ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, άνηθο και μάραθο
FOOD

Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή
Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 10′, Ψήσιμο 3 ώρες και 15′, Κόστος 33 €
Υλικά (για 6 μερίδες)
Το μπροστινό μέρος από ένα κατσίκι, χωρίς τα μπούτια
1 συκωταριά, χωρίς τον σπλήνα
300 ml ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο τα λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι ή νυχάκι
2 – 3 ποτήρια νερό
Χυμός από 2 λεμόνια
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
½ μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
2 – 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 – 3 κληματόβεργες μαζί με λίγα κλαδάκια δεντρολίβανου
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τον θώρακα του κατσικιού, τον στεγνώνουμε και τον αλατοπιπερώνουμε. Ράβουμε τον λαιμό και τη μισή κοιλιά του κατσικιού για να μη χύνεται απ’ έξω αργότερα η γέμιση και το αφήνουμε κατά μέρος.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά με νερό και ξίδι και την ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη συκωταριά και τη σοτάρουμε και αυτήν ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τον μισό χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί, για περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Γεμίζουμε τον θώρακα του κατσικιού και τον κλείνουμε ράβοντας το υπόλοιπο κομμάτι. Κάνουμε 1-2 τρυπήματα πλάγια στο κρέας επιφανειακά και βάζουμε εκεί αλάτι, πιπέρι και κομμάτια από τα κλαδάκια δεντρολίβανου.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο ταψί με κληματόβεργες και κλαράκια δεντρολίβανου και τοποθετούμε πάνω τους το γεμιστό κατσίκι. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό.
Ψήνουμε το κατσίκι για 1 ώρα, χωρίς να το γυρίσουμε. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι από πάνω αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες ακόμη, ανάλογα με το μέγεθος. Αν είναι μεγαλύτερο από 10 κιλά, θέλει περισσότερο ψήσιμο. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά ακόμη, ώστε να κάνει λεπτή κρούστα στην επιφάνειά τους.
Πηγή: Γευσιγνώστης, in.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 23:13
Ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει στην Καρδίτσα και αναλαμβάνει την Αναγέννηση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 22:21
Ξεσήκωσε τους Λαρισαίους στο κηποθέατρο η Δέσποινα Βανδή (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 21:35
«Βυσσινί» πάθος και «τρέλα» στην πρώτη της ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 21:28
Τζιότζιος, Λυτροκάπης: Δεν θα μείνει προβατίνα στη Λάρισα μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευλογιάς (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 21:01
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς η Κρήτη «πλημμύρισε» βιολογικές κυψέλες – Οι αριθμοί μιλούν - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 20:38
Θλίψη στη Λάρισα: Σε ηλικία 68 ετών απεβίωσe η Άννα Μηταλούλη - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 20:34
Ευ. Λιακούλη: «Σύστημα με “εγκεφάλους” και “Γκρούεζους” κατέστρωσε η Κυβέρνηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 20:30
Εντυπωσιακή βραδιά στη Χάλκη στη διάρκεια των «Ολυμπιονικείων 2025» (φωτ.)
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 21:28
Τζιότζιος, Λυτροκάπης: Δεν θα μείνει προβατίνα στη Λάρισα μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευλογιάς (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 14:30
Δημ. Τσιούρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού για τους πληγέντες στην Κάρλα: «Όχι άλλο λάσπη στον πόνο μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 20:27
Νεκρός αξιωματικός των ΟΥΚ: Δολοφονία εν ψυχρώ καταγγέλλουν οι γονείς – «Σκοτώθηκε μετά από ατομικό καψόνι» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 23:13
Ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει στην Καρδίτσα και αναλαμβάνει την Αναγέννηση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 09:27
Λάρισα: Ένοχος ο καρδιοχειρουργός για το «φακελάκι» – Τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 40.000 χρηματικό πρόστιμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 12:36
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ένας γιατρός, ένας καθηγητής και ενα βουνό στον Δομοκό - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 09:35
Κορυφώνεται ο καύσωνας: Σήμερα η πιο ζεστή μέρα του Ιουλίου, έως και 42 βαθμοί στα ηπειρωτικά - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 22:21
Ξεσήκωσε τους Λαρισαίους στο κηποθέατρο η Δέσποινα Βανδή (ΦΩΤΟ+video)