ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Επιστολή αγρότη από τα Φαρσαλα στον πρωθυπουργό για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος στη Σκοπιά
Του Γιώργου Δρόσου

Ο γνωστός αγρότης και συνδικαλιστής από τα Φάρσαλα Γιώργος Δρόσος απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη για την ανάγκη κατασκευής φράγματος στον Ενιπέα στη Σκοπιά:
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργε,
Παίρνω την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω για την πραγματική αιτία που δημιουργήθηκε το τεράστιο και παράλληλα τρομακτικό φαινόμενο των πλημμυρών σε όλη την νότια Θεσσαλία.
Ονομάζομαι Γιώργος Δροσος είμαι κατ- αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης και ζω και δουλεύω στα Φάρσαλα.
Οι καταστροφές που συντελέστηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι τρομακτικές και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες. Το έδαφος διαβρώθηκε οι παραγωγές εξαφανίστηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν άνθρωποι ξεσπιτοθηκαν και κυρίως ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.
Καλείται τώρα το συντεταγμένο κράτος να δώσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει αλλά όχι να σώσει την κατάσταση.
Κύριε πρωθυπουργε καλοδεχούμενη η κάθε κρατική βοήθεια αλλά λυπάμαι που το λέω το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.
Και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν λυθεί η αιτία που το προκαλεί.
Να συμφωνήσουμε όλοι ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες ήταν τεράστια, όμως αν υπήρχαν δύο τρία φράγματα δεν θα είχαμε καταστροφές ούτε καν ζημιές.
Το περισσότερο νερό που έπνιξε στην κυριολεξία το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου προήρθε από τον ορεινό όγκο του όρους Ορθρυς που βρίσκεται νότια των Φαρσάλων .
Οι ποσότητες του νερού από αυτόν τον ορεινό όγκο είναι τεράστιες και η μόνη διέξοδος τους προς τη θάλασσα γίνεται μέσω του ποταμού Ενιπέα ο οποίος πηγάζει από την Σκοπιά Φαρσάλων διασχίζει όλο τον κάμπο των Φαρσάλων μπαίνει στον νομό Καρδίτσας και στην συνέχεια συναντά τον ποταμό Πηνειό στον νομό Τρικάλων όπου και εκβάλλει για να φύγει το νερό μέσω του Πηνειού στην θάλασσα .
Το έτος 1969 είχε γίνει μελέτη από μια γαλλική εταιρεία με την επωνυμία ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΤ για την κατασκευή του φράγματος του Ενιπέα.
Η τελευταία φορά που ακούσαμε για το φράγμα ήταν το 1992 όταν ο συντοπίτης μας τότε υπουργός Γιώργος Σουφλιάς το είχε δώσει προτεραιότητα κατασκευής αλλά η αλλαγή κυβέρνησης την επόμενη χρονιά το εξαφάνισε.
Από τότε και μέχρι σήμερα ακούμε μόνο υποσχέσεις αλλά ουσία καμμιά.
Όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού και όχι μόνον το γνωρίζουν το θέμα, οπως επίσης γνωρίζουν ότι η κατασκευή αυτού του φράγματος αποτελεί επιτακτικη ανάγκη όχι μόνον για την επαρχία Φαρσάλων αλλά και για μεγάλο καμματι του νομού Καρδίτσας και του νομού Τρικάλων.
Να θυμίσω ότι τις πλημμύρες του 1994 όπου θρηνήσαμε θύματα στο χωριό Μεταμόρφωση της Καρδίτσας τα νερά του Ενιπέα τις προκάλεσαν.
Παράλληλα η κατασκευή του εν λόγω φράγματος που θα έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει 70 με 80 εκατομμύρια κυβικά νερού θα λύσει και το πρόβλημα άρδευσης για 200.000 (χιλιάδες) στρέμματα ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που είναι η μοναδική πόλη στη χώρα μας που πίνει μονον εμφιαλωμένο νερό αν εξαιρέσουμε κάποια νησιά μας.
Κλείνοντας κύριε πρωθυπουργε θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αν αυτό το τρομερό καιρικό φαινόμενο γινόταν 3 με 4 ώρες αργότερα θα θρηνουσαμε στη περιοχή των Φαρσάλων περισσότερα από χίλια θύματα.
Θα εύρισκε τους κατοίκους των χωριών στον ύπνο και καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό.
Επίσης το ότι είχαμε μόνον ένα θύμα στην περιοχή μας οφείλεται αφ- ενός στο οτι χτύπησαν οι καμπάνες στα χωριά και αφυπνίστηκε ο κόσμος και αφ- ετέρου βοήθησαν οι άνθρωποι με τρακτέρ και βαρειά οχήματα μεταφέροντας κόσμο μιας και είμαστε αγροτική περιοχή.
Η κατασκευή ενός φράγματος που θα κοστίσει γύρω στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ και θα σώσει το νότιο τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου το παραγωγικότερο της χώρας , που δεν θα ξανακινδυνευσουν ανθρώπινες ζωές και θα απαλλάξει το κράτος από αποζημιώσεις κατά την δικιά μου ταπεινή άποψη αποτελεί μονόδρομο.
Ζητείστε κύριε πρωθυπουργε να ενημερωθείτε από τους βουλευτές και υπουργούς σας , το γνωρίζουν το πρόβλημα.
Πιστεύοντας ότι η επιστολή μου δεν θα πάει χαμένη σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω η κυβέρνηση σας να κάνει αυτό που πρέπει και όπως πρέπει
Με τιμή και σεβασμο
ΓΙΏΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
ΑΓΡΌΤΗΣ
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 11:34
Εγκαίνια Ιερού Ναού στην Αγιά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.05.2025 | 10:57
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει στον κάμπο η κλοπή χαλκού- νέο χτύπημα στην Ανάβρα Καρδίτσας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 10:41
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΔΙΕΘΝΗ | 10.05.2025 | 10:41
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Το Πακιστάν απάντησε στα πλήγματα της Ινδίας -Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 10:34
Πύργος Καραμίχου: Ένα σπάνιο πυργόσπιτο που μετατράπηκε σε φάρο ιστορίας και πολιτισμού στα Φάρσαλα - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2025 | 10:19
Συνάντηση της Διοίκησης της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2025 | 10:16
Ο Βόλος και το Πήλιο προβλήθηκαν σε έκθεση της Στοκχόλμης ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2025 | 10:14
Με πανό στην πόρτα της Κτηματικής επαγγελματίες από το μέτωπο του Παγασητικού
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 09:15
Τακούδης: Βροχερός ο καιρός στη Θεσσαλία την επόμενη εβδομάδα με βοριάδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 08:34
Μέτρο 23: Aποζημιώσεις σε βαμβάκι 30 ευρώ το στρέμμα, καλαμπόκι 25, ηλίανθος 20, αμπέλι 100 και αμύγδαλα 150 ευρώ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 14:36
Συγκίνηση και δάκρυα στην «αποστρατεία» του Ηλία Λεοντάρη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 09:53
Έφυγε από τη ζωή η ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού Snoopy Κατερίνα Ντότσιου – Γιουρμετάκη - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2025 | 14:06
Ζητάει παραίτηση Αναγνώστου (Προέδρου ΟΛΒ) ο Αχ. Μπέος για το λιμάνι – Και έρευνα από την Εισαγγελία για τυχόν μίζες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.05.2025 | 19:25
Το Health Hub στην υπηρεσία των πολιτών: «Από το κλασικό στο ψηφιακό: Η νέα εποχή στην υγεία και το φάρμακο» (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2025 | 08:53
Θλίψη στον Βόλο: «Εφυγε» από τη ζωή 66χρονος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.05.2025 | 08:44
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται εξόφληση της νιτρορύπανσης του 2024 – Οι πιθανές ημερομηνίες