ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: ανεμβολίαστοι και “τζαμπατζήδες” δεν θα ξανακλείσουν την Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε νέα οριζόντια μέτρα λόγω της πανδημίας, ομολόγησε λάθη για τα μέτρα στην βόρεια Ελλάδα

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα ώστε να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι. Όπως τονίζει, η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο», σημειώνει.
Εξηγεί ότι «υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης. .
Παραθέτει ακόμα δεδομένα που δείχνουν ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μόλις το 1% όσων πέθαναν από κορονοϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους). Τονίζει όμως «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» και προσθέτει με έμφαση ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη. Καμιά χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απόφαση να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι».
«Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. Αντίθετα θα επιλέξει την λύση της πειθούς για να πείσει τους ανεμβολίαστους.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε κια για την πορεία την κυβερνητική πορεία των δύο προηγούμενων χρόνων και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».
Για το Freedom Pass και τις αιτιάσεις ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» απαντά: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;». Σημείωσε ακόμα ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο που αν συνδυαστεί και με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού.
Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει».
Αναφορικά με τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχώρισε την περίπτωση του Έβρου αλλά και του πρώτου lockdown.
Έπρεπε να είχαμε κλείσει νωρίτερα την Βόρεια Ελλάδα
Αν μπορούσε να σβήσει ένα λάθος, όπως ειπε, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από όταν το έκανε. «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή τη τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα», εξηγεί.
«Δεν ήμουν ποτέ νεοφιλελεύθερος», σημειώνει και αναλύει γιατί θεωρεί ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές έχουν μετατοπιστεί. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο εφησυχασμού εξαιτίας του προβαδίσματος που δίνουν στο κόμμα του οι δημοσκοπήσεις και επισημαίνει ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήθελε η κυβέρνησή του να διατηρήσει την «αίσθηση του κατεπείγοντος» και μετά την πανδημία. Ακόμα προανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, με αναθεώρηση του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.
Πηγή ant1news.gr
- ΒΟΛΟΣ | 10.05.2026 | 23:17
Νέα Αγχίαλος: Πρεμιέρα της τουριστικής σεζόν με πτήση από το Ντίσελντορφ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 10.05.2026 | 23:07
Metallica στο ΟΑΚΑ: Ποιοι επώνυμοι βρέθηκαν στη μεγάλη συναυλία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 23:01
Γ. Μανώλης: «Τιμούμε τη μητέρα, τη δύναμη που χτίζει το αύριο» - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 22:52
Γεωργιάδης για αντιδράσεις στον επαναπατρισμό του Έλληνα από κρουαζιερόπλοιο: Ντρέπομαι για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 10.05.2026 | 21:36
Μάγεψαν 90 θρυλικά αυτοκίνητα στην 1η Συνάντηση Ιστορικών Αυτοκινήτων των Τρικάλων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.05.2026 | 20:30
Ηλεκτροκίνηση και Κίνα στριμώχνουν τα ευρωπαϊκά θηρία της αυτοκίνησης και αλλάζουν το χάρτη της παγκόσμιας αγοράς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2026 | 19:37
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαγράμμισης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 19:21
Φρίκη στη Κρήτη: Μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του παρέσυρε τη γυναίκα του με το αυτοκίνητο -την τραυμάτισε σοβαρά
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 16:53
Σε δύο φάσεις σπάει η πίστωση συνδεδεμένων ίσως 14 ευρώ-ζώο στο πρόβειο, το monitoring πλήττει το καλαμπόκι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.05.2026 | 20:54
Προσοχή έρχεται εγκατάλειψη της γης και πλήρης ερήμωση των χωριών της Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2026 | 10:27
Τακούδης: Με αστάθειες αλλά χωρίς λίβα ο υπόλοιπος Μάης- θερμοκρασίες μέχρι τους 30 βαθμούς στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2026 | 10:46
Σε ποιες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε απ΄το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 23:07
Φρενίτιδα με τους Metallica στο ΟΑΚΑ, έπαιξαν το συρτάκι του Ζορμπά και Τρύπες (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 20:18
Τραγωδία στην Κω: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ που οδηγούσε (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2026 | 21:40
Φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικά και με σπασμένους αισθητήρες έκανε κύκλους ακυβέρνητο το see -drone που βρέθηκε στη Λευκάδα





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed