Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

SOS για το έργο Αχελώου: Συνάντηση τη Δευτέρα με υπουργούς για το φράγμα της Συκιάς

Τι αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στο ΓΕΩΤΕΕ

SOS για το έργο Αχελώου: Συνάντηση τη Δευτέρα με υπουργούς για το φράγμα της Συκιάς
14.12.2019 | 14:38
Animus Benefits
alphawood
Comfort Suites and Rooms
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Συνάντηση τη Δευτέρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κώστα Καραμανλή  αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων θα επιδιώξουν να έχουν οι φορείς της Λάρισας που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το πρωί εκτάκτως σε αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ προκειμένου να λάβουν αποφάσεις υπό το πρίσμα της δυσμενούς εξέλιξης αναφορικά με το φράγμα της Συκιάς.

Αφορμή για την έκτακτη σύσκεψη , όπως ανέφερε στην αρχή της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης, αποτέλεσε το γεγονός ότι λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για τη διαβούλευση για το Εθνικό σχέδιο Ενέργειας για το κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το έργο του Αχελώου κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις καλένδες.

SOS

Το σχέδιο αυτό που θέλει να προχωρήσει την απεξάρτηση από το λιγνίτη, δεσμεύει ενεργειακά τη χώρα  για την επόμενη δεκαετία, από εισαγόμενη ενέργεια όπως είναι το φυσικό αέριο, ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη της Εταιρείας Θεσσαλικών μελετών Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης, ενώ οι ΑΠΕ δεν επιλύουν το πρόβλημα της σταθερής ενέργειας για το συστημα ηλεκτροδότησής της, εν αντιθεσει με το φράγμα της Συκιάς, που μέσω της αντλησιοταμίευσης θα παρέχει σταθερή ενέργεια, αλλά και θα την αποθηκεύει όταν αυτό απαιτείται..

SOS


Από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος  (ο μοναδικός από τους 8 που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για τη σύσκεψη) ανέφερε πως πρέπει να δρομολογηθεί ένας «οδικός χάρης» συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς που θα καταλήξει σε μία σύσκεψη με την παρουσία όλων των Θεσσαλών βουλευτών, ώστε όχι μόνο να διορθωθεί η αστοχία του ΕΣΕΚ, αλλά να αναληφθεί πρωτοβουλία και για την ολοκλήρωση του έργου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων παρισταμένων, ενώ προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε με τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης κ,. Γεραπετρίτη. Από την πλευρά των αγροτών κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει ακόμη και παραίτηση βουλευτών, περιφερειάρχη και δήμαρχων, αν η κυβέρνηση δεν τροποποιήσει το ΕΣΕΚ και δεν συμπεριλάβει και το φράγμα της Συκιάς.

Αξίζει να τονιστεί πως απο την πλευρά των αγροτών ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαών Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Πλατυκάμπου, αγρότης και γεωπόνος Αλέκος Χονδρονάσιος, εξέφρασαν την αγαννάχησή τους για ον εμπαιγμό τους από την πολιτεία με το θέμα του Αχελώου, εδώ και 40 χρόνια. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ένα περιστατικό το 2007, όταν ήταν ευρωβουλευτής ο κ. Χατζηδάκης όπου από κοινού με τον κ. Χονδρονάσιο είχαν έντονο λεκτικό επεισόδιο στις Βρυξέλλες με τον κ. Χατζηδάκη όταν ηταν ευρωβουλευτής, διότι τότε εμφανιζόταν ως πολέμιος του έργου.

SOS

Ο οδικος χάρτης
 Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και στον τύπο, ενώ τη συμπαράταξή τους εξεφρασαν και οι δύο απόντες βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, οι οποίοι παρά τη θέλησή τοςυ δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, καθώς το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.


Στο «διά ταύτα» οι επόμενες κινήσεις περιλαμβάνουν συνάντηση τη Δευτέρα με τον υπουργό Δημοσίων Έργων κ. Καραμανλή, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντες θα απουσιάζει, ενώ από την πλευρά των επιστημονικών φορέων θα αναρτηθούν όλες οι τεκμηριωμένες ενστάσεις μέχρι τις 11.00 το πρωί της Δευτέρας που λήγει η προθεσμία της διαβούλευσης. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρξει μία σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον κ. Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών (Περιβάλλοντος, Δημοσίων έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) και με τη συμμετοχή όλων των Θεσσαλών βουλευτών και του περιφερειάρχη πριν τα Χριστούγεννα.

SOS

Καθυσηχαστικός ο Χατζηδάκης

 Αξίζει να τονιστεί ότι ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, που χθες έκανε παρέμβαση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το θέμα είχε επικοινωνία με τον υπουργο κ. Χατζηδάκη μόλις ενημερώθηκε για το ψήφισμα της σύσκεψης, ο οποίςο τον καθησύχασε ότι είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο και σύντομα θα επισκεφτεί το φράγμα της Συκιά ςκαι τα γενικότερα εργα στον Αχελώο, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θωμάς που δεν γνώριζε το θέμα, θα αναλαβει να συμπεριλάβει στο ΕΣΕΚ και το υδροηλεκτρικό της Συκιάς
Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^