cosmos

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Συμφωνία για τη διεπαγγελματική φέτας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πως θα είναι η εκπροσώπηση-εκτός ο κλαιδικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων

Συμφωνία για τη διεπαγγελματική φέτας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
13.01.2020 | 23:19
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Μάκη Βορίδη για την σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τα πράγµατα να έχουν... µαλακώσει και όλες τις πλευρές να βάζουν νερό στο κρασί τους, προκειµένου η διεπαγγελµατική να συσταθεί και µάλιστα να τύχει άµεσης αναγνώρισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

width=638

Παρών στις εξελίξεις και έτοιμος να αναλάβει ακόμα και ηγετικό ρόλο στη Διεπαγγελματική της Φέτας δηλώνει ο Μιχάλης Σαράντης, την ώρα που η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ δείχνει να αποδίδει καρπούς.

width=638

Στην οδό της επίλυσης δείχνει να οδεύει η υπόθεση της διεπαγγελµατικής για τη Φέτα, µετά τον... κουρνιαχτό που σήκωσε η αιφνίδια επανακατάθεση του φακέλου από πλευράς ενδιαφεροµένων για την αναγνώριση της οργάνωσης.

Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτό;

Επί της ουσίας, χρειάσθηκε να γίνει µια «τρίπλα» από τον ΣΕΒΓΑΠ, µε ευθύνη του οποίου ο χρόνος γύρισε πίσω και το θέµα επέστρεψε στις προ του 2017 και 2018 συζητήσεις των εµπλεκοµένων υπό τις τότε ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συμφωνία

 

Το ρεπορτάζ λέει ότι η διοίκηση του ΣΕΒΓΑΠ, βλέποντας την ασυνεννοησία και τη χρονοτριβή στις διαδικασίες διαµόρφωσης κοινής θέσης των άµεσα εµπλεκόµενων, επέλεξε να καταθέσει την πρόταση, αγνοώντας κάποιες από τις «ενδιάµεσες συµφωνίες», αφήνοντας εκτός τον Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και τον Ο∆ΙΠΠΑΦ (εδώ η µπλάλα πήρε και τον Κλαδικό Συνεταιρισµό Αιγοπροβατοτρόφων), φορείς οι οποίοι, πριν από 4 χρόνια περίπου, είχαν σπεύσει να καταθέσουν αυτόνοµα και χωρίς καµιά προηγούµενη συζήτηση δικό τους φάκελο για την αναγνώριση διεπαγγελµατικής.

Η θύελλα που προκάλεσε η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ παραµονές Χριστουγέννων, σε συνδυασµό µε κάποια µηνύµατα που εξέπεµψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται να έφεραν αποτέλεσµα. Σήµερα, οι πληροφορίες θέλουν όλους τους ενδιαφερόµενους να προσέρχονται στο διάλογο µε... κοµµένα τα φτερά, την ώρα που ο υπουργός Μάκης Βορίδης δηλώνει αποφασισµένος να προχωρήσει µε όσους εξ αυτών δηλώσουν πίστη στο θεσµό και εµπιστοσύνη στην Πολιτεία. Λέγεται ότι η «κοινή γραµµή», που ενώνει τους περισσότερους των συνδαιτυµόνων, είναι η αναζήτηση µελών της διεπαγγελµατικής από τις τάξεις των πραγµατικών παραγωγών, δηλαδή επαγγελµατιών που αποδεδειγµένα παράγουν προϊόν (πρόβειο και αίγιο γάλα) το οποίο προορίζεται για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ). Πρόκειται για µια θέση την οποία πρώτος και µετ’ επιτάσεως έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων ο επιχειρηµατίας, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία», Μιχάλης Σαράντης. Ο ίδιος επανέρχεται δυναµικά στις συζητήσεις για τη διεπαγγελµατική, τονίζοντας µάλιστα ότι δηλώνει παρών στις εξελίξεις και εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν δεν θα είχε αντίρρηση, ακόµα και να ηγηθεί της διεπαγγελµατικής, προκειµένου αυτή να φέρει αποτελεσµατικά εις πέρας την αποστολή της, προς όφελος των παραγωγών και των πραγµατικών δυνάµεων της παραγωγής.

 Συμφωνία

Εκτός εκπροσώπησης στο εννεαμελές ΔΣ της Διεπαγγελματικής μένει ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων,. Στο νέο σχήμα, η μεταποίηση θα έχει τον έλεγχο έξι εδρών, ενώ οι κτηνοτρόφοι τριών.
Ειδικότερα, 4 έδρες θα έχει ο ΣΕΒΓΑΠ και από 1 ο ΟΔΙΠΠΑΦ και οι Τυροκόμοι Θεσσαλίας. Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, 1 έδρα πάει στον ΣΕΚ, 1 στον ΠΕΚ και 1 στην Ομοσπονδία Kτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Κλαδικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων μένει εκτός ΔΣ.

Παράλληλα στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής ορίζεται η λειτουργία ενός ακόμη οργάνου, που ονομάζεται Συνέλευση. Εκεί 17 θέσεις προορίζονται για την μεταποίηση και 16 για τους κτηνοτρόφους.

Η πολύωρη συνάντηση των φορέων ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου και αφού όλες οι πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, ο φάκελος οριστικοποιήθηκε και αποφασίστηκε να προχωρήσει και να τύχει αναγνώρισης η Οργάνωση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτικά το θέμα έχει κριθεί, η κοινή προσέγγιση επί του θέματος είναι δεδομένη και μένουν μόνο κάποιες τελευταίες πινελιές στο καταστατικό και ειδικότερα στον τρόπο κατανομής των θέσεων στην εκπροσώπηση της Διεπαγγελματικής, έτσι ώστε να πέσουν και οι πρώτες υπογραφές των συνδαιτυμόνων.

 


agronews.gr

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^