cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Χατζηδάκης: 131 αυθαίρετα στη Θεσσαλία θα κατεδαφιστούν μέχρι τέλος του έτους

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία» -Έγινε η πρώτη ατεδάφιση στη Μάνδρα Αττικής

Χατζηδάκης: 131 αυθαίρετα στη Θεσσαλία θα κατεδαφιστούν μέχρι τέλος του έτους
19.06.2020 | 16:31
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
alphawood
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Περί τα 131 αυθαίρετα στην περιοχή της Αποκεντρωμενης Θεσσαλίας -Στερεάς, αναμένεται να γκρεμιστούν μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με 1108 αυθίρετα σε όλη τη χώρα που θα έχουν την ίδια τύχη.

Τη Μάνδρα Αττικής επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου για το 2020.

Ο υπουργός ενέργειας έστειλε σαφές μήνυμα πως «δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής». «Από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ανέχεται την αυθαιρεσία. Προχωρούμε στην κατεδάφιση αρκετών αυθαιρέτων, για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης», διαμήνυσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Χατζηδάκης: Στο Μάτι θα γκρεμιστούν τουλάχιστον 140 σπίτια

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «φρένο» στην αυθαιρεσία θα μπει και στο Μάτι αλλά και άλλες περιοχές ολόκληρης της χώρας. «Τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας. Θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές. Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

Χατζηδάκης: 131 αυθαίρετα στη Θεσσαλία θα κατεδαφιστού μέχρι τλέλος του έτους


O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης

Παρόντες στη σημερινή κατεδάφιση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο δήμαρχος της Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.


«Μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες με έργα» -Από τη Μακρόνησο, στη Μάνδρα, το Μάτι και σε όλη τη χώρα


Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες.

Τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Χατζηδάκης: 131 αυθαίρετα στη Θεσσαλία θα κατεδαφιστού μέχρι τλέλος του έτους


Το αυθαίρετο που γκρεμίστηκε

Κατεδαφίζονται 1108 αυθαίρετα μέσα στους επόμενους μήνες Η σημερινή κατεδάφιση μάλιστα, έρχεται μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. Ευρώ. Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας:131
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου: 40
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας:10

Σύνολο: 1.108
«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: 131 αυθαίρετα στη Θεσσαλία θα κατεδαφιστού μέχρι τλέλος του έτους


Με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι

Μεγάλη προτεραιότητα τόσο για το Υπουργείο, όσο και για όλη την Κυβέρνηση συνολικά, είναι να γίνει το Μάτι της φονικής πυρκαγιάς μια βιώσιμη πόλη – πρότυπο.Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, για τυχόν βελτιώσεις, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων.

Πηγή: iefimerida.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^