cosmos

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Λάρισα: Παραμένουν γεμάτες οι Covid-ΜΕΘ - Kαι εθελοντές γιατροί στη «μάχη»

Πτωτική πορεία πάντως τα κρούσματα

Λάρισα: Παραμένουν γεμάτες οι Covid-ΜΕΘ - Kαι εθελοντές γιατροί στη «μάχη»
21.11.2020 | 10:05
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Deree Roadshow 2020 Online
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

 Την κατάσταση με την επιδημία στη Λάρισα περιγράφει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Κώστας Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο iEidiseis. Οι ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού παραμένουν γεμάτες, αλλά το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τον ίδιο. Από την άλλη, μία αυστηροποίηση του lockdown θα βοηθούσε στην ταχύτερη ανάσχεση της κρίσης, όπως εξηγεί.

«Τα κρούσματα στη Λάρισα βρίσκονται σε τριψήφιο αριθμό, αν και έχουν πάρει την κατιούσα: από τα 207 προχθές, πήγαμε στα 159 χθες, στα 105 σήμερα. Έχουμε μια πτωτική πορεία, λοιπόν, αν και οι μολύνσεις παραμένουν αυξημένες», λέει στο iEidiseis ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης (ΙΣΛ), σε συνέχεια της αποψινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας πως «το τριψήφιο νούμερο είναι υψηλό για μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, η συνεχιζόμενη διασπορά του ιού στην περιοχή επιβαρύνει σημαντικά το ΕΣΥ, καθώς τα τοπικά νοσοκομεία περιθάλπτουν τα περιστατικά του κορονοϊού των προηγούμενων ημερών, στις περιπτώσεις που αυτά χρειάστηκαν είτε απλή νοσηλεία είτε εισαγωγή στην εντατική. Εξάλλου, οι Covid-ΜΕΘ της Λάρισας «είναι πάντα γεμάτες» τις τελευταίες μέρες, όπως επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας θα προβεί σε νέα ανακατάταξη των διαθέσιμων κλινών, ανοίγοντας τέσσερα νέα κρεβάτια εντατικής για ασθενείς Covid-19, την Τρίτη, μας μεταφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΛ. Θυμίζει, δε, πως κλιμάκιο της περιφέρειας επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης (το οποίο αποτελεί Covid Νοσοκομείο πλέον), νωρίτερα σήμερα, διαθέτοντας του δύο αναπνευστήρες, από δωρεές, προκειμένου να διαμορφωθούν, και εκεί, επιπλέον δύο κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες, πάντως, ο κ. Γιαννακόπουλος εξηγεί πως η κατάσταση δεν είναι οριακή, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε αποφύγει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, για παράδειγμα, καθώς οι δομές του κλάδου έχουν ήδη διαθέσει κρεββάτια στο ΕΣΥ, εδώ και 15 μέρες, νοσηλεύοντας περιστατικά non-Covid».

Επιπρόσθετα, «οι ιδιώτες ιατροί ήδη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας για συβάσεις απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και τοποθετούνται στο ΕΣΥ, από την 5η ΥΠΕ, σήμερα - αύριο, όπου υπάρχουν κενά». Aξίζει να αναφερθεί πως η λίστα αυτή εμπλουτίζεται και από ορισμένους εθελοντές γιατρούς, Covid ειδικοτήτων, οι οποίοι όποτε μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρόνο - καθώς απασχολούνται στην πρωτοβάθμια υγεία - ρίχνονται κι εκείνοι στη μάχη κατά της επιδημίας, «ανακουφίζοντας τους νοσοκομειακούς συναδέλφούς τους, οι οποίοι είναι εξουθενωμένοι», όπως δηλώνει ο Κώστας Γιαννακόπουλος.

Από την άλλη, προειδοποιεί πως η δύσκολη κατάσταση που εξελίσσεται τη Θεσσαλονίκη «δε μπορεί να αποκλειστεί μετά βεβαιότητος» ότι δε θα «επεκταθεί» και σε άλλους νομούς. «Δε μπορούμε να κάνουμε τέτοια πρόβλεψη, κοιτάμε πώς θα βγει αυτή η ημέρα», λέει χαρακτηριστικά στο iEidiseis.

Τέλος, ο κ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του πως οι κάτοικοι της πόλης δεν εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης με την προσήκουσα αυστηρότητα, κρίνοντας από την κινητικότητα που παρατηρεί στους δρόμους της Λάρισας, προσθέτοντας πως ενδεχομένως «χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα - λ.χ. πλήρες lockdown και έξοδος μόνο για φαγητό και λόγους υγείας - για μια ταχύτερη ανάσχεση της επιδημίας».


Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα απόψε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την κατάληξη ακόμη 72 ασθενών με Covid-19. Ο ημερήσιος αυτός θανάτων αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ για τη χώρα, ενώ αντιστοιχεί στην απώλεια τριών ανθρώπων ανά ώρα, κατά μέσο όρο.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Κατά τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τα θύματα της επιδημίας, από το ξέσπασμα της και μέχρι σήμερα, είναι 1.419 συνολικά.

Στο μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα, οι οποίοι ανήλθαν στους 519 απόψε. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κάμψη στις διασωληνώσεις θα επέλθει ακόμη και αρκετές μέρες μετά την αναμενόμενη, λόγω του lockdown, μείωση στα κρούσματα.

Τέλος, ο αρμόδιος Οργανισμός ανέφερε πως οι νέες μολύνσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στις 2.581, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν στη Θεσσαλονίκη (673), όπου και καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπως και θανάτων.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^