cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Λάθος πολιτικές και... λάθος πολιτικοί σε λάθος χρόνο...

Του Γιάννη Κολλάτου

Λάθος πολιτικές και... λάθος πολιτικοί σε λάθος χρόνο...
17.04.2020 | 14:09
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Comfort Suites and Rooms
Ευθυμίου Red Inn
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Είναι ατυχής συγκυρία για τη χώρα, ότι στην πενταετία 2015 ως 2019, όταν η χώρα έπρεπε να βάλει μπροστά τις μηχανές παραγωγής πλούτου, μετά από συνεχή μνημόνια και λιτότητα και περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, βρέθηκε με μία κυβέρνηση αριστερής ιδεολογίας, που πίστευε περισσότερο στον κρατισμό, παρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία… Έτσι χάθηκε και η μοναδική ιστορική ευκαιρία στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να προχωρήσει η υπόθεση τω μη κρατικών πανεπιστημίων και χάθηκε ένας ετήσιος τζίρος 20 δις ευρώ περίπου για την εθνική οικονομία, αν είχαν ιδρυθεί αγγλόφωνα ιδιωτικά πανεπιστήμια…
Και τώρα που λόγω της πανδημίας του αιώνα πρέπει να πάμε σε λογικές ακραίου κρατικού παρεμβατισμού, όπως το πράττουν σοφά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, βρέθηκε με φιλελεύθερη κυβέρνηση, με νεοφιλελεύθερους υπουργούς σε κομβικά υπουργεία.
Και εξηγούμαστε:
Στα δύο πιο παραγωγικά υπουργεία, στο Ανάπτυξης και στο Αγροτική Ανάπτυξης, οι απόψεις ταυτίζονται περισσότερο με τη νεοφιλελεύθερη σκέψη του Φρίντμαν και της «σχολής του Σικάγο», που μιλούν για τη «δημιουργική καταστροφή» παρά με τη μόνη ορθόδοξη πρακτική σε τέτοιε έκτακτες περιόδους, που είναι ο κρατικός παρεμβατισμός του Κέϊνς.
Το να ρυθμίσεις την αγορά , να βάλεις διατίμηση σε προϊόντα όπου υπάρχει αισχροκέρδεια, να φροντίσεις να μην καταρρεύσει η βάση της παραγωγικής πυραμίδας, που είναι ο πρωτογενής τομέας, είναι βασικές επιλογές , όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο..
Η αγορά είναι επίσης «ψυχολογία» και με τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις κλειστές, ψυχολογία δεν υπάρχει, ενώ με το φιάσκο της μη παρέμβασης στην αγορά των αιγοπροβάτων, ενόψει Πάσχα, έγινε αντιληπτό, ότι οι ηγεσίες των δύο υπουργείων. «δούλεψαν» για τους μεσάζοντες…
Ένα οριζόντιο μέτρο «ψυχολογίας» είναι η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. ¨Έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός το έχει εξαγγείλει δύο φορές, ας δοθεί επιτέλους. Το κόστος του μέτρου δεν υπερβαίνει τα 150 με 180 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πρόκειται για μέτρο που θα δώσει «θετική ψυχολογίας» σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που αποτελούν τη βάση και για την πυραμίδα της απασχόλησης.
Με τους αγρότες να αδυνατούν να βρουν εργάτες γης, λόγω των απαγορεύσεων και των περιοριστικών μέτρων και σε γειτονικές χώρες και τους πρόσφυγες και μετανάστες, να αποτελούν επιδοτούμενους ανέργους, εντός της χώρας από την Ύπατη Αρμοστεία, οι επιλογές που έχουμε είναι περιορισμένες και ο κίνδυνος να μείνει η γη ακαλλιέργητη και η σοδειά ασυγκόμιστη, είναι ορατός.
Το μέτρο του αγροτικού πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ντίζελ έχουν υποχωρήσει διεθνώς, δίνει την απαραίτητη ψυχολογία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν και τους καθιστά και πάλι ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους που το αγοράζουν στη μισή τιμή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει αντίθετος με τη χορήγησή του. Μήπως ήρθε η ώρα να παρέμβει ο πρωθυπουργός, ώστε να πάψει να είναι εκτεθειμένος και στις προεκλογικές του εξαγγελίες;
Αν δεν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί ακόμη μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα..
Τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, δυστυχώς τις πληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το γεγονός ότι ψηφίζουν λάθος πολιτικές σε λάθος χρόνο…

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Γάλα Ζωής Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^