ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
E.coli: Εντοπίστηκε νέο «υπερανθεκτικό» στέλεχος του βακτηρίου
Το άκρως λοιμογόνο στέλεχος του βακτηρίου έχει ήδη προκαλέσει ξεσπάσματα σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Κίνα

Ενα νέο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli (E. coli) το οποίο είναι άκρως μολυσματικό και συγχρόνως ανθεκτικό σε ισχυρά αντιβιοτικά (καρβαπενέμες) εντόπισε διεθνής ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».
Το E. coli μπορεί να είναι «αθώο» αλλά και άκρως επικίνδυνο
Το βακτήριο E. coli που ανήκει στα εντεροβακτήρια ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς συνήθως να προκαλεί επιπλοκές. Ο άνθρωπος μολύνεται από το βακτήριο κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού.
Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι ακίνδυνα, υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως ισχυρές κράμπες στην κοιλιά, διάρροια (κάποιες φορές με αίμα) και εμέτους – σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η οργανική ανεπάρκεια και να επέλθει ακόμη και θάνατος.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι απέναντι στα επικίνδυνα στελέχη του βακτηρίου είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
«Πρόκειται για μια ανησυχητική νέα τάση και εφιστούμε την προσοχή στα εργαστήρια επιτήρησης παθογόνων»
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εντοπιστεί στελέχη E. coli ανθεκτικά στις καρβαπενέμες (CREC) τα οποία θεωρούνται από τους επιστήμονες από τα πιο επικίνδυνα ανθεκτικά βακτήρια που κυκλοφορούν – εξ αυτών το στέλεχος ST410 ήταν το πιο κοινό ανθεκτικό E. coli στα κινεζικά νοσοκομεία μεταξύ του 2017 και του 2021.
Τώρα μια ακόμη πιο ισχυρή παραλλαγή του ST410 που ονομάζεται ‘B5/H24RxC’ προκάλεσε δύο ξεσπάσματα σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Κίνας.
Ανάλυση του παραλλαγμένου στελέχους B5/H24RxC στο εργαστήριο έδειξε ότι αυτό ήταν σε θέση να αναπτύσσεται ταχύτερα και να είναι πιο επιβλαβές σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Εξάπλωση και εκτός Κίνας
Οπως ανέφερε ο καθηγητής Αλαν ΜακΝάλι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης στο «Nature Communications» «η άκρως σημαντική συνεργασία μας με συναδέλφους στην Κίνα και με χρηματοδότηση του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (MRC) μάς επέτρεψε να ανακαλύψουμε και να χαρακτηρίσουμε έναν νέο κλώνο του E. coli ο οποίος είναι πιο ανθεκτικός στους αντιμικροβιακούς παράγοντες ενώ εμφανίζει και μεγαλύτερη παθογονικότητα. Πρόκειται για μια ανησυχητική νέα τάση και εφιστούμε την προσοχή στα εργαστήρια που ασχολούνται με την επιτήρηση των παθογόνων ανά τον κόσμο σχετικά με αυτόν τον νέο κλώνο του E. coli ο οποίος γνωρίζουμε ότι έχει εξαπλωθεί και εκτός Κίνας».
Η ανάλυση
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από νοσοκομεία 26 διαφορετικών περιοχών της Κίνας τα οποία ελήφθησαν μεταξύ του 2017 και του 2021 προκειμένου να δουν την εξάπλωση του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά E. coli.
Σύνδεση με ουρολοιμώξεις
Απομόνωσαν 388 δείγματα E. coli ανθεκτικού στις καρβαπενέμες σε διαφορετικά κλινικά δείγματα συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων ούρων, πτυέλων και αίματος και είδαν ότι το στέλεχος ST410 ήταν το πιο κοινό ανθεκτικό E. coli που απομονώθηκε. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα δείγματα (111) αφορούσαν ούρα, φαίνεται ότι το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου συνδέεται περισσότερο με ουρολοιμώξεις.
Κλιμακούμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με τον δρα Ιμπραήμ Σιαολίνγκ Μπα, κύριο ερευνητή στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και πρώτο συγγραφέα της νέας δημοσίευσης «η έρευνά μας φωτίζει το εξελισσόμενο τοπίο της αντιμικροβιακής αντοχής σε ό,τι αφορά κλινικώς σημαντικά παθογόνα όπως το E. coli και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη συνεργατικών προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως».
- ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2025 | 22:27
Ιστορική βραδιά για την Άννα Βίσση: «Βούλιαξε» ξανά το Καλλιμάρμαρο – Βίντεο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.09.2025 | 22:17
Παναιτωλικός – Βόλος 1-2: Σπουδαίο «διπλό» και πρώτοι βαθμοί για τους Βολιώτες - ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2025 | 22:09
Αλιευτικό προσέκρουσε σε βράχια στον Θερμαϊκό – Επιχείρηση διάσωσης 5 ατόμων - ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2025 | 22:02
Λειψυδρία: Νέο καμπανάκι κινδύνου για τη χώρα – Μεγάλη μείωση βροχών, χιονοπτώσεων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.09.2025 | 21:51
Πέτρος Κόκκαλης στην εκδήλωση του ΚΟΣΜΟΣ στη Λάρισα: Η Θεσσαλία υποφέρει από την κλιματική αλλαγή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.09.2025 | 14:52
ΑΕΛ: 28 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Μητσιμπόνα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 12:37
Ξεκινά σήμερα το «Bee Day Festival» στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 11:48
Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο πλαίσιο της υποδοχής αντιπροσωπείας του δήμου Λάρνακας στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.09.2025 | 09:19
Τακούδης: έρχονται ισχυροί άνεμοι πτώση θερμοκρασίας και καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 13.09.2025 | 11:07
Νεκρός ο πατέρας της διδάσκουσας στο Παν. Θεσσαλίας Σάντρας Νίκολιτς – Ήρθε για διακοπές στον Βόλο και σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 09:53
Επεισόδια σε πλατεία στη Λάρισα με βίαια συμπλοκή και τραυματισμό το βράδυ της Παρασκευής - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 10:04
Στη Λάρισα είδε την εθνική ο Πέτρος Κόκκαλης - Λαρισαίοι παρακολούθησαν τον ημιτελικό στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.09.2025 | 10:07
Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως και 2.000 πρόστιμο για χρήση κινητού, 8.000 για υψηλές ταχύτητες - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 12:37
Ξεκινά σήμερα το «Bee Day Festival» στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 09:54
Με Αλέκα Παπαρήγα άνοιξε τις “πύλες” του το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.09.2025 | 09:35
Έφυγαν από τη ζωή έξι Λαρισαίοι