ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Συρία: Στρατηγική νίκη της Τουρκίας-Αντάρτες κατέλαβαν την Σαρακέμπ
έξω από την Ιντλίμπ.

Σε μία πρώτη νίκη με μεγάλη στρατηγική σημασία προχώρησε η Τουρκία έναντι του συριακού στρατού, καθώς οι αντάρτες της Συρίας ανακατέλαβαν την πόλη Σαρακέμπ έξω από την Ιντλίμπ. Την είδηση μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Είναι η πρώτη σημαντική ήττα για τον συριακό στρατό ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας είχε επιτύχει αλλεπάλληλες νίκες στην επαρχία Ιντλίμπ και τομείς που την περιβάλλουν. Η Σαρακέμπ βρίσκεται στον κόσμο των δύο σημαντικότερων αυτοκινητοδρόμων στην βόρεια Συρία, του Μ4 και Μ5, τους οποίους επιχειρούν να ελέγξουν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πριν από τρεις εβδομάδες, αντικαθεστωτικοί απώλεσαν τη Σαρακέμπ καθώς ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ προέλαυνε μετά από εννέα χρόνια πολέμου.
Στη Σαρακέμπ διασταυρώνονται δυο βασικοί οδικοί άξονες. Η πόλη θεωρείται νευραλγικό σημείο.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στην είδηση που προβάλλουν με πλάνα που εικονίζουν με τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καθώς προωθούνται προς τη Σαρακέμπ.
Σε ομιλία του χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για να διώξει τον συριακό στρατό από τις περιοχές γύρω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ και έδωσε διορία στις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν «ως το τέλος του μήνα».
Η Τουρκία διατηρεί 12 στρατιωτικά φυλάκια στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» που συμφώνησε να ιδρυθεί με τη Ρωσία και το Ιράν το 2018.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλοι δυο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην Ιντλίμπ.
Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την Ιντλίμπ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο επαφών Ρωσίας - Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Άγκυρα κατόπιν πρότασης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αποτελείται από στρατιωτικούς και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Αυτή τη στιγμή η προσδοκία μας είναι να υπάρξει μόνιμη διακοπή των επιθέσεων στο Ιντλίμπ. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς συμφωνία για εκεχειρία» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Πηγή: https://www.skai.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.07.2025 | 07:15
Φωτιά στη Θάσο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καταστράφηκε επιχείρηση, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.07.2025 | 07:09
Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 50% στον χαλκό με ισχύ από την 1η Αυγούστου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.07.2025 | 07:04
Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκλειδώνουν βάσεις δεδομένων: Από την έφοδο στις δικογραφίες – Ποιοι θα «καούν» - ΒΟΛΟΣ | 10.07.2025 | 07:01
Να επανεξεταστεί άμεσα η πολιτική της μαζικής θανάτωσης ζώων ζητά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.07.2025 | 06:57
Τσιάρας: Aκόμα και χθες έφτασε συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία άμεσα διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη - ΛΑΡΙΣΑ | 10.07.2025 | 06:52
Cosmos Aluminium και Lean Thinking στην πράξη: Καινοτομία που ξεχωρίζει - ΒΟΛΟΣ | 10.07.2025 | 06:45
Νέες αποκαλύψεις Μακρή για τον Βολιώτη δημοσιογράφο- «Ξέρεις πως παίζεται το παιχνίδι, πρέπει να πληρώσεις» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 10.07.2025 | 06:41
Αυτό που θέλουν οι γυναίκες: Η επιστήμη ξέρει ποιο είναι το «τέλειο» ανδρικό σώμα
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 15:27
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο 66χρονος Ιωάννης Καρύδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 10:01
Ο ΕΛΓΑ διαψεύδει με στοιχεία τα περί σκανδάλου στις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 18:50
Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 15:13
Ερευνες της taskforce για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο οι αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 14:23
Ο Κουρέτας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για να δούμε ποιοι πήραν χρήματα όταν άνοιξε το ΟΣΔΕ παραμονή των εκλογών (video) - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 18:28
Καμπάνα από το Αυτόφωρο για μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε χάος στη Ν. Ιωνία Βόλου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 20:27
Μεγάλη χασισοφυτεία εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή του Δήμου Αργιθέας (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 14:12
Φωτιά στο Χειμάδι έξω από τη Λάρισα-Σηκώθηκαν τρία αεροσκάφη