Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά και Σχόλια


Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Η αιγοπροβατοτροφία βουλιάζει και οι κτηνοτρόφοι απελπισμένα αναζητούν σωτήρες

Πότε θα ξαναδούν τους βουλευτές τα ορεινά χωριά;

Η αιγοπροβατοτροφία βουλιάζει και οι κτηνοτρόφοι απελπισμένα αναζητούν σωτήρες
18.07.2019 | 11:49
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Αν η νέα κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δημιουργήσει νέες δουλειές όπως διατείνονταν προεκλογικά ο τρόπος είναι ένας: Να δώσει έμφαση και στήριξη σε εκείνους τους κλάδους που έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση και τέτοιος είναι αυτός της αιγοπροβατοτροφίας με πολλαπλασιαστή 15, το μεγαλύτεροαπόόλον τον πρωτογενή τομέα. Η προβατοτροφία όμως τη χωρα μας έχει εγκαταληφθεί στην τύχη της τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι στηρίζει ένα εθνικό προΊόν τη φέτα.

Οι χαμηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν φαίνεται να ανακάμπτουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές στο πρόβειο γάλα διαμορφώνονται κάτω από τα ογδόντα (80) λεπτά ανά κιλό και σε κάποιες περιοχές ακόμα και κάτω από τα εβδομήντα πέντε (75) λεπτά. Στο γίδινο είναι ακόμη πιο χαμηλές και σε ορσνμένες περιπτώσεις ακόμη και κάτω από τα 45 λεπτά το κιλό, δηλαδή εξευτελιστικές.

Η τιμή του πρόβειου γάλακτος πριν από την εκδήλωση της πτώσης των τιμών είχε φθάσει ακόμα και στα 1,10 ευρώ ανά κιλό. Η μέση πτώση της τιμής κυμαίνεται γύρω στα είκοσι πέντε (25) λεπτά ανά κιλό. Αν πάρουμε για παράδειγμα μία προβατοτροφική μονάδα ημιενσταβλισμένης μορφής που εκτρέφει διακόσια πενήντα (250) πρόβατα και παράγει ετήσια 50.000 κιλά γάλα, η μονάδα αυτή χάνει σε σύγκριση με την πριν από την κρίση περίοδο περί τα 12.500 ευρώ, με την παραδοχή πως το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερό. Το ύψος αυτό της απώλειας εισοδήματος μπορούμε να πούμε πως είναι το ετήσιο εισόδημα ενός καλά αμειβόμενου εργαζόμενου σήμερα στην Ελλάδα. Προφανής είναι η απογοήτευση των προβατοτρόφων και αιγοτρόφων, δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους, η διαμαρτυρία τους και η αναζήτηση σωτηρίας του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται παραγωγικά και οικονομικά. Δεν είναι σωστό και δίκαιο και είναι απογοητευτικό, να εξασκείς ένα από τα πιο δύσκολα και κουραστικά επαγγέλματα, που σε θέλει μέρα και νύχτα μέσα ή κοντά στη μονάδα και να μην απολαμβάνεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα ή και να μην έχεις εισόδημα!!!! Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των νέων που επιλογή τους ήταν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Τρόποι για να ανακάμψει ο κλαδος έλεγχοι αυστηροί στις εισαγωγές και ισοζύγια γάλακτος, ενεργοποίηση της διεπαγγελματικής της φέτας, ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι με φορολογικά και άλλα κίνητρα και μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι αναμένουν πολλά από τη νέα κυβέρνηση και ελπίζουν να μη τους διαψεύσει... Οι βουλευτές που τους επισκέφθηκαν προεκλογικά καλό είναι αν μη τους λησμονήσουν, τούτη τη φορά, Ο άνθρωπος του μόχθου έχει χίλια δικια, να αισθάνεται θυμωμένος όταν βλέπει ότι ον κοροϊδευουν

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
FotopoulosAgro
Όλυμπος - Τσάι
Horizon
Δήμος Τεμπών - go Tempi

ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Μικρές Αγγελίες
  ^