ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για κολίτιδα και παχυσαρκία
Μελέτη σε πειραματόζωα
26.02.2015 | 20:51
Ουάσινγκτον
Οι γαλακτωματοποιητές, ουσίες που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και τη διάρκεια ζωής τους, ενδέχεται να προκαλούν φλεγμονή του εντέρου και μεταβολικές διαταραχές προκαλώντας αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου, υποδεικνύει μελέτη σε ποντίκια.
Όπως επισημαίνουν αμερικανοί και ισραηλινοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύουν στο περιοδικό Nature, η χρήση των γαλακτωματοποιητών στη βιομηχανία τροφίμων συμπίπτει χρονικά με την επιδημία παχυσαρκίας και την αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία προκαλεί διάρροια, κόπωση και πόνο στην κοιλιά. Αυτό αποτελεί ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη, ότι οι γαλακτωματοποιητές παίζουν ρόλο σε αυτά τα νοσήματα.
Για να διερευνήσει το θέμα, η ερευνητική ομάδα έβαλε δύο συνήθεις γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80, στο νερό ποντικών που ακολουθούσαν μια στάνταρτ δίαιτα.
Σε ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση για χρόνια κολίτιδα, ή φλεγμονή τoυ εντέρου, οι γαλακτωματοποιητές αύξησαν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Παρενέργειες παρατηρήθηκαν όμως και σε ποντίκια που δεν είχαν αυτή την προδιάθεση: αύξηση της κατανάλωσης φαγητού και του σωματικού βάρους, υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη -όλα συμπτώματα του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό διαταραχών που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν μεταβολές στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου. Οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν πιο εύκολα φλεγμονή.
Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου βρέθηκαν να διαπερνούν το στρώμα βλέννας που προστατεύει το έντερο και να διεισδύουν ανάμεσα στα κύτταρα του εντέρου, προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονή.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα νέα μελέτη, η οποία θα συγκρίνει ανθρώπους που ακολουθούν την τυπική Δυτική διατροφή με εθελοντές που δεν θα καταναλώσουν γαλακτωματοποιητές για αρκετές εβδομάδες.
in.gr
Οι γαλακτωματοποιητές, ουσίες που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και τη διάρκεια ζωής τους, ενδέχεται να προκαλούν φλεγμονή του εντέρου και μεταβολικές διαταραχές προκαλώντας αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου, υποδεικνύει μελέτη σε ποντίκια.
Όπως επισημαίνουν αμερικανοί και ισραηλινοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύουν στο περιοδικό Nature, η χρήση των γαλακτωματοποιητών στη βιομηχανία τροφίμων συμπίπτει χρονικά με την επιδημία παχυσαρκίας και την αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία προκαλεί διάρροια, κόπωση και πόνο στην κοιλιά. Αυτό αποτελεί ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη, ότι οι γαλακτωματοποιητές παίζουν ρόλο σε αυτά τα νοσήματα.
Για να διερευνήσει το θέμα, η ερευνητική ομάδα έβαλε δύο συνήθεις γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80, στο νερό ποντικών που ακολουθούσαν μια στάνταρτ δίαιτα.
Σε ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση για χρόνια κολίτιδα, ή φλεγμονή τoυ εντέρου, οι γαλακτωματοποιητές αύξησαν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Παρενέργειες παρατηρήθηκαν όμως και σε ποντίκια που δεν είχαν αυτή την προδιάθεση: αύξηση της κατανάλωσης φαγητού και του σωματικού βάρους, υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη -όλα συμπτώματα του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό διαταραχών που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν μεταβολές στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου. Οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν πιο εύκολα φλεγμονή.
Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου βρέθηκαν να διαπερνούν το στρώμα βλέννας που προστατεύει το έντερο και να διεισδύουν ανάμεσα στα κύτταρα του εντέρου, προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονή.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα νέα μελέτη, η οποία θα συγκρίνει ανθρώπους που ακολουθούν την τυπική Δυτική διατροφή με εθελοντές που δεν θα καταναλώσουν γαλακτωματοποιητές για αρκετές εβδομάδες.
in.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.05.2024 | 19:36
105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων -Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις για τα 353.000 θύματα δείτε φωτό και βίντεο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 19.05.2024 | 19:28
Την επόμενη ημέρα σχεδιάζει ήδη η ΑΕΛ - ΔΙΕΘΝΗ | 19.05.2024 | 19:26
Ιράν: Αγνοείται ο πρόεδρος μετά την ανώμαλη προσγείωση του ελικοπτέρου – «Σε κίνδυνο οι ζωές τους» - ΕΛΛΑΔΑ | 19.05.2024 | 19:23
Ρούλα Πισπιρίγκου: Τούρκος επενδυτής αγόρασε το σπίτι της για να πάρει Golden Visa - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.05.2024 | 19:19
«Ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά», συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με επίκεντρο την Καζάρμα Αγράφων (φωτο+video) - ΒΟΛΟΣ | 19.05.2024 | 19:12
Θρίλερ η εξαφάνιση του 49χρονου από τον Πτελεό Μαγνησίας: «Είχε χρήματα από κληρονομιά, αλλά το έμαθαν κι άλλοι» - ΕΛΛΑΔΑ | 19.05.2024 | 19:07
Καρυστιανού σε εκδήλωση για τα Τέμπη: Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2024 | 18:11
Κόκκαλης: Σύγκληση της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το ενδεχόμενο ανάκλησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.05.2024 | 13:45
Δημοσίευμα σχετικά με την αγορά λιπασμάτων προς αποκατάσταση λανθασμένων εντυπώσεων - ΒΟΛΟΣ | 18.05.2024 | 11:36
Επιδειξίας μπούκαρε σε κατάστημα εστίασης – Πρωτοφανές συμβάν σε κεντρική περιοχή του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2024 | 15:57
-quot;Ανοιχτές πόρτες-quot; στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.05.2024 | 11:34
34χρονη μητέρα από την Καρδίτσα νοσηλεύεται ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία μετά τη γέννα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2024 | 09:48
Τραγωδία στα Τέμπη: 30 γκρίζα σημεία - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2024 | 09:53
Δημήτρης Σταρόβας: Επικοινωνεί με το περιβάλλον του - Συνεχίζεται το πρόβλημα με την ομιλία του - ΔΙΕΘΝΗ | 18.05.2024 | 10:44
Βρέθηκαν νεκροί όμηροι της Χαμάς - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2024 | 14:02
Ποντιακές γεύσεις σήμερα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας