cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές στον καμπο για το κριθάρι -ανησυχούν και για τα στάρια οι παραγωγοί

Στα 13 λεπτά το κιλό οι τιμές που δίνει το εμπόριο στο κριθάρι

Ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές στον καμπο για το κριθάρι -ανησυχούν και για τα στάρια οι παραγωγοί
29.05.2020 | 19:31
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Χαμηλές έως εξευτελιστικες είναι οι τιμές που προσφέρονται για τα κριθαρια στο θεσσαλικό κάμπο, τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση. Με τα 12 και 13 λεπτά το κιλό, ή ακόμη και προκαταβολές ΄δεκα λεπτών και ανοιχτές τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα μας έλεγε χαρακτηριστικά , ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιεδρόπουλος, ενώ είναι γεγονός ότι φέτος υπάρχει υπερπροσφορά καθώς αρκετοί έσπειραν κριθαρι υπολογίζοντας ότι θα παει για βυνοποίηση, αλλά η Αθηναϊκή Ζυθοποία , που πιέστηκε να δεχτεί επιπλέον στρέμματα για συμβόλαια, με παρεμβάσεις ακόμη και βουλευτικών γραφείων, ανακοίνωσε μείωση των κιλών ανά στρέμμα που θα παραλαβει, αφού η κατανάλωση της μπύρας λόγω του δίμηνου lock down, στην εστίαση, έπεσε κατακόρυφα.

Από τα 430 κιλά το στρέμμα η Αθηαϊκή ζυθοποιία θα παραλάβει τα 350 και για τα υπόλοιπα θα δώσει ένα μπόνους 2 λεπτών το κιλό. Πολλοί παραγωγοί λοιπόν που πέτυχαν αποδόσεις μέχρι και 500 και 600 κιλά το στρεμμα θα δούν το 40% της παραγωγής τους να πάει για ζωοτροφές.

 Έτσι από τα 17 ως 18 λεπτά το κιλό που υπολόγιζαν οι παραγωγοί για το κριθάρι βυνοποίησης βρίσκονται με τα 12 και 13 λεπτά το κιλό των εμπόρων για ζωοτροφή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αν έχουν προμηθευτεί και σπόρο για το βαμβάκι, από τους ίδιους, τότε η τιμή πέφτει ακόμη πιο χαμηλά στα 9 με 10 λεπτά το κιλό.

 Εντωμεταξύ υπάρχει και έντονος προβληματισμός για το πως θα εξελιχθεί και ο αλωνισμός των σιτηρών, καθως εκφράζονται φόβοι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο θεσσαλικό κάμπο, θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση ποιότητας και ποσότητας σε κάποιες περιοχές που κρατούν ακομη νερά τα χωράφια και ότι τα στάρια θα αρχίσουν να ασπρίζουν σε μία χρονιά που η σοδειά εξελισσόταν ικανοποιητικά.

 Ωστόσο ο γεωπονος Γιάννης Ράγκος μας ανέφερε ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες των αγροτών γιατί απέχουμε τρεις βδομάδες από τα αλώνια και αν αρχίσει λίγο η θερμοκρασία να ανεβαίνει τις προσεχείς ημ΄ρες, τα στάρια θα πάνε μία χαρά στην ανάπτυξη τους λίγο πριν τη συγκομιδή. Μεγαλύετρη ανησυχία υπάρχει για τις τιμές καθώς οι παραγωγοί θεωρούν πως είναι η χρονιά που θα μπορούσαν να απολαύσουν τιμές ακόμη και στα 25 λεπτά το κιλό, αλλά προς το απρόν δεν διαφαίνεται ποι δύο-τρεις δυνατοί παίχτες στην αγορά να δίνουν αυτές τις τιμές και οι συζητησεις που γίνονται στα χωριά με τους μεσίτες, είναι για προκαταβολές 20 με 22 λεπτά το κιλό...Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^