ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Τραμπ: «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ – 15.000 στρατιώτες και 100 αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή
Το «μπρα ντε φερ» Τραμπ-Ιράν για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα

Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώνοντας την «Επιχείρηση Ελευθερία» για τα Στενά του Ορμούζ. Όπως δήλωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν να συνοδεύουν πλοία τρίτων χωρών εκτός των στενών, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) παρουσίασε τις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για «αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους, περισσότερα από 100 αεροσκάφη ξηράς και θαλάσσης, μη επανδρωμένες πλατφόρμες πολλαπλών τομέων και 15.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων».
Από την πλευρά του, το Ιράν απάντησε με προειδοποίηση ότι «οποιαδήποτε αμερικανική ανάμιξη στο νέο ναυτικό καθεστώς στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Εμπραχίμ Αζιζί.

Τι προβλέπει η «Επιχείρηση Ελευθερία»
Στην ανακοίνωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από αιτήματα χωρών που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την απεμπλοκή των πλοίων τους από τα Στενά του Ορμούζ. Όπως είπε, πρόκειται για πλοία «ουδέτερων και αθώων παρατηρητών», τα οποία δεν έχουν σχέση με τις εχθροπραξίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς πολλά από τα πλοία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και εφόδια. Η Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε, δεσμεύεται να καθοδηγήσει με ασφάλεια τα πλοία εκτός των περιορισμένων θαλάσσιων ζωνών, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εμπορικές τους δραστηριότητες.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios, η επιχείρηση δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, πολεμικά πλοία θα βρίσκονται «στην περιοχή» για την αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων από το Ιράν, ενώ θα παρέχονται πληροφορίες στα εμπορικά πλοία για ασφαλείς διαδρομές.
Συντονισμός χωρίς πολεμικά πλοία
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, ο νέος μηχανισμός λειτουργεί ως συντονιστική προσπάθεια μεταξύ χωρών, ασφαλιστικών εταιρειών και ναυτιλιακών οργανισμών, χωρίς να περιλαμβάνει προς το παρόν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες και πλοιοκτήτες υπενθύμισαν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ να κινητοποιήσει συμμάχους του ΝΑΤΟ για αποστολή ναυτικών δυνάμεων.
Χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων, η νέα αυτή πρωτοβουλία θεωρείται δύσκολο να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση στα Στενά, ανέφεραν στην εφημερίδα οι ίδιες πηγές.
Επιχείρηση για αίσθημα ασφάλειας
Η πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού, Τζένιφερ Πάρκερ, δήλωσε στο CNN ότι αναμένει ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός και πάνω από τα Στενά του Ορμούζ. Στόχος, όπως είπε, είναι να παρέχονται διαβεβαιώσεις στα εμπορικά πλοία που επιχειρούν στην περιοχή.
«Αυτή φαίνεται να είναι μια επιχείρηση που δεν αφορά τόσο την άμεση προστασία ενός ή δύο πλοίων, όσο την αλλαγή της κατάστασης στα Στενά ώστε τα πλοία να αισθάνονται ασφαλή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και αεροσκάφη που θα επιτηρούν την περιοχή, εντοπίζοντας και εξουδετερώνοντας πιθανές απειλές.
- ΔΙΕΘΝΗ | 14.05.2026 | 09:18
Προειδοποίηση Σι σε Τραμπ κατά τη συνάντησή τους: Το θέμα της Ταϊβάν μπορεί να φέρει τις χώρες μας σε σύγκρουση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΟΜΥ) ΤΟΥ ΕΟΔΥ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 08:44
Σήμερα ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Περιφορά για τον Πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 08:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 00:53
Κόκκαλης για Περιφερειακό Τύπο: «Οδηγούν τις τοπικές εφημερίδες σε οικονομικό μαρασμό» - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.05.2026 | 00:46
ΦΑΓΕ – DoValue: Πρόστιμα μαμούθ για αθέμιτη κερδοφορία - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 00:33
Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό ντελιβερά στη Λαμία
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 09:54
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 12:10
Καιρός: Υποτροπικός αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα - Πότε έρχεται και τι θα φέρει - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 09:36
Περισσότεροι από 500 μαθητές στο Πάρκο των Χρωμάτων για το Πανηγύρι της πόλης μου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed