ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η ρύπανση του Ελασσονίτικου και το φράγμα Αγιονερίου
του Κώστα Γκούμα

Μετά και το πρόσφατο κρούσμα απόρριψης αποβλήτων από τυροκομείο στον Ελασσονίτικο (δες εδώ {1} το πρόσφατο ρεπορτάζ και σχετικό παλαιότερο άρθρο), πιστοποιήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο η συνεχιζόμενη παθογένεια της ανεξέλεγκτης ρύπανσης των παραποτάμων και ποταμών της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας, οι οποίοι, πέραν των άλλων, τροφοδοτούν και τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής Τυρνάβου, από τον οποίο υδροδοτείται (εν μέρει) και η πόλη της Λάρισας.
Και το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ενώ όλοι ορκίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εφαρμόζονται (υποτίθεται) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές οδηγίες (π.χ Οδηγία 60/2000 για τα νερά), ενώ εντάσσονται όλο και περισσότερα έργα επεξεργασίας λυμάτων (από κοινωνικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες) σε προγράμματα χρηματοδότησης, η κατάσταση στον Ελασσονίτικο (παραπόταμο του Τιταρήσιου) παραμένει …. στα γνωστά.
Δεν μας εντυπωσιάζουν οι συλλήψεις των παραβατών ούτε οι σχετικές δηλώσεις των αρμοδίων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται πολιτική βούληση, οργάνωση και αποφασιστικότητα, προϋποθέσεις που, όπως προκύπτει από την χρόνια παθογένεια και όπως η ζωή επιβεβαιώνει, δεν πληρούνται.
Πέραν των άλλων, η λεκάνη απορροής του Ελασσονίτικου, είναι αυτή που θα τροφοδοτεί με νερό ένα σημαντικό (ημιτελές) έργο για την περιοχή Ελασσόνας, τον ταμιευτήρα Αγιονερίου.
Το έργο, προσηλωμένο και αυτό στην πολυετή … στασιμότητα, δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές για να ολοκληρωθεί, παρότι ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί.
Η αντίφαση είναι προφανής. Σε άλλες περιπτώσεις συζητάμε και χρηματοδοτούμε ακριβά ακόμη και έργα – «λακκούβες» για λίγο νερό ύδρευσης και άρδευσης, το καλοκαίρι χανόμαστε κυριολεκτικά από την ξηρασία και το Αγιονέρι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον κάμπο, δεν ολοκληρώνεται και φυσικά δεν μπορεί να μας προσφέρει, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες, τα περίπου 13-15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που θα συγκεντρώνει (όταν ολοκληρωθεί).
Δεν θα μπούμε στη λογική να αναζητούμε ευθύνες. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δικαιούμαστε όμως, όλοι οι πολίτες, να πληροφορηθούμε τι έχουν στο νου τους οι αρμόδιοι για την ολοκλήρωση του έργου, εάν θα επανεξετάσουν τους σκοπούς της αξιοποίησης των υδάτων του ταμιευτήρα στις νέες συνθήκες και βεβαίως εάν όλη αυτή η αδιαφορία για το έργο συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το άλυτο πρόβλημα της ρύπανσης του Ελασσονίτικου. Πάσα πληροφόρηση δεκτή !
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 23:18
Έργα, παρεμβάσεις και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων επί τάπητος στην εκδήλωση «Νερό-Κλιματική κρίση-Γεωπολιτική» - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 22:34
Ακόμη και εκσκαφέα επιστράτευσε η ΕΛ.ΑΣ. για τις χρυσές λίρες της «οικογενειακής» εγκληματικής οργάνωσης στη Λάρισα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.06.2026 | 22:27
Κουρέτας: Η Θεσσαλία για πρώτη φορά έχει αντιπλημμυρική προστασία (VIDEO) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.06.2026 | 21:58
Δεν φαίνεται καύσωνας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ο Νίκος Καντερές εξηγεί (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 20:51
Δ. Παπαστεργίου: Το νερό αποκτά συνεχώς τεράστια αξία -Μνημόνιο συνεργασίας Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και Υπουργείου Ψηφιακής - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.06.2026 | 20:44
ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε η εισήγηση Φάμελλου για συμπόρευση με Τσίπρα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 20:39
Συγκεντρώνει τα σιτηρά στις νεές του εγκαταστάσεις στο Μοσοχώρι Λάρισας ο «ΘΕΣγη» - ΕΛΛΑΔΑ | 06.06.2026 | 20:18
Αεροδιακομιδή «αστραπή» από τον Όλυμπο - Γέφυρα σωτηρίας για 59χρονο τραυματισμένο τουρίστα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.06.2026 | 12:54
Τακούδης: καλές οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλία μέχρι την άλλη Παρασκευή με μικρες αστάθειες - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 10:21
Πανδαισία δημοτικής παράδοσης μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στο κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:44
Πλήθος κόσμου στο μεγάλο αφιέρωμα στη λαογραφία στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:53
Λάρισα: Νέα σύλληψη για κύκλωμα απάτης και εκβιασμών στη Γιάννουλη - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:58
Θλίψη στη Λάρισα και τον πολιτικό κόσμο: Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 09:40
Εγκαινιάστηκε χθες η 25η Έκθεση βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 13:17
Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαθητών στο πάρκο Αλκαζάρ για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 05.06.2026 | 02:27
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλλιθέα: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας που παρέσυρε πεζή




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed