ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Αιφνιδιασμός στη Γερμανία: Ο Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος, αποσύρθηκε σκυθρωπός -Βουτιά στα χρηματιστήρια
Σε κατάσταση απόλυτου αιφνιδιασμού βρίσκεται η Γερμανία σήμερα το πρωί, καθώς ο Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος

Σε κατάσταση απόλυτου αιφνιδιασμού βρίσκεται η Γερμανία σήμερα το πρωί, καθώς ο Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος.
Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, χωρίς ιστορικό προηγούμενο στη Γερμανία.
Ο Μερτς χρειαζόταν 316 ψήφους για να εκλεγεί και συγκέντρωσε 310. Δεν του έλειψαν απλώς 6 ψήφοι αλλά 18, καθώς συνδυαστικά το CDU/CSU και το SPD μετρούν 328 βουλευτές.
Συνολικά από το σύνολο των 630 βουλευτών, εννιά απουσίαζαν, τρεις απείχαν και ένας έριξε άκυρο. 307 ψήφισαν κατά του Μερτς.
Καθώς η κάλπη ήταν μυστική, είναι άγνωστο ποιοι και πώς ψήφισαν, και σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές από τον συνασπισμό που ψήφισαν εναντίον του. Ήταν εσωκομματικοί αντάρτες ή βουλευτές του SPD;
Και αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει δραματικά τις διαδικασίες. Αν και αρχικά πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια δεύτερη ψηφοφορία σήμερα για να μη χαθεί χρόνος, κάτι τέτοιο τελικά δεν θα γίνει. H Βild σημειώνει ότι η ΚΟ του CDU/CSU ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει δεύτερος γύρος ψηφοφορίας σήμερα.
Λόγω της μυστικής ψήφου το επιτελείο του δεν ξέρει ποιον να προσεγγίσει, ποιοι ήταν αυτοί που τον καταψήφισαν και πώς πρέπει να κινηθούν. Φοβούνται μια δεύτερη ακόμη πιο ντροπιαστική ήττα που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εικόνα του, και γι- αυτό το σενάριο της δεύτερης κάλπης σήμερα απομακρύνεται, παρότι από αύριο είχε καταρτιστεί πρόγραμμα για τον Μερτς με ευθύνες καγκελαρίου.
Συγκεκριμένα, θα ορκιζόταν αύριο και θα ταξίδευε στο Παρίσι και στη Βαρσοβία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στην ηγεσία της Γερμανίας εντός της ΕΕ μετά από έξι μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, από τότε που η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κατέρρευσε εν μέσω μεγάλης έντασης.
Επρόκειτο την Πέμπτη να προεδρεύσει των τελετών για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β- Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Μερτς στη γερμανική Βουλή θα παρασύρει την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης σε πολιτική αναταραχή, πυροδοτώντας μια αόριστη μάχη για την ηγεσία ή ενδεχομένως νέες εκλογές, την ώρα που το ακροδεξιό AfD βρίσκεται σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα νέα από το Βερολίνο προκάλεσαν νευρικότητα στη Φρανκφούρτη, όπου ο χρηματιστηριακός δείκτης πέφτει.
Σοκ στη Γερμανία
Αυτό που συνέβη σήμερα στη Γερμανία δεν έχει συμβεί ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Οι σχολιαστές στη Γερμανία χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης «απόλυτη καταστροφή» και «γροθιά στο στομάχι» για τον 69χρονο υποψήφιο για την Καγκελαρία, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού μπλοκ CDU/CSU, που κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου με ένα απογοητευτικό 28,6% των ψήφων.
Και ο ίδιος ο Μερτς έμοιαζε απόλυτα σοκαρισμένος μετά την ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή. Αποχώρησε σκυθρωπός, με τους φωτογράφους να το καταγράφουν.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.05.2025 | 16:37
Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και σταθμήμετρα με παροχές για την αντιμετώπιση πλημμυρών στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2025 | 16:18
Αναζητείται για αυτόφωρο η μητέρα του Τσιτσιπά -Πώς ο σκύλος της δάγκωσε ηλικιωμένο, η περιγραφή του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.05.2025 | 14:21
Πιλοτική άσκηση πυρκαγιάς στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.05.2025 | 14:13
«Εδώ και τώρα» μέτρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες» - ΛΑΡΙΣΑ | 06.05.2025 | 14:09
Τραγωδία στη Νεμέα: Νεκρός ο αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.05.2025 | 13:48
Θέσπιση κάρτας αγροτικού πετρελαίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ - ΔΙΕΘΝΗ | 06.05.2025 | 13:41
Αιφνιδιασμός στη Γερμανία: Ο Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος, αποσύρθηκε σκυθρωπός -Βουτιά στα χρηματιστήρια - ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2025 | 13:29
Σοκ στη Ρόδο: 13χρονη κατήγγειλε στις Αρχές συστηματική σεξουαλική κακοποίηση από τον πατριό της
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.05.2025 | 10:14
Μετ’ εμποδίων η σπορά στο βαμβάκι-Μειωμένα τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.05.2025 | 00:47
Έγινε η νύχτα μέρα στην Καρδίτσα για την υποδοχή της Αναγέννησης (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2025 | 21:13
Σοκ στη Λάρισα το απόγευμα της Δευτέρας: 60χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.05.2025 | 19:40
Ηλ. Ελευθεροχωρινός: Πάμε για παραγωγές ρεκόρ φέτος στα στάρια της Θεσσαλίας (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.05.2025 | 16:45
Χτύπησαν καινούργιους μετασχηματιστές στο Καλλιφώνι, που είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες ημέρες - ΛΑΡΙΣΑ | 06.05.2025 | 09:41
Βασίλης Καλογήρου: Η ανάρτηση-κόλαφος της μητέρας του Σοφίας Αποστολάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 06.05.2025 | 09:41
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Εμμανουήλ Μαντζάνας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.05.2025 | 08:18
Εφιαλτική νύχτα… Καταστράφηκε ολοσχερώς από μεγάλη φωτιά επιχείρηση ξυλείας στα Τρίκαλα