ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ελαιόλαδο: Οι εκτιμήσεις για το ύψος των τιμών τον χειμώνα
Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή με τις τιμές, στην χονδρική, στο ελαιόλαδο να υποχωρούν

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή με τις τιμές, στην χονδρική, στο ελαιόλαδο να υποχωρούν από το προηγούμενο υψηλό του περσινού χειμώνα και της άνοιξης του 2024.
Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο «έτρεξε» με 3% και το ελαιόλαδο ήταν ακριβότερο κατά 49,1%. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές του «πράσινου χρυσού» τον χειμώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν αποκλιμάκωση.
Τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές
Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.
Το μεγάλο «στοίχημα» για νέα χρονιά
Ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας για την τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης, μεταξύ 30 και 40%, να στραφεί σε σπορέλαια ή και να περιορίσει την κατανάλωση ελαιολάδου.
Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 μπορεί να αγγίξει σε παγκόσμια κλίμακα τους 3.000 ή ακόμα 3.200 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) σημαντικά μεγαλύτερη από το 2023/24 που δεν ξεπέρασε τους 2.500.
Στο μεταξύ, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας έχει να κάνει με την παραγωγή.
Τον φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι με τη χώρα μας να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους.
Υποχώρηση της τιμής ακόμα και κάτω από τα 10 ευρώ
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γιώργος Οικονόμου, τόνισε (Ertnews) ότι «η ποσότητα που αναμένουμε είναι της τάξεως των 230.000 τόνων, κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει ως αναμένεται και τις τιμές στο επίπεδο του παραγωγού».
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα η φετινή παραγωγή στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να ξεπεράσει κατά 50% έως και 100% την περσινή παρασύροντας προς τα κάτω τις τιμές που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, από τα 12 με 13 ευρώ που είναι σήμερα κάτω από τα 10 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά.
in.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 10.05.2026 | 21:36
Μάγεψαν 90 θρυλικά αυτοκίνητα στην 1η Συνάντηση Ιστορικών Αυτοκινήτων των Τρικάλων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.05.2026 | 20:30
Ηλεκτροκίνηση και Κίνα στριμώχνουν τα ευρωπαϊκά θηρία της αυτοκίνησης και αλλάζουν το χάρτη της παγκόσμιας αγοράς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2026 | 19:37
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαγράμμισης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 19:21
Φρίκη στη Κρήτη: Μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του παρέσυρε τη γυναίκα του με το αυτοκίνητο -την τραυμάτισε σοβαρά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 17:59
Το «έμφραγμα» του ΟΣΔΕ στραγγαλίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ ρευστότητας στην ελληνική περιφέρεια - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.05.2026 | 17:51
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία 2 χρόνια χώρα που εξάγει ενέργεια αντί να εισάγει - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 17:44
Πρώτο βήμα για την άνοδο από την Αναγέννηση στη National League 1
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 16:53
Σε δύο φάσεις σπάει η πίστωση συνδεδεμένων ίσως 14 ευρώ-ζώο στο πρόβειο, το monitoring πλήττει το καλαμπόκι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 20:54
Προσοχή έρχεται εγκατάλειψη της γης και πλήρης ερήμωση των χωριών της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2026 | 10:27
Τακούδης: Με αστάθειες αλλά χωρίς λίβα ο υπόλοιπος Μάης- θερμοκρασίες μέχρι τους 30 βαθμούς στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2026 | 10:46
Σε ποιες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε απ΄το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 23:07
Φρενίτιδα με τους Metallica στο ΟΑΚΑ, έπαιξαν το συρτάκι του Ζορμπά και Τρύπες (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 20:18
Τραγωδία στην Κω: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ που οδηγούσε (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 21:40
Φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικά και με σπασμένους αισθητήρες έκανε κύκλους ακυβέρνητο το see -drone που βρέθηκε στη Λευκάδα




















![Γεωργία: Η πενταετία που «εξαϋλώθηκε» το αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη [γραφήματα]](include/docs/00500189429_1_ae.jpg)
















Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed