ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δ. Κουρέτας: «Πανεπιστημιακοί - αγρότες να εργασθούν για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων»
Δηλώσεις του καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την συγκρότηση μια μόνιμης γραμματείας, η οποία θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Αγρότες, Μεταποιητές και ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι θα χαράξουν την Εθνική στρατηγική της Χώρας στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας.
Όπως επισήμανε ο κ. Κουρέτας η γραμματεία αυτή θα εργάζεται αμισθί και θα συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε υπουργούς Γεωργίας, καθώς το μεγάλο πρόβλημα στην Χώρα στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η μικρή χρονική διάρκεια παραμονής των υπουργών, η οποία κατά μέσο όρο είναι 9 μήνες, γεγονός που δεν εξυπηρετεί στην συνεννόηση και στην κατάρτιση ενός σχεδιασμού ενιαίου που θα ακολουθηθεί από όλους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουρέτας, το πρόβλημα στην Ελληνική Γεωργία είναι πως η προστιθέμενη αξία ενός εργαζόμενου στον Αγροτικό Τομέα, είναι που παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς στην Σουηδία αγγίζει τα 60.000 ευρώ κατά έτος, που είναι το υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη. Στην Ιταλία και στην Ισπανία βρίσκεται στα 40.000 ευρώ κατά έτος, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα 12.000 ευρώ.
«Προφανώς και κάνουμε λάθος πράγματα, εδώ και δεκαετίες και υπάρχει τρόπος να παρέμβουμε στα πράγματα και να αλλάξουμε την τακτική μας στα Ελληνικά προϊόντα, προσδίδοντάς τους προστιθέμενη αξία, με την ταυτότητα και την τυποποίηση, αυξάνοντας την τιμή. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο αυτής της μόνιμης γραμματείας. Εμείς ως Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο ήδη το κάνουμε με κάποιους Αγρότες κι αυτό μπορεί να επεκταθεί», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόσφατο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Αγροδιατροφικό Τομέα στις Σέρρες ο κ. Κουρέτας με τους συνεργάτες του παρουσίασαν εξόχως σημαντικές εισηγήσεις με θέματα όπως Γεωχωρική και Οργανοληπτική Ταυτότητα: προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα-η περίπτωση της Κερασιάς. Το κρασί και οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία. Απόκτηση επιπλέον προστιθέμενης αξίας σε μέλια από την περιοχή του Ολύμπου, μελετώντας την αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική τους δράση. Συσχέτιση σύστασης και αντιοξειδωτικής δράσης σε πολυφαινονολικά εκχυλίσματα Ελληνικών ελαιολάδων.
Σε τελική ανάλυση πως τα Ελληνικά προϊόντα έχουν προστιθέμενη αξία, βάσει των οργανολητπικών των συστατικών και μπορούν να αποκτήσουν και ισχυρισμό υγείας( σ.σ.ότι θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε προβλήματα υγείας) και πως αυτό ανεβάζει την τιμή του προϊόντος κατά πολύ, γεγονός που μπορούν να στηρίξουν οι αγορές κυρίως του εξωτερικού.
Κάποιοι παραγωγοί που συνεργάζονται με το Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο και έδωσαν ταυτότητα και τυποποίησαν το προϊόν τους, όπου αναδείχθηκε η προστιθέμενη αξία, πούλησαν πάνω από έξι ευρώ στο εξωτερικό ποσότητα μελιού λιγότερη από μισό κιλό και ελαιοπαραγωγοί 60 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο!!!
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 20.07.2025 | 18:41
Καρδίτσα: Πρεμιέρα για το πολυβραβευμένο Ντοκιμαντέρ -quot;Daniel-quot; - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.07.2025 | 18:37
Νέα κρούσματα ευλογιάς έχουμε σε Τρίκαλα, Σέρρες και Ορεστιάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.07.2025 | 17:50
Delivery: Το φαγητό ως πολυτέλεια σε εποχή ακρίβειας - ΕΛΛΑΔΑ | 20.07.2025 | 17:47
ΕΥΔΑΠ: Τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική βρίσκονται στο 40% των ποσοτήτων του 2022 - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.07.2025 | 17:45
Συντάξεις: Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Στα 627 ευρώ η διαφορά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.07.2025 | 17:37
Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 20.07.2025 | 17:32
Ανήλικα αδέρφια έκλεψαν ταμειακή μηχανή σε καφετέρια στον Τύρναβο – Συνελήφθη ένα κορίτσι και ο παππούς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.07.2025 | 17:15
Από Αθήνα σε Γρεβενά σε 4 ώρες και στην Καρδίτσα σε 2.35 – Πότε παραδίδεται ο νέος αυτοκινητόδρομος
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.07.2025 | 17:15
Από Αθήνα σε Γρεβενά σε 4 ώρες και στην Καρδίτσα σε 2.35 – Πότε παραδίδεται ο νέος αυτοκινητόδρομος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.07.2025 | 17:10
«Έφυγε» από τη ζωή ο Γεώργιος Καραΐσκος σε ηλικία ετών - τελέστηκε η κηδεία του στον Ευαγγελισμό Τεμπών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.07.2025 | 00:12
Μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τη Θεσσαλία οι περικοπές της νέας ΚΑΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.07.2025 | 13:40
Ανήμερα του προφήτη Ηλία 51 χρόνια μετά, η Λάρισα εξακολουθεί να θυμαται την τραγωδία της Κύπρου (ΦΩΤΟ-video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.07.2025 | 16:38
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κι ο Έλληνας φοβέρα θέλει – «Αγνοούνται» 230.000… αγρότες και κτηνοτρόφοι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.07.2025 | 18:37
Νέα κρούσματα ευλογιάς έχουμε σε Τρίκαλα, Σέρρες και Ορεστιάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.07.2025 | 00:46
Οργή για τις χρεώσεις ΑΤΜ – Πάνω από 2 ευρώ για αναλήψεις χρημάτων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.07.2025 | 14:09
Πριμ μέχρι 3.000 ευρώ φέρνει η νέα ΚΑΠ για μικρούς παραγωγούς, αποκλείοντάς τους από τα υπόλοιπα καθεστώτα