cosmos

Ειδήσεις, νέα για Ελλάδα

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων

Ομάδες κατοίκων κατευθύνονται προς τις εκτάσεις που έχουν επιταχτεί για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων
25.02.2020 | 18:20
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Ομάδες κατοίκων κατευθύνονται προς τις εκτάσεις που έχουν επιταχτεί για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων μεταναστών. Εκεί βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Συναγερμός για πιθανό νέο κύκλο επεισοδίων έχει σημάνει στις αστυνομικές δυνάμεις σε Λέσβο και Χίο, καθώς και στα δύο νησιά ομάδες κατοίκων κατευθύνονται προς τα εργοτάξια όπου θα γίνουν εργασίες για την κατασκευή κλειστών δομών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Στη Λέσβο αυτή την ώρα περίπου 400 άτομα κατευθύνονται με αυτοκίνητα και μηχανάκια από τη Μυτιλήνη, όπου είχαν συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς, προς τη θέση Διαβολόρεμα, όπου βρίσκονται εν κινήσει τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν τα έργα αλλά και οι διμοιρίες των ΜΑΤ που τα συνοδεύουν. Οχήματα του Στρατού κάνουν διανοίξεις σε δασική έκταση προκειμένου να φτάσουν τα μηχανήματα στην επιταγμένη έκταση στη θέση Καράβα Καβακλή, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή κέντρου κράτησης.

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, είχε καταθέσει νωρίτερα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, καταγγέλλοντας παράνομη εκχέρσωση δασικής βλάστησης με πεύκα και πουρνάρια προκειμένου να διανοιχθεί δρόμος πρόσβασης που θα παρακάμπτει το μπλόκο των κατοίκων.


Στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται από τη νύχτα ομάδες κατοίκων που παίζουν «κρυφτούλι» με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Πολλές φορές μέσα στη μέρα προκαλείται ένταση στο σημείο, με τους συγκεντρωμένους να ανάβουν φωτιές και να εκτοξεύουν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων και αυτές να απαντούν με χρήση χημικών, ενώ εκεί καταφτάνουν και περίπου 400 άτομα από τη Μυτιλήνη. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Χίο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ομάδες κατοίκων επίσης κατευθύνονται στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί νέα δομή φιλοξενίας στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου-Βολισού. Εκεί, έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια τη νύχτα στο λιμάνι των Μεστών και τις μάχες που δόθηκαν στη συνέχεια με αντιδρώντες πολίτες στο δρόμο προς την επιταγμένη «θέση 17» στο Αίπος, τα μπλόκα «έπεσαν» το μεσημέρι και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, παρουσία αστυνομικής δύναμης, για την διαμόρφωση του χώρου.

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων


Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Χίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατασχέθηκαν 16 μολότοφ, ενώ στο χωριό Βροντάδο κατασχέθηκαν ακόμα 47 μολότοφ και 16 ρουκέτες (σαν αυτές που εκτοξεύουν οι κάτοικοι στο τοπικό τους έθιμο). Το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επιθέσεις με μολότοφ και ρουκέτες. Στο νησί βρίσκονται 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και πολλές ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες συνοδεύουν τα μηχανήματα για την κατασκευή του έργου.


Το χρονικό των επεισοδίων

Ομάδες κατοίκων και στα δύο νησιά βρέθηκαν σε θέσεις «μάχης» από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστή η αναχώρηση από το Λαύριο του πλοίου «Πήγασος» που μετέφερε εκατοντάδες αστυνομικούς, αύρες εκτόξευσης νερού, κλούβες, οχήματα και μηχανήματα έργου για τα δύο νησιά.


Στη Λέσβο αποκλείστηκαν τέσσερα λιμάνια, αναμένοντας το πλοίο, ενώ στην περιοχή του Μανταμάδου και των γύρω χωριών οι καμπάνες έδωσαν το σύνθημα για μαζικό ξεσηκωμό και συγκέντρωση στη θέση Καράβα Καβακλή. Οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στην περιοχή, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν εκεί και περίμεναν όλη τη νύχτα.
Δακρυγόνα, ρουκετοπόλεμος και λιποθυμίες

Το «Πήγασος» έφτασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και βάση οργανωμένου σχεδίου αποβίβασε τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα, παρά την αντίσταση των συγκεντρωμένων κατοίκων. Το κομβόι μεταφέρθηκε προς τα βόρεια του νησιού και συνάντησε το μπλόκο στο Διαβολόρεμα, όπου εγκλωβίστηκε λόγω του μπλόκου των δημοτικών οχημάτων και των συγκεντρωμένων κατοίκων. Επί ώρες εκεί σημειώνονταν επεισόδια, μεταξύ ομάδων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια προσπάθησαν να διανοίξουν δρόμο by pass για την πρόσβαση στην επιταγμένη έκταση, χρησιμοποιώντας και στρατιωτικά μηχανήματα.

 

«Πόλεμος» σε Λέσβο και Χίο: Σκηνές πρωτόγνωρες με ΜΑΤ εναντίον κατοίκων


Παρόμοιο σκηνικό «μάχης» στήθηκε και στη Χίο. Το πλοίο Blue Star Naxos έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι των Μεστών στα νότια του νησιού. Λίγη ώρα πριν, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη Χίο διέλυσαν τη συγκέντρωση πολιτών και αιρετών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο ιερέας, πρόεδρος της ένωσης κληρικών Χίου, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, έπεσαν λιπόθυμοι από τα δακρυγόνα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και στο τοπικό Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί και τα οχήματα που αποβιβάστηκαν από το πλοίο σχημάτισαν κομβόι που κατευθύνθηκε προς το 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου Βολισσού, στη λεγόμενη «θέση 17» στο Αίπος, που έχει επιταχθεί για την δημιουργία της νέας κλειστού τύπου δομής. Σε δύο σημεία στη διαδρομή, στο Βροντάδο και στον Άγιο Νεκτάριο, συνάντησε μπλόκα κατοίκων, και έγιναν οδομαχίες για την διάλυσή τους και τη συνέχιση της πορείας προς την επιταγμένη έκταση. Μάλιστα, στο Βροντάδο ομάδες πολιτών χρησιμοποίησαν εναντίον τους ακόμη και τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύονται το Πάσχα μεταξύ των δύο ενοριών του Βροντάδου στο γνωστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

ethnos.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Ελλάδα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^