ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χρ. Κέλλας: Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς θα πάμε σε lockdown
Η χώρα θα πάει σε καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη την επικράτεια (lockdown)

Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας (15/9) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους περιφερειάρχες και τους αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ανέλυσε -μιλώντας στο ΕΡΤnews- ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας.
Τόνισε όμως παράλληλα, ότι αν αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, η χώρα θα πάει σε καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη την επικράτεια (lockdown) ενώ ξεκαθάρισε ότι αν γίνουν εμβολιασμοί στη χώρα, η Ελλάδα δεν θα θεωρείται πλέον υγειονομικά καθαρή κάτι που θα σημαίνει απαγόρευση εξαγωγών κρέατος, γάλακτος μαλλιού, και κυρίως της φέτας.
«Μετά τις 15 Απριλίου -όταν είχαμε καταφέρει να έχουμε σχεδόν μηδενισμό των κρουσμάτων- λόγω του ότι χαλάρωσαν τα μέτρα ενόψει των εορτών του Πάσχα και σε συνδυασμό με την κουρά των προβάτων η οποία ακολούθησε αλλά και τις αγοραπωλησίες των ζώων, παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων«, ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός και έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε περί τις 92.000 θανατωμένα ζώα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, από τα 262.000, τα 92.000 είναι στη Θεσσαλία».
Περιγράφοντας τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν, ο υφυπουργός σημείωσε:
- Οι κτηνίατροι, όλοι οι υπάλληλοι θα βρεθούν στο πεδίο και από τους εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως των Περιφερειών.
- Εντατικοί έλεγχοι στις εκτροφές.
- Δημιουργία σταθμών απολύμανσης καθ’ υπόδειξιν των περιφερειαρχών, στα σημεία δηλαδή από τα οποία διέρχονται προς πλούσιες σε κτηνοτροφία περιοχές, τα αυτοκίνητα των ζωοτροφών ή των γαλακτοκομιών, θα γίνεται απολύμανση και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να δίδεται χαρτί ότι έχει απολυμανθεί, ώστε μόνο τότε να μπορεί να παραλαμβάνει γάλα ένα αυτοκίνητο.
- Και βεβαίως η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από πλευράς κτηνοτρόφων και από πλευράς βεβαίως και από τους υπόλοιπους φορείς.
«Μόνο με τη στενή συνεργασία όλων μπορούμε να εκριζώσουμε την ευλογιά και πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας, ο οποίος όμως προειδοποίησε ότι «αν δεν πετύχουν αυτά τα μέτρα, το επόμενο μέτρο θα είναι η εφαρμογή lockdown, καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης όλων των ζώων σε όλη τη χώρα».
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον υφυπουργό «πάγωμα εμπορίου. Δεν θα παραδίδουν γάλα, δεν θα παραδίδουν κρέας.
Δεν θα υπάρχουν σφαγές σε όλη τη χώρα. Μπορεί να το εφαρμόσουμε για μία βδομάδα, δέκα μέρες στην αρχή να δούμε το αποτέλεσμα και να δούμε πως θα πάει παρακάτω. Γιατί ξέρετε, είναι ένα δύσκολο μέτρο. Δεν είναι κάτι εύκολο και γι’ αυτό και κοιτάμε και το αφήνουμε τελευταίο. Θα είναι ένα μέτρο που θα έχει αντίκτυπο στην αγορά, γι’ αυτό και είναι ένα μέτρο το οποίο αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και με τη συνεργασία σε στενή συνεργασία καταρχήν κτηνοτρόφων, περιφερειών, δήμων και βεβαίως και του Υπουργείου.»
Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε ότι «απόκρυψη κρούσματος ή καθυστερημένη καθυστερημένη ειδοποίηση θα επισύρει και ποινικές ευθύνες και διοικητικές ευθύνες» καθώς και ότι «τα εμβόλια τα οποία υπάρχουν είναι και ανεπαρκή και αναποτελεσματικά» ενώ διέψευσε ότι έχει γίνει εμβολιασμός σε ευρωπαϊκό κράτος.
«Τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία»
«Οι έλεγχοι συνεχίζονται», τόνισε ο υφυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι διασταυρώσεις, οι έλεγχοι συνεχίζονται, τα πρώτα 1.030 ΑΦΜ τα οποία ελέγχθηκαν έχουν αποδώσει 22,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να πάρει τα χρήματα τα οποία του οφείλονται. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς, γίνεται δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακινήτων», προσέθεσε.»
Πηγή: ertnews.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 14:26
H σύζυγος του Αντετοκούνμπο, Μαράια, καταγγέλλει απειλές από Τούρκους: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου» της γράφουν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2025 | 13:47
Προσχώρησε στη ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος -«Μακριά από ταμπέλες, επιβάλλονται συνεργασίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 13:41
Λάρισα: Απολογήθηκε ο ανήλικος για το ροζ βίντεο με χρήση ΑΙ– Ισχυρίστηκε πως δεν το κατασκεύασε ο ίδιος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 13:33
Χρ. Κέλλας: Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς θα πάμε σε lockdown - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 13:20
Πρωτοποριακή εφαρμογή για τα Επείγοντα στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 12:48
Τακούδης: από Πέμπτη πέφτει στους 25 βαθμούς η μέγιστη στη Θεσσαλία- δεν φαίνονται βροχές (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.09.2025 | 12:10
Προετοιμάζονται για το στήσιμο πανθεσσαλικού μπλόκου οι αγρότες, σύσκεψη από τους αγρότες του Παλαμά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.09.2025 | 11:57
Με 42 λεπτά στην πύλη ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος στη Θεσσαλία- απογοήτευση αγροτών για τις τιμές (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 20:34
Βόλος: Δρομολόγιο «θρίλερ» για 19χρονη – Έπεσε θύμα παρενόχλησης μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:34
Σοκ στη Λάρισα: Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του από το γιό του - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:29
Βρέθηκε στη Λάρισα μετά από 10 μέρες η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:55
Παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη τα εγκαίνια και ο αγιασμός του πρώτου ΕΠΑΛ που ιδρύθηκε στις φυλακές της Λάρισας (ΒΙΝΤΕΟ)