ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προπωλήσεις στα 55 λεπτά στο βαμβάκι -βάζει πλώρη για 25 λεπτά στα αλώνια το στάρι
Με θεμελιώδη για περαιτέρω αύξηση οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Εκτιμήσεις για ανοδικό υπερ-κύκλο στα αγροτικά εµπορεύµατα καταφθάνουν από πολλές πλευρές στη διεθνή αγορά, με αναλυτές τραπεζών και πολυεθνικών του εμπορίου αγροτικών πρώτων υλών να εντοπίζουν δυναμική για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης. Αυτή αποδίδεται τόσο στην έξοδο από την εποχή της πανδημίας, όσο - κυρίως- σε δομικές ανακατατάξεις, ιδίως στις αγορές της Ασίας. Επικουρικά σε αυτήν την ανάκαμψη των αγορών αγροτικών πρώτων υλών λειτουργεί και η επίμονη ξηρασία σε παραγωγικά κέντρα της Νοτίου Αμερικής.
Στην περίπτωση του βαμβακιού, ο έντονος ανταγωνισμός από καλλιέργειες όπως η σόγια και το καλαμπόκι στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε μια τρίτη κατά σειρά χρονιά συρρίκνωσης των στρεμμάτων, τάση που μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές χαμηλών τιμών, με αποκορύφωμα την τελευταία εμπορική περίοδο που αποθάρρυνε αισθητά τους παραγωγούς.
Οι περισσότεροι δείκτες αλλά και το γενικό αίσθηµα της αγοράς προδιαγράφουν µια περαιτέρω ανοδική κινητικότητα στο χρηµατιστήριο βάµβακος, κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί σε ενίσχυση της τιµής προπώλησης σύσπορου στην Ελλάδα που πλέον βρίσκεται στα 54 λεπτά το κιλό.
Τις προηγούµενες ηµέρες η διεθνής αγορά βάµβακος κατέγραψε σηµαντικά κέρδη, µε την τιµή των συµβολαίων ∆εκεµβρίου που καθορίζουν και την ελληνική αγορά, να βρίσκονται πλέον στο εύρος των 85 σεντς ανά λίµπρα και 3,45 σεντς κάτω από το υψηλό τριµήνου των 87,45 σεντς. Η εγχώρια εκκόκκιση επιδιώκει πριµ στα 4 λεπτά το κιλό, κάτι που ανεβάζει την τιµή στα 88 σεντς ανά λίµπρα.
Με την ισοτιµία ευρώ/δολαρίου να κινείται από τα 1,17 στα 1,20, αρκετοί αναλυτές εκτιµούν µιλώντας στην Agrenda ότι τις επόµενες ηµέρες η εγχώρια αγορά θα επιστρέψει στα 55 λεπτά το κιλό για το σύσπορο. Υπενθυµίζεται ότι σε αυτά τα επίπεδα η τιµή ήταν ελκυστική για τους παραγωγούς, αφού τότε έκλεισαν και τα περισσότερα συµβόλαια, ενώ όλοι όσοι δίστασαν να µπουν στο χωράφι των προπωλήσεων ανέµεναν επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα προκειµένου να κλειδώσουν τιµή για το 30% της παραγωγής τους. Ωστόσο ορισµένοι παραγωγοί εµφανίζονται διστακτικοί, αφού σε κάποιες περιπτώσεις προπώληση συνδυάζεται µε δέσµευση το υπόλοιπο 70% της παραγωγής να κατευθυνθεί προς το ίδιο εκκοκκιστήριο που προαγοράζει σήµερα.
Στο εσωτερικό οι προπωλήσεις εκκοκκισµένου ανέρχονται σε περίπου 40.000 µε 50.000 τόνους, ωστόσο η συχνότητα των συµφωνιών είναι υποτονική. Οι καλύτερες εναλλακτικές αγορές που µπορεί να βρίσκουν οι διεθνείς αγοραστές ορίζουν σε µικρότερο βαθµό τη στασιµότητα αυτή, απ’ ό,τι η αποχή των ίδιων των εκκοκκιστών που διστάζουν να πουλήσουν όσο ακόµα παραµένει ρευστό το µέγεθος της µείωσης των εκτάσεων στη χώρα.
Στη διεθνή εικόνα, τα θεµελιώδη που σχηµατίζονται επιτρέπουν περαιτέρω άνοδο των τιµών. Μάλιστα, εφόσον η αγορά κρατήσει για µερικές ηµέρες το εύρος των 90 σεντς για τα συµβόλαια Ιουλίου, αρκετοί εκτιµούν ότι το επόµενο επίπεδο αντίστασης θα διαµορφωθεί κοντά στο δολάριο. Η πορεία των σπορών στις ΗΠΑ δεν προδιαγράφεται καλή, µε την ξηρασία στο Τέξας. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση βαµβακερών προϊόντων έχει ενισχυθεί µε τη ζήτηση να αυξάνει σταθερά όγκους. Θετικά αποτιµάται και το ότι η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει βαµβάκια από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο συµφωνίας τους.
Νέα άνοδος στα σιτηρά στρώνει το έδαφος για τα αλώνια
Σε άνοδο βρίσκεται αυτό το διάστηµα η διεθνής αγορά σιτηρών, µε το µαλακό σιτάρι στο Σικάγο και τα Γαλλία σε υψηλά πολλών ετών, σπάζοντας τις αντιστάσεις των 250 ευρώ ο τόνος. Αυτή η ενίσχυση κατά 30 ευρώ σε µια εβδοµάδα, αποδίδεται τόσο στις αποθαρρυντικές καιρικές συνθήκες σε παραγωγικά κέντρα του νοτίου ηµισφαιρίου, όσο και σε επίµονη ξηρασία που υποβαθµίζει ποιότητες στο βόρειο ηµισφαίριο. Αν και διαφορετικές αγορές, το γενικό αίσθηµα δεν µπορεί παρά να επηρεάσει και το σκληρό σιτάρι, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι όταν το µαλακό και το καλαµπόκι βρίσκονται σε άνοδο, συµπαρασύρουν και το σκληρό. Άλλωστε, τα διαθέσιµα αποθέµατα είναι λίγα και παρά το ότι τα αλώνια απέχουν σχεδόν ένα µήνα, οι τιµές του σκληρού διατηρούν τα υψηλά των 270 και 280 ευρώ για µέτριες ποιότητες.
∆οκιµάζει τα υψηλά του σε γενικευµένο ράλι εµπορευµάτων
Νέα Υόρκη
Όλα τα εµπορεύµατα επιµένουν σε µια ανοδική τάση και φυσικά το βαµβάκι δεν διαχωρίζει τη θέση του. Οι τιµές έπιασαν τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου και δείχνουν αντοχές για λίγο παραπάνω. Βασικό θετικό στοιχείο στην πορεία αυτή αποτελούν οι καιρικές συνθήκες στο Τέξας και η ανησυχία πως µπορεί µελλοντικά να υποβαθµιστεί η ποιότητα ή οι παραγωγές να µην είναι ικανοποιητικές. Παράλληλα η ζήτηση από τα κλωστήρια εξακολουθεί να είναι καλύτερη των πεσιµιστικών εκτιµήσεων. Βέβαια πλέον που η αγορά βρίσκεται στα υψηλά της οι κλώστες µάλλον θ’ αποτραβηχτούν λίγο από την αγορά.
Ελληνική Αγορα
∆εν σηµειώνονται ιδιαίτερες νέες προπωλήσεις παρά µόνο µεµονωµένες δουλειές για συγκεκριµένες µελλοντικές ανάγκες κλωστηρίων. Οι αγοραστές βλέποντας το χρηµατιστήριο σε διαρκή άνοδο προτιµούν να στραφούν σε εναλλακτικές φτηνότερες σοδειές. Οι εκκοκκιστές επιµένουν στο πριµ των 4 σεντς ανά λίµπρα επί των χρηµατιστηριακών τιµών για τις λευκές ποιότητες και δεν βιάζονται να χαµηλώσουν τα επίπεδα πώλησης. Παράλληλα η άνοδος έχει δώσει την ευκαιρία σε παραγωγούς να κλείσουν σύσπορο στα 51-52 λεπτά το κιλό, τιµές που στην προηγούµενη άνοδο είχαν κρατηθεί για λίγο χρονικό διάστηµα.
agronews.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 15:30
Εντός των ημερών αναμένεται η νέα σύσκεψη για το νερό της λίμνης Σμοκόβου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 15:27
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο 66χρονος Ιωάννης Καρύδας - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 15:18
Ρόδος: 15χρονη έδωσε 2.000 ευρώ σε νεαρό για να βιντεοσκοπήσει σεξ με φίλη της- Μοίρασε το υλικό σε συμμαθητές τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 15:13
Ερευνες της taskforce για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο οι αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 15:09
Μαγνησία: Αλαλούμ με τις θανατώσεις ζώων από ευλογιά – Πεθαίνουν μέσα στους στάβλους - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 14:54 | video
Καρδίτσα: Εκπληκτικό VIDEO του ΑΣΚ για τα διαρκείας με BCL και σεντόνι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 14:45
Μετ’ εμποδίων η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 14:39
Εργαλείο για την προστασία της φέτας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 21:28
Τζιότζιος, Λυτροκάπης: Δεν θα μείνει προβατίνα στη Λάρισα μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευλογιάς (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 23:13
Ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει στην Καρδίτσα και αναλαμβάνει την Αναγέννηση - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 20:27
Νεκρός αξιωματικός των ΟΥΚ: Δολοφονία εν ψυχρώ καταγγέλλουν οι γονείς – «Σκοτώθηκε μετά από ατομικό καψόνι» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 14:30
Δημ. Τσιούρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού για τους πληγέντες στην Κάρλα: «Όχι άλλο λάσπη στον πόνο μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 09:27
Λάρισα: Ένοχος ο καρδιοχειρουργός για το «φακελάκι» – Τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 40.000 χρηματικό πρόστιμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 12:36
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ένας γιατρός, ένας καθηγητής και ενα βουνό στον Δομοκό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 10:01
Ο ΕΛΓΑ διαψεύδει με στοιχεία τα περί σκανδάλου στις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 22:21
Ξεσήκωσε τους Λαρισαίους στο κηποθέατρο η Δέσποινα Βανδή (ΦΩΤΟ+video)