Ο βροχερός Απρίλιος και η χαμηλή πτήση των τιμών στο βαμβάκι έχουν κρατήσει πίσω τη διαδικασία σποράς των βαμβακοχώραφων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι παραγωγοί δείχνουν απρόθυμοι να επενδύσουν φέτος στο συγκεκριμένο προϊόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε άμεσα μεγάλες ανατροπές στον καλλιεργητικό χάρτη της χώρας. Απλά, ορισμένοι καλλιεργητές θα στραφούν στα σιτηρά και τον ηλίανθο, χωρίς όμως το ποσοστό των εκτάσεων, που θα αλλάξουν καλλιέργεια, να ξεπερνά το 4%-5%.
Θεσσαλία: Μειωμένα τα καλλιεργούμενα στρέμματα
Με το… αριστερό ξεκίνησε η καλλιεργητική χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις –και χαλαζοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές– προκάλεσαν αρκετές ζημιές στα βαμβάκια που μόλις είχαν σπαρθεί, με αφορμή και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχές.
Οι περισσότεροι δούλεψαν εντατικά τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Δευτέρα του Πάσχα για να τις προλάβουν και, όπου δεν σημειώθηκαν ζημιές, οι βροχές χαρακτηρίσθηκαν «καλοδεχούμενες». Το πρόβλημα, πλέον, εστιάζεται σε όσα χωράφια κρατάνε νερό. Την επόμενη εβδομάδα, μόλις ξεραθεί το χώμα, θα φανεί εάν θα χρειαστούν επανασπορές.
Μεγάλη ανησυχία καταγράφεται στα Φάρσαλα. Εκεί, οι παραγωγοί εύχονται να μη δημιουργηθεί κρούστα και χρειαστεί να μπούνε σε νέα έξοδα, καθώς το κόστος παραγωγής κρίνεται απαγορευμένο, σε συνδυασμό και με τη χαμηλή εμπορική τιμή του βαμβακιού. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αιτία των μειωμένων καλλιεργούμενων στρεμμάτων, που σπάρθηκαν φέτος στον κάμπο, με τους περισσότερους να στρέφονται προς το καλαμπόκι και το σιτάρι. Προφανώς, με εμπορική τιμή κάτω από τα 50 λεπτά/κιλό, ούτε λόγος δεν γίνεται για προσυμβόλαια- προπωλήσεις.
Στερεά Ελλάδα: Από Δευτέρα ξανά οι σπορές
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες παρατηρούμε στη Στερεά Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη σπορά του βαμβακιού. Γεωγραφικά, στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, δηλαδή στις παρυφές του Δομοκού, οι σπορές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με μειωμένες όμως καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Η έλλειψη αρδευτικού νερού, αλλά και η ένταξη πολλών αγροτεμαχίων στην απονιτροποίηση, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των καλλιεργειών βαμβακιού. Σύμφωνα με τον Σπύρο Αλεξίου, παραγωγό από τον Δομοκό, «στις περιοχές Θαυμακός, Εκκάρα και Βελεσιώτες έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80% της σποράς. Η βροχή που έπεσε βοήθησε σημαντικά, αλλά οι θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».
Στον αντίποδα, στη Λαμία, οι έως τώρα σπορές δεν ξεπερνούν το 30%. Δεν ρισκάρουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μητσόπουλο, βαμβακοπαραγωγό από το Μοσχοχώρι, να προχωρήσουν σε σπορά στα αμμώδη εδάφη αυτή την περίοδο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. «Θα περιμένουμε το Σαββατοκύριακο. Αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, τότε θα κάνουμε το επόμενο βήμα», αναφέρει.
Ορατός ο κίνδυνος για την άρδευση του βαμβακιού στη Βοιωτία
Το κρύο, που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Κωπαΐδα, αναστέλλει τις σπορές του βαμβακιού, σύμφωνα με τον Θοδωρή Χριστόδουλο, γεωπόνο από την περιοχή. Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων νερού. Έχουν γίνει κάποιες σπορές, αλλά για να συνεχιστούν αναμένεται η βελτίωση του καιρού. Οι εκτάσεις και το ενδιαφέρον των βαμβακοπαραγωγών είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι».
Θράκη: Βήμα-βήμα η σπορά του βαμβακιού
Μουδιασμένοι ξεκίνησαν τη σπορά του βαμβακιού στη Ροδόπη οι πιο θαρραλέοι παραγωγοί, όπως σχολιάζει ο Κυριάκος Κρόκος, γεωπόνος, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, καθώς προηγήθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με χαμηλές τιμές, ανεβασμένα καλλιεργητικά έξοδα και αντίξοες καιρικές συνθήκες.
«Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες. Έχουμε πολύ ισχυρούς βοριάδες, οι οποίοι επηρεάζουν την υγρασία του εδάφους, που έχει στεγνώσει, και θα χρειαστεί νερό για να φυτρώσουν τα περισσότερα βαμβάκια. Όπου υπάρχει νερό, θα ποτίσουμε, αλλά στα ξηρικά θα περιμένουμε μια βροχή τον Μάιο, ώστε να μπορέσουν να φυτρώσουν», δηλώνει στην «ΥΧ».
Η πρεμιέρα της καλλιεργητικής χρονιάς χαρακτηρίζεται από μειωμένες εισροές, με λιγότερα λιπάσματα και φάρμακα. «Οι περισσότεροι αγρότες θα ακολουθήσουν μη εντατική καλλιέργεια, γεγονός που δεν είναι τόσο θετικό για το προϊόν», σημειώνει ο κ. Κρόκος, εξηγώντας ότι τα στρέμματα μειώθηκαν και αυξήθηκαν τα σιτάρια.
Ο προβληματισμός των αγροτών είναι έντονος, διαπιστώνοντας ότι «δεν βγαίνουν» οικονομικά. Η απαισιοδοξία τους ενισχύεται από τις ισχύουσες καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κρόκος, «ακόμη και τα σιτάρια χρειάζονται νερό».
Μετά το Πάσχα ξεκίνησε δειλά- δειλά η σπορά στην περιοχή της Ξυλαγανής Ροδόπης, λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος στον ΑΣ Σκορδοπαραγωγών, Γιάννης Στογιαντσάκης. «Έχουμε πτώση θερμοκρασίας και ισχυρό αέρα και από το Σαββατοκύριακο ευελπιστούμε να προχωρήσουμε δυναμικά τη σπορά», δηλώνει. Οι παραγωγοί έρχονται από έναν δύσκολο χειμώνα, που είχε λίγες βροχές, και ο κ. Στογιαντσάκης δεν γνωρίζει αν θα μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η σπορά βαμβακιού στον Βόρειο Έβρο, με ευνοϊκές μέχρι στιγμής συνθήκες, καθώς επικρατεί καλοκαιρία και ταυτόχρονα αναμένεται βροχή. Στην περιοχή του Διδυμοτείχου δεν ξεκίνησαν ακόμη τη σπορά, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, και εκτιμούν ότι θα μπουν στα χωράφια μετά από μία εβδομάδα.
Κεντρική Μακεδονία: Πάνω από το 50% οι σπορές
Ομαλά εξελίσσονται οι σπορές βαμβακιού στον κάμπο της Ημαθίας και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τον άστατο –σε γενικές γραμμές– καιρό του Απριλίου και τις χαμηλές τιμές που επικράτησαν την περασμένη καλλιεργητική περίοδο. Σύμφωνα με τον εκκοκκιστή Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, «βρισκόμαστε πάνω από το 50% των στρεμμάτων που περιμένουμε να σπαρθούν φέτος».