cosmos

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

20 κρούσματα σε δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Λάρισας -νεκρός σήμερα 65χρονος στη μία

Και 10 στο ΕΚΑΒ Λάρισας -ζητούν μέτρα οι εργαζόμενοι στις κλινικές

20 κρούσματα σε δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Λάρισας -νεκρός σήμερα 65χρονος στη μία
30.10.2020 | 10:05
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Deree Roadshow 2020 Online
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Τα απανωτά κρούσματα σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Λάρισας προβληματίζουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ενώ ως πηγή μόλυνσης θεωρείται η εστία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όπου έχουμε 10 συνολικά κρούσματα.

Στις δύο κλινικές έχουμε 15 κρούσμτα στην πρώτη, από τα οποία τα 7 αφορούν εργαζόμενους και τα 8 τρόφιμους και στην άλλη πέντε εκ των οποίων ενα σε εργαζόμενο και 4 σε ασθενείς.

Από τη μια κλινική νοσηλεύονται 4 ασθενείς με covid, ενώ το πρωί πέθανε από ανακοπή καρδιάς ένας 65χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, που ήταν θετικός στην covid-19. Στην πτέρυγα που νοσηλευόταν βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενο που ανήκει στο βοηθητικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα δοκιμάζονται οιαντοχές των δύο νοοκομείων καθώς νοσηλεύονται 33 ασθενείς με κορονοϊό στο πανεπιστημιακό (εκ των οποίων δύο στη ΜΕΘ) και 8 στη ΜΕΘ του ΓΝΛ.

Ζητούν μέτρα οι εργαζόμενοι στις κλινικές

Το συντομότερο δυνατό μέτρα προστασίας ζητά ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Νομού Λάρισας, μετά τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε χώρους δουλειάς.

 

20 κρούσματα σε δύο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Λάρισας

 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.Έχουμε και παλιότερα χαρακτηρίσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ ως ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Δεν αρκεί το διαγνωστικό τεστ μόνο μετά από πενθήμερη άδεια, αλλά και η δημιουργία ολιγομελών τμημάτων εργαζομένων που θα ασχολούνται με λίγους ασθενείς είναι το λιγότερο χαρακτηρισμένα ως αστεία.

Η εξάπλωση του ιού κάνει επιτακτική την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προστατεύουν τόσο οι εργαζόμενοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι γιατί μιλάμε για ανθρώπους με βαριά νοσήματα που ο ιός θα τους ξεκληρίσει. Η δημιουργία δε ολιγομελών τμημάτων εργαζομένων ως αστείο ακούγεται αφού όλοι εμείς που δουλεύουμε σε αυτές τις μονάδες γνωρίζουμε την εντατικοποίηση που υπάρχει και ότι διαχρονικά αυτές οι μονάδες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, με τους άμεσα απαραιτήτους δηλαδή, ενώ η κινητικότητα από πόστο σε πόστο για να καλυφτούν οι ανάγκες είναι κανόνας.

Έχουμε τα τραγικά παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού όπου η διασπορά σε μονάδες υγείας πραγματικά εξολόθρευσε ηλικιωμένους αλλά και στην πατρίδα μας όπως στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Είναι πια γεγονός ότι και στην πόλη μας ο ιός χτύπησε ιδιωτικές δομές με κρούσματα σε συναδέλφους. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους εργαζόμενους αλλά δεν μένουμε μόνο στις ευχές. Οι ειδικοί αποδέχονται το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή  και ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την έξαρση της επιδημικής γρίπης και άλλων νοσημάτων.

 

Απαιτούμε ακόμα και τώρα:

  • Διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές με ευθύνη το κράτους και της εργοδοσίας.
  • Δημιουργία μεικτών υγειονομικών επιτροπών που να απαρτίζεται και από εργαζόμενους έτσι ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη αλλά και την πορεία της εφαρμογής των πρωτοκόλλων.
  • Προσλήψεις εργαζομένων για να καλύψουν τα κενά για όσους συναδέλφους μπαίνουν σε καραντίνα. Η εντατικοποίηση είναι παράγοντας κόπωσης που επιφέρει την πλημμελή εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας.
  • Άδεια με αποδοχές για όλο το διάστημα που οι εργαζόμενοι τίθενται σε αναγκαστική άδεια.

Επίσης απαιτούμε άμεσα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών δομών έτσι ώστε να καλυφτούν τα όποια κενά υπάρχουν από το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να προστρέξουν στο σωματείο και να καταγγείλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες όπως την τακτική που εφαρμόζει γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας του κλάδου, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν με δικά τους έξοδα το τεστ στα εργαστήρια που διαθέτει ο ίδιος. Το κόστος των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους

δουλειάς βαραίνει μόνο τον εργοδότη της κάθε δομής και όχι στους εργαζόμενους.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^