ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υπό πίεση ΟΕΒ-ΤΟΕΒ λόγω χρεών, λύσεις μέσω ΟΣΔΕ προαναγγέλλει ο Σκρέκας
Με προβλήματα εξακολουθεί και λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ-ΤΟΕΒ)

Με προβλήματα εξακολουθεί και λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ενώ το ΥπΑΑΤ υπόσχεται βελτιώσεις μέσω... Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Με προβλήματα εξακολουθεί και λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ενώ το ΥπΑΑΤ υπόσχεται βελτιώσεις μέσω... Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους ΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ εξακολουθεί να αποτελεί η χαμηλή εισπραξιμότητά τους και κατ΄επέκταση η αδυναμία τους, να ενταχθούν στις τρέχουσες ρυθμίσεις της ΔΕΗ για τις οφειλές σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κόβει την παροχή ρεύματος στους οργανισμούς και χιλιάδες στρέμματα να μένουν απότιστα από τους αγρότες, ενώ ακόμα και εντός του Ιουλίου η ΔΕΗ απαίτησε (για να πάρει τα χρήματά της και εκείνη) σε μερικές περιπτώσεις από τους οργανισμούς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος ΔΣ της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος, κ. Βασίλης Γιαννάκος, η ρύθμιση που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο εκ μέρους της ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, γιατί τα χρέη των οργανισμών δεν είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μερικά εκατομμύρια ευρώ. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ανεπαρκής και αποσπασματική, γιατί οι οργανισμοί έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν οφειλές στη ΔΕΗ, είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να αποπληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20%, να αποπληρώσουν το υπόλοιπο σε 20 μηνιαίες δόσεις. Την ίδια ώρα, εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, όμως, ένας αγρότης έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε ρύθμιση (απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης) 36 μηνιαίων δόσεων για τα χρέη του προς τον ΤΟΕΒ, ενώ αν οι οφειλές βεβαιωθούν στην Εφορία, τότε μπορεί να τις ρυθμίσει ακόμα και σε 120 δόσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι ΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ να μένουν χωρίς... ρευστό.
Σκρέκας: Βελτίωση του πεδίου της ΕΑΕ για την άρδευση
Μια νέα διάσταση στο θέμα έδωσε με απάντησή του στην Βουλή πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι με το νέο πεδίο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που αφορά στην άρδευση, το οποίο εντάχθηκε κατά το προηγούμενο έτος και σχεδιάζεται η περαιτέρω βελτίωσή του κατά το τρέχον, οι παραγωγοί που αρδεύουν τα αγροτεμάχιά τους και ιδίως όσοι εντάσσονται σε ειδικά μέτρα ενισχύσεων, υποχρεούνται να τηρούν τους κανονισμούς άρδευσης των Ο.Ε.Β., δήμων, κ.λπ., στις υποχρεώσεις των οποίων, μεταξύ άλλων, είναι και η πληρωμή των προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών (αρδευτικά, πάγια, κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το εν λόγω πεδίο συμπεριελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ΕΑΕ, με σκοπό κάποτε να ενεργοποιηθεί και να γίνει υποχρεωτικό, ώστε να τονωθούν τα έσοδα των οργανισμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.
Πολλοί ΤΟΕΒ ζητούν σύνδεση των τελών με το ΟΣΔΕ, καθώς πολλοί καλοπληρωτές αγρότες μένουν χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι
Σύμφωνα μάλιστα με τον τωρινό υφυπουργό Κώστα Σκρέκα, τα αυξημένα χρέη ΟΕΒ-ΤΟΕΒ οφείλονται στην αναποτελεσματικότητα είσπραξης των μελών από αυτούς, ενώ δεν συνιστά αρμοδιότητα του ΥπΑΑΤ και είναι ζήτημα των δυο μερών, δηλαδή των Οργανισμών που έχουν οφειλές και της ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρεται στην απάντησή του, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, ότι επετεύχθη τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ η ένταξη των αγροτών σε νέα, ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να αποπληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20%, να αποπληρώσουν το υπόλοιπο σε 20 μηνιαίες δόσεις.
Βεβαίωση οικονομικής τακτοποίησης οφειλών δήμων - ΟΕΒ και ΤΟΕΒ προτείνει ο Γιαννάκος
Δεδομένου ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση ακόμα και αν γίνει υποχρεωτική η βεβαίωση άρδευσης (ότι δεν χρωστά ο αγρότης τα αρδευτικά τέλη) και συνδεθεί δηλαδή με το ΟΣΔΕ, η εισπραξιμότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθεί 100%, τονίζει ο κ. Γιαννάκος, αφού πολλά δίκτυα είναι ανοιχτά και τα διαχειρίζονται οι δήμοι και όχι οι ΟΕΒ, ο ίδιος προτείνει να θεσπιστούν αυστηρά μέτρα με διπλή βεβαίωση οικονομικής τακτοποίησης οφειλών δήμων και ΟΕΒ από τους αγρότες, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά των οργανισμών.
Ο κ. Γιαννάκος, μας υπενθυμίζει επίσης την κατάσταση που επικράτησε εξαιτίας σχετικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης να αλλάξει την αναλογία ξηρικών - ποτιστικών (90-10%) για ένταξη στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης και το μπέρδεμα που ακολούθησε με τις βεβαιώσεις άρδευσης. Ο ίδιος προτείνει προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια κάποιος για να ενταχθεί σε πρόγραμμα να έχει διπλή σφραγίδα από δήμο και ΤΟΕΒ ή ΟΕΒ ότι το χωράφι του αρδεύεται και όχι με μια βεβαίωση να αναφέρεται ότι δύναται να αρδεύσει, όπως ισχύει σήμερα.
Μπίκας Αλέξανδρος -agrotypos.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.05.2025 | 13:43
Η ανάρτηση Κουρετα για τον Ηλία Λεοντάρη... - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 11.05.2025 | 13:38
Το ιπτάμενο αυτοκίνητο των Τούρκων κατακτάει τους ουρανούς -Ποιο είναι το όχημα που φέρνει την επανάσταση - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 13:31
Κοσμοσυρροή στο Πάρκο Αλκαζάρ για τη γιορτή της μητέρας-Μαμάκος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μητέρες όλου του κόσμου», - ΥΓΕΙΑ | 11.05.2025 | 13:16
Το περπάτημα είναι το καλύτερο «γιατρικό» για να χάσετε λίπος και να αποκτήσετε μυς - Τα οφέλη του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2025 | 13:03
Καρδίτσα: Δικογραφία για 48χρονο που έσερνε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:53
Πότε γίνεται υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για απώλεια φυτικού κεφαλαίου από τον Daniel - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 12:50
Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Πατέρας δολοφόνησε τον 45χρονο γιο του - ΒΟΛΟΣ | 11.05.2025 | 12:48
Ν. Πήλιο: Έργα Βελτίωσης Αγροτικής Οδοποιίας στη «Πούντα» Συκής
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 09:53
Έφυγε από τη ζωή η ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού Snoopy Κατερίνα Ντότσιου – Γιουρμετάκη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.05.2025 | 10:57
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει στον κάμπο η κλοπή χαλκού- νέο χτύπημα στην Ανάβρα Καρδίτσας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 12:36
Απέραντη θλίψη στην εξόδιο ακολουθία για την Κατερίνα Ντότσιου- Γιουρμετάκη στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2025 | 21:02
Αποτρόπαιο: Έσερνε σκύλο δεμένο στο αυτοκίνητο σε χωριό της Καρδίτσας (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 12:40
Έφυγε από την ζωή ο Θεόδωρος Νούσιας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2025 | 10:00
Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και βοριάδες μετά το «μίνι» καλοκαίρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2025 | 10:08
Στο πόδι οι αγρότες για τις σπείρες χαλκού – Περιπολίες πριν ρημάξει το βιος τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:25
Τακούδης: Σε δύο φάσεις η εξέλιξη του καιρού στη Θεσσαλία- βροχές και πτώση της θερμοκρασίας