Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Ίδρυση Φαρμακευτικής στην Καρδίτσα -φάρμακο για να γιατρέψει τις πληγες του Ιανού

Το πρωτοσέλιδο του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ στις 6-11

Ίδρυση Φαρμακευτικής  στην Καρδίτσα -φάρμακο για να γιατρέψει τις πληγες του Ιανού
08.11.2020 | 16:54
Agronuts
Δαλαβίκας Bikes
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Γιατί πρέπει να ιδρυθεί Φαρμακευτική Σχολή στην Καρδίτσα


Το… φάρμακο για να θεραπεύσει μέρος των πληγών του ο τόπος ....


Με την ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη και το συντοπίτη πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα, της ίδρυσης μεταπτυχιακού προγράμματος αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών, ως παράρτημα του Καποδιστριακού πανεπιστημίου, άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη που έχει η Καρδίτσα για την περεταίρω ενίσχυσή της σε ακαδημαϊκά τμήματα.
Οι λόγοι προφανείς: Αφενός για να τονωθεί από το σοκ που υπέστη η τοπική κοινωνία και οικονομία και αφετέρου για να αποκατασταθεί η αδικία στην προηγούμενη χωροταξική κατανομή που έγινε με το σχέδιο Γαβρόγλου και άφησε την Καρδίτσα (ως μοναδική πόλη) χωρίς έδρα Σχολής,
Λαμβάνοντας υπόψη το τελευταίο θα λέγαμε πως έχοντας αναπτυχθεί στην Καρδίτσα τμήματα και σχολές όπως η Κτηνιατρική, το τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων και η σχολή Δημόσιας Υγείας, ένα απολύτως συναφές τμήμα με τον πόλο καινοτομίας που σχετίζεται με τα παραπάνω αντικείμενα σπουδών είναι η Φαρμακευτική σχολή. Παρόμοια δεν έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η φαρμακευτική σχετίζεται και με θέματα ελέγχου της δημόσιας υγείας, με συμπληρώματα Διατροφής κλπ. Φυσικά λέγαμε σε προχθεσινός σημείωμά μας ότι ούτε σχολή Γεωλογίας έχει αναπτυχθεί, η οποία θα υποστήριζε με προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών το μεταπτυχιακό που ιδρύεται, το ίδιο και ένα τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών.
Η Φαρμακευτική ωστόσο αφενός είναι μια από τις πιο περιζήτητες σχολές και αφετέρου μπορεί να δώσει την ώθηση και για συνέργεια μεταξύ των υπαρχόντων τμημάτων και για τη δημιουργία έδρας σχολής που είναι και το ζητούμενο για την περιοχή μας,
Επίσης θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απώλεια του εξίσου περιζήτητου τμήματος Διαιτολογίας που μεταφέρθηκε στα γειτονικά Τρίκαλα, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός (χωρίς καν υποδομές) έδρα σχολής σε συνάφεια με το ΤΕΦΑΑ.
Με Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Σχολή Δημόσιας Υγείας και Σχολή Τροφίμων η Καρδίτσα αποκτά μια άλλη ακαδημαϊκή οντότητα.
Η ίδρυσή της επίσης θα δώσει και μία ώθηση στον αγροτικό τομέα του Νομού και ιδιαίτερη στον τομέα των φαρμακευτικών φυτών που κατακτά συνεχώς αγορές, ενώ στη χώρα μας παρά τη σπάνια χλωρίδα και βιοποικιλότητά της, (πάνω από 2500 είδη ενδημικών φυτών στην Ελλάδα) βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα αυτή η πολλά υποσχόμενη αγορά.
Τη σχολή αυτή εποφθαλμιούν και τα Τρίκαλα και μάλιστα είχαν παρουσιάσει και σχετική μελέτη το 2018 στον κ. Γαβρόγλου με έμφαση στα θεραπευτικά βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά , αλλά τούτη τη φορά θεωρούμε ότι λόγοι στοιχειώδους αλληλεγγύης αλλά και αποκατάστασης αδικιών, εις βάρος της Καρδίτσας, θα οδηγήσουν φορείς και πολιτεία στο να λάβει τη σωστή απόφαση. Άλλωστε τη ίδια χλωρίδα και βιοποικιλότητα εμφανίζουν τόσο τα Τρίκαλα , όσο και η Καρδίτσα
Τελικά ίσως ένα φάρμακο για να θεραπεύσει μέρος των πληγών της από τη θεομηνία «Ιανός» η Καρδίτσα να είναι η ίδρυση Φαρμακευτικής Σχολής.
Την πρότασή μας αυτή την οποία η τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα με την οποία ήρθαμε σε επαφή την θεωρεί εφικτή και ρεαλιστική ενώ εξυπηρετεί και τους αναπτυξιακούς στόχους του Νομού οφείλουν να υιοθετήσουν οι φορείς του τόπου μας.
Ήρθε η ώρα λοιπόν για να δώσουμε ένα κοινό αγώνα για τη μερική αποκατάσταση αδικιών που έγιναν εις βάρος της Καρδίτσας επί δεκαετίεςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^