ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη της Φώφης και η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού
Εντός των αμέσως επόμενων 24ωρων τα ηγετικά στελέχη θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τη διαδικασία

Εντός των αμέσως επόμενων 24ωρων τα ηγετικά στελέχη και οι διεκδικητές της ηγεσίας θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία
Με την Φώφη Γεννηματά να δίνει μία νέα σκληρή μάχη με τον καρκίνο, άπαντες οι κορυφαίοι και όχι μόνο, του Κινήματος Αλλαγής και βεβαίως πρώτοι απ’ όλους οι τρεις, πλέον, υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος δηλώνουν συγκλονισμένοι ότι αυτή την ώρα προέχει η υγεία της προέδρου και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την εσωκομματική μάχη.
Μετά το αρχικό σοκ, τόσο το συναισθηματικό, όσο και το πολιτικό, εξαιτίας της απόφασης της Φώφης να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μίας νέας θητείας, γίνεται πλέον μία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση για τα επόμενα βήματα και να μην επικρατήσει μία σπερμολογία, η οποία θα επιτείνει ένα κλίμα αβεβαιότητας.
Έτσι κι αλλιώς οι εξελίξεις τρέχουν και εντός των αμέσως επόμενων 24ωρων τα ηγετικά στελέχη και οι διεκδικητές της ηγεσίας θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (η εκλογή είναι για τις 5 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα στηθούν κάλπες και μία εβδομάδα αργότερα), αλλά και προβλέψεις, όπως η 15η Οκτωβρίου, κατά την οποία λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υποψηφίους των υπογραφών για την επικύρωση της υποψηφιότητάς τους – απαιτούνται 5.000.
Κομματικές πηγές και στελέχη που πρόσκεινται, τουλάχιστον στα δύο στρατόπεδα (Λοβέρδου και Ανδρουλάκη), αλλά και στην σημερινή ηγεσία, δεν συμμερίζονται τα όσα κυκλοφόρησαν περί αναβολής, ούτε την εκτίμηση κάποιων αναλυτών ότι «η εκλογή προέδρου είναι στον αέρα». Θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης επ’ αυτού τούτη την ώρα ειδικά και άρα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε τροποποίηση στη διαδικασία.
Το ενδεχόμενο αλλαγών πάντως τέθηκε εκ των πραγμάτων από τους ίδιους τους υποψήφιους, καθώς ο ένας μετά τον άλλο αναστέλλουν τις προεκλογικές εκδηλώσεις των επόμενων ημερών – τουλάχιστον. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το είπε στην αρχική του δήλωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι προέχει η μάχη της Φώφης για την υγεία της, «αυτό είναι το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή», ενώ ο Χάρης Καστανίδης ενημέρωσε χθες το βράδυ ότι «στοιχειώδης δεοντολογία και η συντροφική αγάπη προς τη Φώφη μου επιβάλλουν να ανακοινώσω την αναβολή των προγραμματισμένων για αύριο και μεθαύριο ομιλιών μου στο Περιστέρι και τον Πειραιά».
Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το νέο πεδίο.
Κατ’ αρχάς η Φώφη Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και, όπως δήλωσε η ίδια γνωστοποιώντας την απόφασή της να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία, θα εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος. «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στενοί συνεργάτες της σημείωναν ότι δεν έχει τεθεί κάποιο άλλο θέμα πέραν της δικής της απόσυρσης από τη διαδικασία, άρα δεν συζητείται οτιδήποτε σχετικό με αναβολή των διαδικασιών ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.
Όπερ σημαίνει ότι το θέμα είναι εάν τεθεί κάποιο αίτημα ή πρόταση από άλλους υποψήφιους. Προς το παρόν ουδείς έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να ασχοληθεί με σενάρια, που μπορεί να προκύψουν.
Έμπειρος κομματικός παράγοντας εκτιμούσε πάντως αργά χθες βράδυ ότι δεν τίθεται και δεν υπάρχει λόγος για αναβολή της διαδικασίας – άρα η 5η Δεκεμβρίου παραμένει η μέρα εκλογής αρχηγού. Είναι άλλο το πώς θα εξελιχθεί πλέον η σύγκρουση των υποψηφίων και πώς θα διαμορφωθεί η στρατηγική του καθενός κι άλλο αυτή καθαυτή η διαδικασία, η οποία κανονικά δεν πρέπει να αλλάξει, τόνιζε ο ίδιος παράγοντας, που έχει πλούσια εμπειρία από εσωκομματικής μάχες τέτοιου είδους.
Κάποιοι πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πάρει μικρή παράταση η υποβολή των υπογραφών και πάει λίγες ημέρες μετά την ερχόμενη Παρασκευή, που λήγει η σχετική προθεσμία.
Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία μπορεί να εξετάσει κάθε θέμα και να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:55
Παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη τα εγκαίνια και ο αγιασμός του πρώτου ΕΠΑΛ που ιδρύθηκε στις φυλακές της Λάρισας (ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:52
Νέα προγράμματα απασχόλησης στη Θεσσαλία από τη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:41
Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Λάρισα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 15.09.2025 | 15:36
«Αυτός ο τόπος συνδυάζει βουνό και θάλασσα με μαγικό τρόπο»: Το Πήλιο της ερμηνεύτριας, Βασιλικής Μιχαλοπούλου - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:29
Βρέθηκε στη Λάρισα μετά από 10 μέρες η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Φάρσαλα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.09.2025 | 14:20
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρεμιέρα με εντάσεις – Πρόεδρος ο Νικολακόπουλος - ΕΛΛΑΔΑ | 15.09.2025 | 13:49
Καμένα Βούρλα: Ξέσπασε φωτιά, σηκώθηκαν τρία εναέρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της
- ΒΟΛΟΣ | 14.09.2025 | 14:14
Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρή 48χρονη σε τροχαίο στη Νέα Ιωνία - ΕΛΛΑΔΑ | 14.09.2025 | 14:33
Καιρός: Πολύ δυσάρεστα νέα από τον Γιώργο Τσατραφύλλια - «Καμπανάκι» για τις βροχοπτώσεις - ΒΟΛΟΣ | 14.09.2025 | 14:52
Βόλος: Χτύπησε την πρώην σύζυγό του με σφυρί στο κεφάλι - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.09.2025 | 09:57
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία για έξι βουλευτές - ΛΑΡΙΣΑ | 14.09.2025 | 10:20
Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης από τα Φάρσαλα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.09.2025 | 14:45
«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την αγροτιά της χώρας από τη συμφωνία Mercosur και το ReArm Europe - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.09.2025 | 14:21
Αντιδράσεις για την πρόταση Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ για κατάργηση των ΚΥΔ – Στον αέρα 4.000 εργαζόμενοι - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα