Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

«Βράζει» ο θεσσαλικός κάμπος για τις τιμές στο βαμβάκι

Οι δυο συσκέψεις σε Παλαμά και Πλατύκαμπο προέρτια μπλόκων το χειμώνα

«Βράζει» ο θεσσαλικός κάμπος για τις τιμές στο βαμβάκι
18.09.2019 | 14:36
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

«Βράζει» ο θεσσαλικός κάμπος στην έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που ακούγονται για τη φετινή περίοδο στο σύσπορο βαμβάκι. Οι αγρότες ναι μεν αναγνωρίζουν ότι η διεθνής συγκυρία είναι δυσμενής, αλλά από την άλλη θεωρούν ότι οι εκκοκκιστές και φέτος δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την ποιότητα και κυρίως την απόδοση σε ίνα και για αυτό συγκαλούν ταυτόχρονα με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Λάρισας και Καρδίτσας , συσκέψεις την Παρασκευή το απόγευμα σε Πλατύκαμπο και Παλαμά, για να οργανώσουν όπως λένε τρόπους αντίδρασης και διεκδίκησης απέναντι στους εκκοκκιστές, αλλά και στην πολιτεία που θα έπρεπε να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία της αγοράς.


Οι αγρότες υποστηρίζουν πως πέρυσι τους εκλάπησαν περί τα 10 λεπτά το κιλό, αφού η μέση απόδοση σε ίνα των ποικιλιών βαμβακιού που παρέδωσαν άγγιζε το 38% και ακόμη παραπάνω, ενώ πληρώθηκαν με απόδοση στο 32 με 33%. Από την άλλη και οι εκκοκκιστές φέτος είναι προβληματισμένοι, αφού γνωρίζουν ότι η κακή διεθνής συγκυρία μπορεί να σημάνει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων την επόμενη χρονιά, σε μία περίοδο που φάνηκε να σταματά η πτωτική πορεία της καλλιέργειας των τελευταίων ετών, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πάντως οι Θεσσαλοί αγρότες θα έχουν μία ευκαιρία να συζητήσουν στις δύο συσκέψεις και το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων για τον προσεχή χειμώνα, πέρα από το βαμβάκι, καθώς βλέπουν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα να πέφτουν και το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει, ενώ θεωρούν πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν αφορολόγητο πετρέλαιο, πιο φθηνό αγροτικό ρεύμα και κυρίως τη ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 Είναι προφανές ότι οι δύο αυτές μαζώξεις αποτελούν τα προεόρτια για δυναμικές κινητοποιήσεις τον προσεχή χειμώναΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^