ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός μετά τον σάλο για «διαλογή» καρκινοπαθών
Εκτός ψηφοδελτίων τέθηκε με απόφαση της ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός.

Ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ- Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ περιέγραψε ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου
Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη διαγράφεται από τα ψηφοδέλτιά της στην Εύβοια τον μέχρι πρότινος υποψήφιο βουλευτή, Σπύρο Πνευματικό ως αποτέλεσμα των χθεσινών του δηλώσεων, αλλά και του σάλου που ακολούθησε. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την διαγραφή του Πνευματικού από την Αιδηψό, όπου πραγματοποιεί περιοδεία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ- Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε σε ραδιοφωνική εκπομπή χθες το πρωί, περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».
Η αναδίπλωση και η «συγγνώμη»
Χθες το απόγευμα, ο Σπύρος Πνευματικός επιχείρησε να κάνει αναδίπλωση των όσων είπε και να ζήτήσει συγγνώμη για αυτά που ακούστηκαν.
«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο κ. Πνευματικός.

Τι είχε προηγηθεί; Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ- Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».
«Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε "δεν γίνεται αυτό για σας"... Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).
«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο» υπογράμμισε ακόμη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης ιατρικών πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μην γίνονται.
Και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».
Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του κ. Πνευματικού προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, Αθηνά Λινού, σχολίασε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία».
«Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Γι- αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε η κυρία Λινού.
«Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος.
- ΕΛΛΑΔΑ | 31.05.2025 | 23:04
Σοβαρό τροχαίο στην Κυλλήνη: Πολυτελές ΙΧ συγκρούστηκε με τρακτέρ -Τρεις τραυματίες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.05.2025 | 22:57
Η Θεσσαλία φέρνει στο προσκήνιο την τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2025 | 22:53
Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Τυρνάβου για την άνοδο του Γ.Σ. Αμπελώνα στη Γ’ Εθνική Κατηγορία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.05.2025 | 21:29
Μεταρρυθμιστική τομή για τις Βόρειες Σποράδες η δημιουργία Αντιπεριφέρειας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.05.2025 | 21:26
Στα Τρίκαλα των νέων Μουσείων η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2025 | 21:24
Λάρισα: Οι Μικροί Παραγωγοί Φωτοβολταϊκών έως 500 kw ενώνουν τις δυνάμεις με τον ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ. - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.05.2025 | 21:18
Προανακριτική για τα Τέμπη: 6 πρόσωπα περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2025 | 20:42
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2025 | 18:16
Και από Τρίκαλα, Λάρισα οι πρώτοι από τους 7 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 31.05.2025 | 15:06
Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2025 | 08:52
Νωρίς σήμερα η πίστωση για τις εννέα συνδεμένες, Δευτέρα οι σπόροι σποράς - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2025 | 22:07
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο 53χρονος Γεώργιος Νταφούλης - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2025 | 21:45
Ξεσήκωσαν το κέντρο της Λάρισας οι Πόντιοι φοιτητές για την αυριανή τους εκδήλωση (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.05.2025 | 15:46
«Ισχαιμία του μυοκαρδίου» η αιτία θανάτου του Βασίλη Καλογήρου - Κλείνει ο φάκελος της υπόθεσης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.05.2025 | 19:34
Αποθρασύνθηκαν οι κυνηγοί χαλκού: Διέλυσαν μοτέρ μέρα μεσημέρι στις παρυφές της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2025 | 10:26
Πανελλήνιες 2025: Το θέμα της δημιουργικότητας των νέων σε σχέση με το σχολείο «έπεσε» στην Έκθεση