Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Οι Γάλλοι αγρότες αμφισβητούν το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης

Επιρρίπτουν ευθύνες στην Ε.Ε. για την απορρύθμιση των αγορών

Οι Γάλλοι αγρότες αμφισβητούν το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης
13.01.2020 | 12:59
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δαλαβίκας Bikes
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Γαλλία τον προηγούμενο μήνα συγκλονίστηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτο-κτηνοτρόφων. Οι κινητοποιήσεις αυτές ελάχιστα έγιναν γνωστές στη χώρα μας, γιατί συνέπεσαν με τις δικές μας κινητοποιήσεις των αγροτών. Με μια σημαντική διαφορά, εκεί οι Γάλλοι αγρότες-κτηνοτρόφοι έθεσαν πέρα από τα οξυμένα οικονομικά τους προβλήματά και το κρίσιμο ερώτημα ποιο μπορεί να είναι «το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη».
Σε μια Ευρώπη που ακολουθεί εδώ και χρόνια μια ακραία φιλελευθεροποίηση των αγορών, της απορρύθμισης σε ό,τι αφορά την εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, του ενδοευρωπαϊκού ανταγωνισμού, του κοινωνικού ντάμπινγκ. Ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς, δέχτηκαν έντονες φραστικές επιθέσεις από τους αγρότες, όταν επισκέφτηκαν την αγροτική έκθεση στο Παρίσι.
Ταυτόχρονα, όμως, έκαναν μια σειρά προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, για τη ρύθμιση των προϊόντων με τον καθορισμό τιμών βάσης και ποσόστωσης στο γάλα, όπως υπήρχε και καταργήθηκε πριν μερικά χρόνια . Ο προβληματισμός τους προχώρησε ακόμα περισσότερο, θέτοντας το ζήτημα να εξαιρεθεί η αγροτική δραστηριότητα από το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κ.λπ.

Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Για τα αιτήματα αυτά των αγροτών-κτηνοτρόφων, ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ότι έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά»και πρόσθεσε ότι «οφείλει να ανακοινώσει ικανοποιητικά μέτρα και να πάρει αποφάσεις χωρίς να χάνει χρόνο». Οι αγρότες του αντέτειναν ότι έχει και η κυβέρνηση της Γαλλίας ψηφίσει τις αποφάσεις της Κομισιόν.
Το αγροτικό μεταφέρθηκε και συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Οικονομίας τη στιγμή, μάλιστα, που οι γάλλοι κτηνοτρόφοι είχαν μπλοκάρει μεγάλα σούπερ-μάρκετ και αποθήκες συγκέντρωσης και διακίνησης των προϊόντων. Στο συμβούλιο αυτό συμμετείχαν αρκετοί ευρωβουλευτές που άσκησαν έντονη κριτική για τις καταστροφικές συνέπειες της αγροτικής πολιτικής της Ευρώπης, που έχει πλήρως προσανατολιστεί στη φιλελευθεροποίηση των αγορών στο εξωτερικό και την απορρύθμιση στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με αυτούς «η κοινή αγροτική πολιτική, που είναι από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, βρίσκεται σε δραματική κρίση». Αυτό είναι το αποτέλεσμα «των αλλεπάλληλων απορρυθμίσεων που αποφασίστηκαν από την ΕΕ και εγκρίθηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών», τόνισαν οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-GVN) και ο Ζοζέ Μποβέ από τους Πράσινους/ALE. Έτσι, «από τη δημόσια διαχείριση των κρατών και της Ευρώπης των προβλημάτων, περάσαμε στην ιδιωτική διαχείριση όλων των προβλημάτων ακόμα και των τιμών». Αυτές, μάλιστα, βρίσκονται στα χέρια των βιομηχάνων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος και των μεγάλων εταιριών διανομής. Με αποτέλεσμα «αυτοί να αποφασίζουν και να καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, που ψηφίστηκαν από τη δεξιά κυβέρνηση Σαρκοζί, και ο πρόεδρος Ολάντ αντί να τον καταργήσει, τον άφησε να λειτουργεί προς όφελος των μεγάλων εταιριών και ενάντια των αγροτών».

Θνησιγενές μοντέλο

Με τα εκσυγχρονιστικά μέτρα ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των αγροτών. Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει, αρκέστηκε να μεταφέρει τις ευθύνες στην Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, υπενθύμισε στον πρωθυπουργό της Γαλλίας ότι θα έπρεπε οι ίδιοι οι Γάλλοι να ενεργήσουν. «Η Κομισιόν είχε κάνει πολλά και έδρασε άμεσα από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων αλληλεγγύης 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα… Συνεπώς, θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αυτά τα μέτρα, ασφαλώς, δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν την κρίση, αντέτεινε ο ευρωβουλευτής Έρικ Άντριου (Σοσιαλιστές Δημοκράτες). Είναι μέτρα, συνέχισε, με τα οποία «διαχειρίζονται τα συμπτώματα, ενώ χρειαζόμαστε μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα». Πρόκειται για «βραχυπρόθεσμη πολιτική: σε κάθε κρίση ξοδεύονται δημόσια έσοδα για να σώσουμε ένα θνησιγενές μοντέλο», τόνισε.
Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ των δημόσιων παρεμβάσεων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων. «Έτσι, θα πρέπει να σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τους αγρότες μας για την πολιτική που εφαρμόστηκε και η οποία τους οδήγησε να δανείζονται και να υπερχρεωθούν. Τελικά, κατέληξαν να εξαρτώνται από τις τρίτες χώρες (λόγω των εξαγωγών)… Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση πολιτικής κρίσης (π. χ. Ρωσία), τότε η αγορά καταρρέει… Έτσι, η συνέχιση της εξειδίκευσης, που επιβάλλεται σε κάθε χώρα και ήπειρο είναι εντελώς ηλίθια», κατέληξε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών. Γιατί αυτό το κυνήγι της παραγωγικότητας, τους οδήγησε στην υπερχρέωση, αφού ήταν εξαναγκασμένοι να επενδύουν συνεχώς όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να αυξάνει η παραγωγή και να μειώνονται οι τιμές. Έτσι, βρέθηκαν σε «οικονομική αδυναμία» να αποπληρώσουν τα χρέη προς τις τράπεζες. Η αγροτική παραγωγή οδηγήθηκε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, σε ένα μοντέλο βιομηχανικό (μεγάλες φάρμες με πάνω από χίλια ζώα κ.λπ.), που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το χώρο και τις ανάγκες της περιοχής, καθώς και της χώρας για ποιοτικά, υγιεινά και προσβάσιμα σε όλες προϊόντα. Προς ένα τέτοιο μοντέλο προσανατολίζονται τώρα τα συλλογικά όργανα των Γάλλων αγροτών-κτηνοτρόφων.
Ο Ζοζέ Μποβέ ανέφερε ότι «η αγροτική κρίση δεν είναι συγκυριακή, αλλά δομική». Όπως και «το ευρωπαϊκό μοντέλο της αγροτικής παραγωγής βρίσκεται σε καθολική κρίση». Τέλος, ο Πατρίκ Λιαρίκ τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να περάσουμε από τις αμφισβητούμενες πολιτικές της ΚΑΠ, σε πολιτικές συμβατές με τις προτάσεις των εργαζομένων και την αναζήτηση μέσων που θα διασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσής τους.

Μπ. ΚοβάνηςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^