cosmos

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Μόλυνση από τυρόγαλα: ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ

Του Παντελή Μήτσιου

Μόλυνση από τυρόγαλα: ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ
24.02.2020 | 13:49
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Γράφει σε αναρτησή του ο γνωστός Λαρισαίος περιβαντολλόγος Παντελής Μήτσιου για τη μολυνση από τυρόγαλα στην περιοχή της Νέας Λεύκης, όπου πρόσφατα είχαμε και τον έλεγχο των υπηρεσιών τπεριβαλλοντος της περιφερειας και διαπιστώθηκε παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας:

ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ

Ήταν καλοκαίρι του 2008 όταν μια φούχτα ρομαντικοί Δονκιχώτες του περιβάλλοντος, ανακαλύπταμε μέσα στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, σχεδόν σε επαφή με το ποτάμι, μια λίμνη στην κυριολεξία με τυρόγαλο. Ακόμα και εγκατάσταση είχε κατασκευαστεί ώστε τα βυτιοφόρα από παρακείμενη βιομηχανία φέτας, να αδειάζουν το ρυπαντικό τους φορτίο χωρίς προβλήματα. Έγινε η σχετική φασαρία, ήρθαν σύμβουλοι και ελεγκτές, δημοσιογράφοι και κανάλια, βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες των παρατρεχάμενων, όλα καλά.

Λίγους μήνες αργότερα, σε μια μοναχική μου βόλτα και θέτοντας τη σωματική μου ακεραιότητα σε κίνδυνο (με έχουν κυνηγήσει με μπαλτά επειδή φωτογράφιζα παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας), φωτογράφιζα και κινηματογραφούσα ρύπανση στη Νέα Λεύκη Λάρισας, όπου τυροκομείο της περιοχής, διέθετε τα λύματα μέσω παλιάς γεώτρησης, στο υπέδαφος. Έγραφε η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας, στις 11 Μαρτίου του 2009:

"Σύμφωνα με τα μέλη των «Πολιτών σε Δράση» «μια τέτοια περίπτωση ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αφορά σε τυροκομείο το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νέας Λεύκης. Σε πρόσφατη επίσκεψη το Σάββατο της 21ης Φεβρουαρίου 2009, εντοπίστηκε σε χώρο πίσω (ανατολικά) από την εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων του τυροκομείου, είναι εμφανή τα σημάδια επιφανειακής ή και υπεδάφειας διάθεσης τυρογάλακτος, ενώ στο παρακείμενο ρέμα που διέρχεται ανάμεσα στο τυροκομείο και τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε κατά την επίσκεψή μας, γίνεται διάθεση ανεπεξέργαστου ή τουλάχιστον ελλιπώς επεξεργασμένου τυρογάλακτος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους επιχειρηματίες της περιοχής ότι τέτοιες πρακτικές θα συναντούν τη μόνιμη αντίδρασή μας και θα καταγγέλλονται σε όλες τις αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσιου"

Ύστερα από 7 χρόνια μετά την καταγγελία μας, το 2016, από τα χωράφια δίπλα στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (χα!) του τυροκομείου, άρχισε να αναβλύζει τυρόγαλο, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υπεδάφιας διάθεσης. Πριν λίγες ημέρες, 11 χρόνια μετά τις πρώτες μας καταγγελίες, το ποτάμι που τότε φωτογραφίζαμε (δευτερη φωτό), ξαναγέμισε τυρόγαλο.

11 χρόνια και στο μηδέν ξαναγυρνάμε.

Πριν από λίγες ημέρες, στις εκβολές του Ασωπού, στον Ωρωπό, εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.... Στον Ασωπό, στο Δήμο Ωρωπού.

Να μάθουμε ποιος τα πέταξε και να κρατήσουμε το όνομά του. Μπορεί να είναι ο επόμενος δήμαρχος της περιοχής...

Μόλυνση από τυρόγαλα: ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^