cosmos

Ειδήσεις, νέα για Διεθνή

Έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από τον Λευκό Οίκο – Ο Τραμπ ύψωσε φράχτη και θέλει να βγάλει τον στρατό

Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ.

Έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από τον Λευκό Οίκο – Ο Τραμπ ύψωσε φράχτη και θέλει να βγάλει τον στρατό
02.06.2020 | 21:41
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται πολύ σοβαρά να βγάλει τον στρατό στους δρόμους κάνοντας κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και θεωρείται αν μη τι άλλο ακραίο.
Όπως μεταδίδει το CNN οι μυστικές υπηρεσίες μετά τα χθεσινά γεγονότα έκλεισαν τους περισσότερους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο μετατρέποντάς τον σε φρούριο.

Ένα σιδερένιο τείχος σχεδόν 3 μέτρων υψώθηκε γύρω από το πάρκο Λαφαγέτ. Μοιάζει με τους αδιαπέραστους φράχτες που υψώνονται σε γεγονότα υψηλής ασφάλειας όπως πολιτικά συνέδρια ή ορκωμοσίες.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Muriel Bowser, δήλωσε σοκαρισμένη από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αστυνομία τους ειρηνικούς διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας. Όπως είπε οι άνθρωποι αυτοί δεν παραβίασαν καμία απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν προκάλεσαν τους αστυνομικούς και η αστυνομία επενέβη βίαια για να τους διαλύσει μόνο και μόνο για να μπορεί να περάσει ο Πρόεδρος από εκεί.

Είπε ακόμα ότι θα είναι ανάρμοστο να βγει ο στρατός στους δρόμους. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους προκειμένου να μπορέσει να πάει ο Τραμπ στην εκκλησία μόνο και μόνο για να φωτογραφηθεί κρατώντας την βίβλο. Κάτι το οποίο στηλίτευσαν πολλοί ιερωμένοι λέγοντας ότι δεν πήγε εκεί για να προσευχηθεί, ή για να δηλώσει μετάνοια ή για να εκφράσει την λύπη του για τις ζωές που χάνονται.

Εντωμεταξύ από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός Πρόεδρος «πυροβολούσε» μέσω twitter αποθεώνοντας και ευχαριστώντας τον εαυτό του για την «καλή δουλειά» που όπως είπε έγινε χθες στην Ουάσινγκτον.

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει στρατό στους δρόμους;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο «πρόεδρος της τάξης και του νόμου», απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις.

Σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει την χρησιμοποίηση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στην δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσεων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ. Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Άντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ένωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κογκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κογκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Διεθνή

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^