Mια δύσκολη περίοδος καταγράφεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των κερασοπαραγωγών κερασιού της χώρας, καθώς οι όψιμοι παγετοί δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, προκαλώντας ζημιά ακόμη και στο 100% της παραγωγής. Το πρόβλημα, όμως, δεν εστιάζεται μόνο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τις αποδόσεις της επόμενης χρονιάς. Οι τυχόν ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ, που θα λάβουν οι παραγωγοί, θα πρέπει να καλύψουν και τις πρόσθετες αγροτικές δραστηριότητες που απαιτούνται καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, είτε αυτές αφορούν άρδευση, ψεκασμούς, λίπανση ή άλλα.
Σύμφωνα με τον Διονύσιο Δρένο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαγγέλου Πέλλας, η καταστροφή στην περιοχή του έφτασε στο 100%. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο ίδιος, υπάρχουν και ορισμένες περιοχές όπου το μικροκλίμα κράτησε ένα ποσοστό των καρπών, με σημαντικές, όμως, απώλειες. «Ανάλογα με την ένταση του παγετού, είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Συνολικά, έχουμε ολική καταστροφή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η παραγωγή θα φτάσει στο 30%-40% της μέσης απόδοσης», περιγράφει.
Στον Αρχάγγελο Πέλλας καλλιεργούνται περίπου 6.000–7.000 στρέμματα κερασιάς, με αποδόσεις που ξεπερνούν τους 10.000 τόνους ετησίως. Η καλλιέργεια αυτή κινεί το ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. «Εμείς, ως συνεταιρισμός, προσπαθούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους, γιατί πιστεύουμε στο προϊόν», σημειώνει ο κ. Δρένος.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος λέει ότι μεσοσταθμικά κυμαίνονται από 1,5 έως 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την εποχή και την ποιότητα. «Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, για την τρέχουσα περίοδο, πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ θα λείψουν από την περιοχή μας», τονίζει.
Υποστηρίζει, ακόμη, ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και το 2017, με σημαντικές οικονομικές απώλειες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα δέντρα, τα οποία επηρεάστηκαν και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.Κλείνοντας, δηλώνει ότι ο συνεταιρισμός εφαρμόζει συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και στοχεύει στην πιστοποίηση του προϊόντος ως γεωγραφικής ένδειξης και ορεινής παραγωγής.
Άμεση ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων προστασίας της παραγωγής στην Αγιά
Την ίδια άσχημη εικόνα μεταφέρει από την Αγιά Λάρισας ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος». Όπως εκτιμά, η καρπόπτωση, ακόμη και για τις όψιμες ποικιλίες, θα συνεχιστεί, καθώς τα δέντρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σοκ που υπέστησαν από τον παγετό.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της δενδροκομίας και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, ο ίδιος δηλώνει πως η αναγκαιότητα εγκατάστασης προστατευτικών μέτρων (σ.σ. αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα συστήματα) είναι, πλέον, μονόδρομος. Η πολιτεία, όπως τονίζει, θα πρέπει να δει το θέμα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στους παραγωγούς, διότι «οι αντοχές μας βρίσκονται σε οριακό σημείο».
Χωρίς παραγωγή τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Λαμία
Προβληματισμένη για την εξέλιξη της καλλιέργειας κερασιάς στον τόπο της δηλώνει η Παναγιώτα Λιάπη, παραγωγός από τη Λαμία. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο, ειδικά αν σημειωθεί βροχόπτωση λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή.
«Είναι μια δύσκολη καλλιέργεια και το φυτό εξαρτάται απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια της περιόδου. Τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις μας ήταν σημαντικά μειωμένες λόγω των παγετών, ιδιαίτερα αυτών του Μαρτίου, που έφτασαν ακόμη και τους -5 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζοντας σοβαρά την ανθοφορία. Αυτήν τη στιγμή, τα δέντρα μας δεν έχουν καθόλου παραγωγή», περιγράφει.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της λεκάνης του Σπερχειού –και ειδικότερα κοντά στις εκβολές– δημιουργείται το κατάλληλο μικροκλίμα και το κεράσι που παράγεται είναι το πρώτο που ωριμάζει στη χώρα.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, η κ. Λιάπη αντικατέστησε την καλλιέργεια με υπερπρώιμες ποικιλίες και εγκατέστησε αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα συστήματα προστασίας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική.
Κλείνοντας, η ίδια αναφέρεται και σε μια λαθεμένη τακτική των τοπικών παραγωγών, οι οποίοι κάνουν χρήση σκευασμάτων πρωίμισης της παραγωγής των κερασιών. «Η τακτική αυτή μπορεί να είναι πετυχημένη ως προς το αποτέλεσμα της πρωίμισης (σ.σ. κατά 10 περίπου ημέρες), όμως το φυτό γίνεται περισσότερο ευάλωτο στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες τέτοιων σκευασμάτων δεν βοηθούν το φυτό στον βαθμό που θέλουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα ακραία φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν».
Αναγκαιότητα η συνέχιση των καλλιεργητικών φροντίδων Μπορεί, σύμφωνα με τον γεωπόνο Χάρη Τσεσμελή από τη Βέροια, η εικόνα των κερασιών να είναι απογοητευτική έως τώρα, ωστόσο, για το επόμενο διάστημα, οι καλλιεργητές πρέπει να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη επιμέλεια στις φροντίδες των δέντρων. «Οι περιποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με σχολαστικότητα, προκειμένου τα δέντρα να προστατευτούν από εχθρούς και ασθένειες. Οι καρποί που έχουν απομείνει επιβάλλεται να συλλεχθούν, καθώς λειτουργούν ως ξενιστές για ασθένειες όπως η μονίλια και το έντομο ραγολέτιδα. Οι εχθροί αυτοί θα έχουν αυξημένη παρουσία την επόμενη περίοδο και θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες αρδεύσεις και οι αντίστοιχες λιπάνσεις, ώστε τα δέντρα να είναι προετοιμασμένα για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά», συνοψίζει. |