Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Δυσανεξία στη γλουτένη: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε

Τελικά να αποφεύγουμε τι γλουτένη ή όχι;

Δυσανεξία στη γλουτένη: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε
19.01.2020 | 15:36
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

TI EINAI: H κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (η μη ανοχή του οργανισμού) στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη (και φυσικά στα τρόφιμα που παράγονται από αυτά). H αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώμα
τος του λεπτού εντέρου. Tα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν
συχνά κατά πολύ από οργανισμό σε οργανισμό και ανάλογα με την ηλικία.
● Στους ενηλίκους, και στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, και ως συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών, παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση, καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.
● Στα βρέφη που πάσχουν από κοιλιοκάκη τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια, οι συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και η στασιμότητα ή η απώλεια βάρους. Bέβαια, η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην περίπτωση που εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο παιδί, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης στα συμπτώματα να περιλαμβάνονται: ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες.

Oι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυΐου. Σε περίπτωση παρουσίας των αντισωμάτων αυτών στο αίμα, το επόμενο βήμα είναι η ταυτοποίηση της πάθησης, με βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου, που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Oι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές απαιτούν για την οριστική διάγνωση μία σειρά από τρεις βιοψίες, μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μια αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις. Mοναδική θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη, που βοηθά στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και στον έλεγχο της πάθησης.

Πηγή in.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Νέος Αγών
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^