cosmos

Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Συλαλητήριο συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Πλατεία Πανεπιστημίου

Το νέο ασφαλιστικό θωρακίζει τη συνεχή καρατόμηση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας

Συλαλητήριο συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Πλατεία Πανεπιστημίου
26.02.2020 | 19:24
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Το γεγονός ότι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ συνεχίζει την ενιαία αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου και όλες τις προηγούμενες ανατροπές, κλείνοντας τα όποια νομικά κενά για την απρόσκοπτη εφαρμογή του και στρώνοντας το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα, έρχεται να επιβεβαιώσει η συζήτηση του νομοσχεδίου Βρούτση - Κατρούγκαλου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και με την ολοκληρώσει των διαδικασιών με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Πέμπτη 27/2.


Καθεστώς η συνεχής τεράστια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης

Χαρακτηριστικός ως προς τα παραπάνω είναι ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα έχει την... «πατρότητα» της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η «βιωσιμότητα» είναι ο διαρκής «κόφτης» των συντάξεων και των παροχών με κριτήριο την κερδοφορία και τους στόχους του κεφαλαίου.
Όμως, όσες δόσεις προπαγάνδας και αν εκτοξεύσουν, όσες αλχημείες και αν κάνουν, η ταξική ουσία της πολιτικής τους επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά που περιέχονται στην αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Μέσα από τα στοιχεία αυτά, και παρότι οι προβλέψεις που γίνονται σε τέτοιες μελέτες βάθους 50 χρόνων δεν συνυπολογίζουν τις περιοδικές οικονομικές κρίσεις, που βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου οδηγεί σε:

 Παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.
 Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τη νέα γενιά φτάνουν στο 70ό έτος.
 Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που περιορίζεται στο ελάχιστο.
 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων.

 

Απάτη τα περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων

Και, βέβαια, η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κάνει σκόνη τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2020 μειώνεται κατά 1,037 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (από 25,816 σε 24,779 δισ. ευρώ), κι αυτό παρά την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους παραμένει αρνητικός, ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τις επικουρικές φέτος η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά 361 εκατ. ευρώ (από 2,875 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,236 δισ. φέτος).
Έτσι η συνολική απώλεια για φέτος ανέρχεται στα 676 εκατομμύρια ευρώ.
Στα 70 χρόνια η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους!
Επιπλέον, προκειμένου το σύστημα να υπηρετεί τη «βιωσιμότητα» για το κεφάλαιο, προβλέπεται «προσαρμογή» του στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Από το 2024, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών, επιβάλλεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ακέραιο έτος. Μετά το 2030 προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας πέραν του 67ου έτους που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε μετά το 2059 αυτά να διαμορφώνονται στο 69ο έτος και το 2066 στο 70ό έτος!
Δηλαδή, η γενιά που αυτά τα χρόνια αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή και γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, θα συνταξιοδοτείται στο 70ό έτος της ηλικίας της!
Και εδώ, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν προετοιμάσει από κοινού αυτήν την εφιαλτική προοπτική, με αλλεπάλληλα νομοθετήματα που φέρουν την υπογραφή τους.
Η νέα γενιά των εργαζομένων, που έρχεται ακόμα περισσότερο αντιμέτωπη με την τεράστια ανεργία, την απογείωση της «ευελιξίας», την υποαπασχόληση και τους μισθούς πείνας, πέρα από τον άθλιο εργασιακό βίο που της επιβάλλεται για τα κέρδη του κεφαλαίου, θα υποχρεώνεται να εργάζεται μέχρι το 70ό έτος για να πάρει μια ακόμα πιο πετσοκομμένη σύνταξη!
Γι’ αυτό, συνεχίζουμε και παλεύουμε:
• για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση,
• να μην περάσει ο σχεδιασμός για ασφαλιστικό με βάση τους 3 πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, ένας μόνιμος μηχανισμός συντάξεων πείνας που τσακίζει τόσο τους σημερινούς συνταξιούχους όσο και τους νέους εργαζόμενους που εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας και κακοπληρωμένα.

Να αγωνιστούμε για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^