Το βίντεο το οποίο εκδόθηκε από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Τουρκίας για να προειδοποιήσει για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ανάμεσα στα ζευγάρια, δέχθηκε δριμεία κριτική για σεξιστικό περιεχόμενο και για φανερή διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στο βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 6 Νοέμβριο διακρίνεται η γυναίκα να σερβίρει στον άντρα ένα ποτήρι τσάι και στη συνέχεια να του φέρνει δύο κομμάτια κέικ, ενώ αυτός κάθεται σε μία πολυθρόνα χωρίς να τον απασχολεί η παρουσία της.

 

Στη συνέχεια η γυναίκα κάθεται στον καναπέ και στέλνει μήνυμα στον άντρα της, «εάν μόνο έδινες λίγη παραπάνω προσοχή στη γυναίκα σου!».

Το βίντεο τελειώνει με τον άντρα να κάθεται δίπλα στη γυναίκα και να μοιράζονται το κέικ, ενώ το βίντεο στέλνει το μήνυμα: «Αντί να βλέπεις το κινητό σου. Κοίτα το πρόσωπο της γυναίκας σου».

Όχι σε οικιακές σκλάβες

Το βίντεο προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις και θυμό στα social media αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία, την οποία παρουσιάζει σαν σκλάβα η οποία υπηρετεί τον σατράπη άντρα. Ειδικά από διανοούμενος και ανθρώπους των γραμμάτων δέχθηκε αυστηρή κριτική.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Τουρκία κατατάσσεται στη θέση 130 σε σύνολο 149 χωρών αναφορικά με έκθεση για τις φυλετικές διαφορές.

«Η γυναίκα φέρνει το τσάι. Η γυναίκα φέρνει το κέικ. Πότε θα διαλύσουμε εντελώς αυτά τα στερεότυπα; Ειδικά στις μέρες μας... Έχουμε πλέον 2019», έγραψε σ’ ένα tweet η δημοσιογράφος Μενεκσέ Τοκγιάι, στις 6 Νοεμβρίου.

Η διακεκριμένη μυθιστοριογράφος Ελίφ Σαφάκ έγραψε στο twitter, «Αγαπητές νεαρές γυναίκες στην Τουρκία, παρακαλώ αγνοήστε αυτό το εντελώς γελοίο και σεξιστικό βίντεο από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων για να δείξει δείξει την ιδανική τουρκική οικογένεια (τελικά). Δεν είστε οικιακές σκλάβες. Αρκετά με αυτές τις πατριαρχικές ανοησίες».

Ανοιχτοί στην κριτική

Ώρες μετά τη δημοσίευση του βίντεο ο επικεφαλής του Diyanet, Αλί Ερμπάς ανέφερε στο Twitter ότι «είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, αλλά είναι ανησυχητικό όταν η κριτική μετατρέπεται σε απειλές και επιθέσεις», ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν αναφερόταν στην κριτική που δέχθηκε για το βίντεο.

Άλλοι πάντως σχολίασαν θετικά το βίντεο το οποίο ήταν ένα κομμάτι από μία σειρά βίντεο σχετικά με την οικογένεια. Μάλιστα η συντηρητικός εφημερίδα Γενί Ακίτ εξήρε το βίντεο χαρακτηρίζοντας ως «βαρυσήμαντο».

Τι είναι το Diyanet

Το Diyanet δημιουργήθηκε το 1924, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας για να διευθύνει όλα τα τεμένη και για να επιτηρεί τα θρησκευτικά ιδρύματα.

Η θρησκευτική αρχή βάλλεται συχνά από κυβερνητική κριτική εξαιτίας λόγω του αυξημένου μπάτζετ υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει «θρησκευτικές γενιές». Το Diyanet το 2018 δέχθηκε αυστηρή κριτική και έγινε αντικείμενο διαμάχης καθώς είχε δηλώσει ότι τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από εννιά χρονών.

Πηγή: BBC