ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Flirt
Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την μετάλλαξη Flirt που φαίνεται να κυριαρχεί.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης , εκτίμησε ότι ότι θα υπάρξει μία ύφεση της έξαρσης στο τέλος Ιουλίου αλλά πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει μία νέα έξαρση στα τέλη Αυγούστου, τονίζοντας ότι αυτή θα αφορά αφορά κυρίως ηλικιωμένους και υπερήλικες με πολλά συνοδά προβλήματα.
Ο κορονοϊός είναι εδώ
Ο κορονοϊός είναι εδώ, όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης σημειώνοντας πως δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα. Παραθέτοντας μάλιστα συγκριτικά στοιχεία για την τελευταία εβδομάδα με την αντίστοιχη περσινή, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το 2023 είχαμε 193 εισαγωγές και φέτος για την ίδια εβδομάδα 575. Είχαμε πέντε διασωληνώσεις και τώρα εννέα, είχαμε 16 θανάτους και τώρα 21».
Καμπανάκι και από Παγώνη
Στο θέμα της έξαρσης του κορονοϊού αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA.
«Το 21 – 22 θάνατοι το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας ότι η έξαρση του κορονοϊού θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Εδώ ήταν, με τα στελέχη του και τις υποπαραλλαγές του. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα.
Το 2023, το αντίστοιχο διάστημα των δύο περασμένων εβδομάδων, τα κρούσματα ήταν 186. Φέτος σ’ εμάς ξεκίνησε από το 475. Καταλαβαίνετε ότι η αύξηση είναι πολύ μεγάλη» επισημαίνει η κ. Παγώνη.
Και προσθέτει: «Είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Η έξαρση θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου».
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες» εξηγεί.
Αυτές οι ομάδες, σύμφωνα με την ίδια, καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός να φορούν τις μάσκες τους. «Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος FLiRT μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη όπου η εικόνα ήταν πολύ βαριά και έκαναν γρήγορα επιπλοκές».
Τι συμβαίνει με τις επαναμολύνσεις
Την ίδια στιγμή, οι επαναμολύνσεις από τον κορονοϊό έχουν – σύμφωνα με τους επιστήμονες – πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση.
Σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine» και όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων των αρχείων υγείας σχεδόν 213.000 Αμερικανών που παρουσίασαν επαναμολύνσεις, περίπου το 27% των ατόμων με σοβαρή νόσηση, δηλαδή ατόμων που έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για λοίμωξη από κορονοϊό, έλαβαν επίσης νοσοκομειακή περίθαλψη για επαναμόλυνση.
Περισσότερες πιθανότητες γι’ αυτό είχαν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Αντίθετα, περίπου το 87% όσων είχαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη την πρώτη φορά εμφάνισαν και ήπια επαναμόλυνση.
Οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν αρχικά μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και παρουσίασαν δεύτερη μόλυνση έως τον Μάρτιο του 2023. Ένας μικρός αριθμός (478) είχε μολυνθεί τρεις ή περισσότερες φορές.
Τα εμβόλια για Covid-19 αν και δεν ήταν διαθέσιμα καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συσχετίστηκαν με προστατευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν έπειτα από μια πρώτη μόλυνση σε σύγκριση με μια επαναμόλυνση.
Προστασία από τα εμβόλια
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του τόνισε ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσησης.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης»,
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2025 | 20:45
Δήμος Λαρισαίων: Εργασίες πλυσίματος στην οδό Αιόλου αύριο, Κυριακή - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2025 | 20:38
Χαλάνδρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση, παρέσυρε τρία άτομα, αυτοτραυματίστηκε και εξαφανίστηκε από το σημείο - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2025 | 20:34
Απειλούσαν επί 5 ώρες να κόψουν τα δάχτυλα του γιου του επιχειρηματία ο Ivan Greko και οι άλλοι απαγωγείς - Πώς τους ξέφυγε - ΒΟΛΟΣ | 24.05.2025 | 20:26
Πτώση F-16 της 111 Π.Μ. στην Ισπανία: Η δικαίωση ήρθε δέκα χρόνια μετά - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.05.2025 | 20:23
Δασμοί Τραμπ: Τι θα φέρουν στις ελληνικές εξαγωγές οι δασμοί 50% - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2025 | 20:13
Έξι νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία – Δείτε πού θα γίνουν - ΔΙΕΘΝΗ | 24.05.2025 | 20:05
«Αφανίστηκε» ολόκληρη οικογένεια μετά από βομβαρδισμό στη Γάζα - Νεκρά 9 από τα 10 παιδιά γιατρού - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2025 | 20:00
Θεσσαλονίκη: Νέο κρούσμα στρεπτόκοκκου σε νήπιο στη Καλαμαριά -Κλείνει σχολικό συγκρότημα για απολύμανση
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2025 | 09:41
Πλατανούλια Τυρνάβου: Κτηνοτρόφος χτύπησε με γκλίτσα τον πρόεδρο της κοινότητας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2025 | 14:47
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2025 | 11:24
Από Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα σε χρόνο ρεκόρ -Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος δρόμος των 180 χλμ. - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2025 | 09:44
Λάρισα: Νέες μαρτυρίες για την κακοποίηση των δύο παιδιών – Οι γείτονες έβλεπαν ψαλίδια πάνω στο κρεβάτι τους - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2025 | 19:50
Έβαλαν 4 νέα ραντάρ ταχύτητας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας – Σε ποιο σημείο; - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2025 | 12:44
Πλήθος κόσμου και σήμερα στο φεστιβάλ υγείας, πρόληψης και αλληλεγγύης «Όλοι μαζί μια αγκαλιά» για τη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 24.05.2025 | 09:50
Βόλος: Απείλησε την πρώην σύντροφο ότι θα φωνάξει μπράβους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2025 | 19:41
Καρδίτσα: Χτύπησαν τρίτη φορά φέτος στο Φύλλο οι κυνηγοί χαλκού