ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Η ΔΕΥΑΛ εγκαταλείπει τις γεωτρήσεις και στρέφεται σε επιφανειακά νερά από φράγματα (ΦΩΤΟ)
Αύριο η παρουσίαση του Master plan υδατικών πόρων του Δήμου Λαρισαίων

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο από το δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Θανάση Μαμάκο και τον αντιπρόεδρο Κώστα Αργυρόπουλο αναφορικά με την ημερίδα-διαβούλευση της ΔΕΥΑΛ για την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Δήμου Λαρισαίων, με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και δημοτών.
Συγκεκριμένα αύριο Τρίτη, 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα-διαβούλευση για την παρουσίαση του Γενικού Σχεδίου Διαχείρισης (Master plan) υδατικών πόρων του Δήμου Λαρισαίων, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν φορείς και δημότες. Η παρουσίαση θα γίνει από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Λάρισας, στις 10.30 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΛ, κάνοντας ένα στρατηγικό βήμα για την ορθολογική και αποδοτική διαχείριση των νερών, τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση, προχώρησε στην υλοποίηση της μελέτης με τίτλο «Σχέδιο Διαχείρισης (master plan) υδατικών πόρων Δήμου Λαρισαίων: Μέτρα & Έργα ορθολογικής-αποδοτικής διαχείρισης για ύδρευση-άρδευση –Προμελέτη για την υδροδότηση του Δήμου Λαρισαίων από νέα ομάδα γεωτρήσεων – Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας».
Η ΔΕΥΑΛ, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα αποθεμάτων υδάτινων πόρων,μελέτησε μέτρα και έργα που κατευθύνουν τον σχεδιασμό της για κάλυψη των αναγκών της περιοχής ευθύνης της – και όχι μόνο – για τα επόμενα 40 χρόνια. Ο προσανατολισμός της επιχείρησης είναι η «εγκατάλειψη» των γεωτρήσεων και η εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών, με ενδεικτικές θέσεις φραγμάτων στις γύρω περιοχές.
Στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της διαθεσιμότητας υδατικών πόρων,ήδη από τη δεκαετία του 2000, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας έχουν εντοπισθεί, αναγνωρισθεί και μελετηθεί θέσεις κατάλληλες για την ταμίευση επιφανειακών νερών (φράγματα). Κάποιες από τις θέσεις αυτές, βρίσκονται βόρεια και βορειοδυτικά της Λάρισας και πληρούν κατ’ αρχάς τις προϋποθέσεις ωφέλιμης χωρητικότητας, για την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών.

Τα έργα κατασκευής φράγματος όμως είναι δύσκολα, πολύπλοκα και χρονοβόρα για τα οποία για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται εκπόνηση συγκεκριμένων και ειδικών μελετών και εύρεση σημαντικής χρηματοδότησης.
Η ΔΕΥΑΛ όμως, προσπαθώντας βραχυπρόθεσμα να υλοποιήσει έργα που θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, για την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση του υδροδοτικού συστήματός της, παράλληλα με την διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων από επιφανειακά νερά, προχώρησε σε μελέτη για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στην περιοχή της Αμυγδαλέας, με σταδιακή κατάργηση τμήματος των παλαιών γεωτρήσεων.

Οι εναλλακτικές λύσεις που προσδιορίστηκαν, μαζί με τις υφιστάμενες,αξιολογήθηκαν ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους ώστε να
ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των περαιτέρω ενεργειών από τη ΔΕΥΑΛ.
Με βάση αυτή την ανάλυση των έργων και δράσεων έχει διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο θέτει τις προτεραιότητες υλοποίησης έργων,περιλαμβάνοντας συγκεκριμένα κριτήρια ιεράρχησης ανά φάση ανάπτυξης με επιμερισμό σε συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. προκήρυξη μελετών, διενέργεια τεχνικών ερευνών, κ.λπ.)
Στην ημερίδα-διαβούλευση, με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και δημοτών του Δήμου Λαρισαίων, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης και θα δοθεί η δυνατότητα δημόσιου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Στη συνέχεια, η παρουσίαση θα αναρτηθεί προς σχολιασμό στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ, θα παραμείνει για διάστημα ενός (1) μηνός και θα συνταχθεί έκθεση διαβούλευσης με τα κύρια σχόλια του κοινού και σχετικές απαντήσεις.
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 00:53
Κόκκαλης για Περιφερειακό Τύπο: «Οδηγούν τις τοπικές εφημερίδες σε οικονομικό μαρασμό» - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 14.05.2026 | 00:46
ΦΑΓΕ – DoValue: Πρόστιμα μαμούθ για αθέμιτη κερδοφορία - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 00:33
Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό ντελιβερά στη Λαμία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.05.2026 | 00:19
Αυλαία για το 3ο Koziakas Trail στον ορεινό όγκο των Τρικάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 13.05.2026 | 23:43
ΚΕΔΕ: Nέος Κώδικας για την Αυτοδιοίκηση - Στο επίκεντρο η λειτουργία και οι αρμοδιότητες των Δήμων - ΔΙΕΘΝΗ | 13.05.2026 | 23:18
Όλα τα βλέμματα στην Κίνα: Τα πέντε θέματα-κλειδιά που θα συζητήσουν Τραμπ και Σι στο Πεκίνο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 23:05
Aπάτη άνω των 450.000 ευρώ σε ΚΔΑΠ στην Κομοτηνή-Συλλήψεις στη Λάρισα αρχηγικών μελών - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.05.2026 | 22:58
ΟΠΕΚ: Εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μετά το κλείσιμο των Στενών, χάθηκαν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 09:54
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 12:10
Καιρός: Υποτροπικός αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα - Πότε έρχεται και τι θα φέρει - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 09:18
Στο Μαργαρίτη Σχοινά σήμερα ο Κουρέτας- τα θέματα που θα θέσει (video)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed