Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Και νέα μόλυνση στα νερά στον Τιταρήσιο από απόβλητα (video) -Ερώτηση Χαρακόπουλου

Αγανάχτηση από κατοίκους της περιοχής

Και νέα μόλυνση στα νερά στον Τιταρήσιο από απόβλητα (video) -Ερώτηση Χαρακόπουλου
29.01.2020 | 19:44
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Οργή κι αγανάκτηση προκαλεί η εκ νέου μόλυνση του Τιταρήσιου. Ασυνείδητοι και με μαύρες ψυχές – επιχειρηματίες, έριξαν για άλλη μια φορά τα απόβλητα τους στο πολύπαθο ποτάμι της Επαρχίας Τυρνάβου και Ελασσόνας, χωρίς να σκεφτούν την καταστροφή που προκαλούν. Εδω και λίγες μέρες έχουμε νέα κρούσματα ρύπανσης στον Τιταρήσιο ποταμό ή Ξηριά και αντί κάποιος να βλέπει την χρυσή άμμο, αντικρίζει ένα μαύρο & αφρισμένο νεκρό τοπίο.

Μετά τα αφρισμένα και μαύρα νερά, για τα οποία έγιναν τόσα ρεπορτάζ, αλλά και μετά τα νεκρά ψάρια που είχαμε πριν λίγους μήνες στις περιοχές Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου οι εγκληματίες επιχειρηματίες που δεν καταλαβαίνουν από πρόστιμα, περίμεναν να έρθουν οι βροχές και το σκοτάδι για να αφήσουν και πάλι ότι απόβλητα έχουν. Το γεγονός έχουν καταγγείλλει πρόεδροι αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Θεωρούν τη μόλυνση άκρως σημαντική για τη δημόσια υγεία, επειδή στην κοίτη του Τιταρήσιου βρίσκονται σε λειτουργία υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό οι κάτοικοι των χωριών Μεσοχώρι, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Βλαχογιάννι, Πραιτώρι, Αμούρι, Δαμάσι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, αλλά και πολλές ακόμα περιοχές από Ελασσόνα μέχρι Τύρναβο. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των περιοχών απ όπου εκρέει ο Τιταρήσιος καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες και να καταγγείλουν δημοσίως ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να μετρέπουν τον Ξηριά σε μαύρο και νεκρό ποτάμι. Το ρεπορτάζ έγινε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στη γέφυρα του Δαμασίου

Ο ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Νερό δηλητήριο θα πίνουμε αν συνεχίσουν να σκοτώνουν ότι ζει από και στο ποτάμι. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Τιταρήσιος πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς. Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους, ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία, η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα, λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια. Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τα νερά του Τιταρήσιου, λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα, αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής Τυρνάβου.

 

Πάντως οι κάτοικοι των περιοχών που διέρχεται ο Τιταρήσιος, όπως λένε αγανακτισμένοι, αν δεν κάνουν κάτι άμεσα και δραστικά οι αρμόδιοι, θα καταθέσουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις για αυτό το έγκλημα που είναι κατά εξακολούθηση.

***Στο βίντεο μιλούν και καταγγέλλουν ο Δημήτρης Λέτσιος και ο Γιάννης Γκανάς κάτοικοι Δαμασίου.


Αστέριος Στέλιος Σεΐζης -tirnavitikanea.com

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ

«Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και ποιες κυρώσεις προτίθεσθε να επιβάλετε στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο  και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει ότι «έντονη ενόχληση στους κατοίκους των οικισμών πέριξ της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού έχει προκαλέσει νέο κρούσμα μόλυνσης του νερού, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας (ert.gr, 27.01.2020) για τη μόλυνση των υδάτων του ποταμού από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δηλαδή την απόρριψη λυμάτων επιχειρήσεων της περιοχής της Ελασσόνας, γίνεται λόγος για οικολογική καταστροφή. Πέραν, όμως, των άμεσων προφανών κινδύνων που εγκυμονεί η μόλυνση για τους ανθρώπους και την πανίδα, το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού είναι ο μοναδικός τροφοδότης του υπόγειου υδροφορέα για μια μεγάλη έκταση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, υποθηκεύει την ποιότητα του υδατικού δυναμικού της περιοχής και ενδεχόμενα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο κοντινό μέλλον.Δυστυχώς, στο ίδιο έργο θεατές έχουμε γίνει ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, ενώ κατ’ επανάληψη έχουν απασχοληθεί για το ίδιο πρόβλημα οι ελεγκτικές αρχές. Ωστόσο, το φαινόμενο της μόλυνσης του ποταμού επαναλαμβάνεται συνεχώς, και οι κάτοικοι, ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και την παραδειγματική τιμωρία όσων το ρυπαίνουν, για να δοθεί έτσι και ριζική λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του Τυρνάβου ήδη έχει καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν ελέγχους για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Αν έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν τις ανάλογες μετρήσεις για τα επίπεδα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού, καθώς επίσης και για τους υπαίτιους αυτής.
  2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν και ποιες κυρώσεις θα επιβάλουν στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;
  3. Αν είναι ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, κι αν όχι τι θα πράξουν.


Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Νέος Αγών
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^