Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Χωρίς κατάτμηση αγροτεμαχίων και ειδικές προβλέψεις για τους αγρότες η Υπουργική για φωτοβολταϊκά

σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Χωρίς κατάτμηση αγροτεμαχίων και ειδικές προβλέψεις για τους αγρότες η Υπουργική για φωτοβολταϊκά
03.07.2020 | 13:27
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Frederick
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Χωρίς κατάτμηση αγροτεμαχίων και ειδικές προβλέψεις για τους αγρότες η Υπουργική για φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Σε συμφωνία φαίνεται ότι έχουν έρθει τα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη που είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Νομό της χώρας.

Συγκεκριμένα δεν θα υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, όπως ζητούσαν οι φορείς τους, αλλά και δεν θα καθιερωθεί η δυνατότητα σε αυτοτελή αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας να «φιλοξενούνται» παραπάνω από ένα φωτοβολταϊκά, επενδυτών με διαφορετικά ΑΦΜ, της κατηγορίας κάτω από 1 Μεγαβάτ που απαλλάσσονται από ΕΠΟ.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθετε πράγματι τέτοια ζητήματα, ανεξάρτητα επίσης από το αν είναι σωστό ή όχι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει μέσω της Υπουργικής Απόφασης γιατί ο νόμος δεν παρέχει τέτοια εξουσιοδότηση.

Η ΚΥΑ είναι η συνέχεια του ενεργειακού νόμου 4643/2019 που ψήφισε η Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο επετράπη και πάλι να καλύπτεται με φωτοβολταϊκά (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση), το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Το κείμενο της ΚΥΑ θα εξειδικεύει και θα ποσοτικοποιεί τη διάταξη αυτή, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα Μεγαβάτ ανά Νομό (Περιφερειακή Ενότητα) που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να αλλάξουν χρήση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να «ξηλώσει» ο αγρότης κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες για να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά, και για το θέμα αυτό ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.λπ.

Πηγή; energypress.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Bruno Coffe
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^