cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Η ανομβρία φέρνει απόγνωση στον κάμπο -Τσικνοπεμπτη με βροχές σε όλη τη χώρα πλην Θεσσαλίας!

Χρ. Σουλιώτης ΘΕΣΤΟ: να βγουν να μας πουν από την περιφέρεια ποιά τα υδάτινα αποθέματα πριν σπείρουμε

Η ανομβρία φέρνει απόγνωση στον κάμπο -Τσικνοπεμπτη με βροχές σε όλη τη χώρα πλην Θεσσαλίας!
18.02.2020 | 12:50
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

 Αυτό που συμβαίνει φέτος το χειμώνα στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Στο κύμα κακοκαιρίας της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, σε όλη την Ελλάδα, έβρεχε ή χιόνιζε, ενώ στη Θεσσαλία ψιχάλιζε. Στο νέο κύμα κακοκαιρίας λοιπόν, της Τσικνοπέμπτης, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι προβλέψεις δίνουν βροχές ή καταιγίδες, ενώ στη Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο) συννεφιά!
Αποτέλεσμα αυτού του «σιωπηλού χειμώνα» -όπως το έχουμε αποκαλέσει σε προηγούμενο σημείωμά μας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης χιονοπτώσεων στα βουνά-είναι να υπάρχει έντονη ανησυχία πλέον στους αγρότες και για τα χειμερινά σιτηρά, αλλά κυρίως για τις εαρινές καλλιέργειες.

Η


Χθες στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, Χρήστος Σουλιώτης, έκανε έκκληση προς τους φορείς της Θεσσαλίας να κάνουν μία σύσκεψη και να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο, τι μέλλει γενέσθαι από πλευρά επιφανειακών υδάτινων αποθεμάτων για τις εαρινές καλλιέργειες, πριν αρχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες. Μάλιστα μας ανέφερε πως αρκετοί συνάδελφοί του ιδιαίτερα στον άξονα της Βόλου από τη δεξιά πλευρά, όπου δεν υπάρχουν και ταμιευτήρας (Χάλκη, Μελία κλπ) σκέφτονται φέτος να μην καλλιεργήσουν. Και αυτό γιατί το «στήσιμο» μιας καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας, ανέρχεται στα 450 με 500 ευρώ το στρέμμα και φοβούνται ότι δεν θα πάρουν σοδειά λόγω της έλλειψης νερού το καλοκαίρι, άρα θα καταστραφούν οικονομικά.


Παρόμοιες σκέψεις κάνουν αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί και όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο κύμα αποεπένδυσης στο Θεσσαλικό κάμπο, που θα το αποδίδαμε στην κλιματική αλλαγή, σε μία περίοδο που η χώρα διψά για επενδύσεις και παραγωγή πραγματικού πλούτου, όπως και οθεσσαλικός κάμπος διψά για βροχοπτώσεις!.
Εντωμεταξύ στα χειμερινά σιτηρά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή λόγω της έλλειψης βροχών και αρκετοί άρχισαν να ποτίζουν, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, αλλά είναι και πέρα από κάθε λογική εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής.

Η


Οριακή η κατάσταση και με τους ταμιευτήρες –δύσκολο καλοκαίρι στη Θεσσαλία

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι σε ότι αφορά τα υδατικά αποθέματα προετοιμάζεται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας. Ο άνυδρος μέχρι στιγμής χειμώνας έχει επηρεάσει αρνητικά τα αποθέματα νερού και κυρίως αυτά της Λίμνης Πλαστήρα, της μοναδικής μεγάλης αποθήκης νερού που τροφοδοτεί το θεσσαλικό κάμπο, η στάθμη της οποίας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με τον αντιπερειφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο με βάση τα χθεσινά στοιχεία, η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται στα 787,57 μέτρα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η στάθμη βρίσκεται κατά 1,78 μέτρα χαμηλότερα, δηλαδή τα αποθέματα της είναι μειωμένα περίπου κατά 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται το φετινό χειμώνα, είναι το γεγονός ότι από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι χθες το ύψος του νερού έπεσε κατά 79 εκατοστά στη Λίμνη, ενώ με τις προβολές φαίνεται ότι τέλη Μάιου, η στάθμη θα είναι 3,5 μέτρα κάτω, δηλαδή τα αποθέματα νερού θα είναι κατά 80-100 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού λιγότερα, σχεδόν όσο δαπανά η ΔΕΗ το καλοκαίρι για την παραγωγή ενέργειας και άρδευση του κάμπου…...


Η αποξήρανση της Κάρλας ελαχιστοποίησε τις βροχές

Ο «σιωπηλός χειμώνας» συνεπώς είναι γεγονός. Ακόμη και το Σκανδιναβικό ψύχος που μας επισκέφτηκε από 5-7 Φλεβάρη δεν έδωσε πάνω από 10 χιλιοστά βροχής στη Θεσσαλία. Μακάρι να διαψευστούν τα μετεωρολογικά μοντέλα, αλλά ο ομότιμος καθηγητής της Αγρομετεωρολογίας Δρας Νίκος Δαλέζιος επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή επιτάθηκε στο θεσσαλικό κάμπο, από την αποξήρανση της Κάρλας, με αποτέλεσμα στο ανατολικό του τμήμα να μειωθούν οι βροχές και τα χιόνια. Η ανασύστασή της μετρίασε το πρόβλημα, αλλά μη λησμονούμε ότι η νέα Κάρλα, έχει το ένα τέταρτο της παλιάς έκταση της Λίμνης Βοιβηίδας (Κάρλας)….

Η θεσσαλική γη αναζητά απελπισμένα βροχές και χιόνια, το προσεχές διάστημα. Και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα είναι μόνο ο φετινός χειμώνας έτσι, αλλά και αυτοί που έρχονται. Ένα προμήνυμα για την κλιματική αλλαγή που οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη…

 Η

 

Γ.Κ.
Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^