Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Προς Άδωνι Γεωργιάδη: Μειώστε το κόστος της ενέργειας σε βιομηχανία και γεωργία

Με αφορμή την επίσκεψη στη Θεσσαλία του υπουργού Ανάπτυξης

Προς Άδωνι Γεωργιάδη: Μειώστε το κόστος της ενέργειας σε βιομηχανία και γεωργία
13.11.2019 | 22:07
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Είναι προφανές πως για να υπάρξουν ακόμη πιο ευνοϊκά μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, ώστε να ξαναμπεί πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, μετά από 10 χρόνια ύφεσης, απαιτείται μία γενναία οικονομική πολιτική κινήτρων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιαδης που θα βρεθεί αύριο σε δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλία, μία στα Τρίκαλα του Επιμελητηρίου Τρικάλων το απόγευμα και μία του ΣΘΕΒ το βράδυ στη Λάρισα, επανέλαβε χθες στη 2η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη ότι η ελληνική παραγωγή έχει ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Και ως πρώτο έθεσε το ενεργειακό κόστος στη μεταποίηση:
«Όλοι πιστεύουμε στην ελληνική παραγωγή», είπε. «Πρέπει να δούμε πως αυτό από τη θεωρία γίνεται πράξη. Το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο ως κυβέρνηση το γνωρίζουμε και μας απασχολεί, είναι το κόστος της ενέργειας. Δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σοβαρό για την ελληνική παραγωγή, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτή την περίοδο ήρθαν ένα- δυο ενδιαφερόμενοι και με προσεγγίσανε για να διερευνήσουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. Και μάλιστα, στη βαριά βιομηχανία. Όμως το πρώτο που έθεσαν ήταν το κόστος της ενέργειας.
Έχουν πέσει διάφορες ιδέες στο τραπέζι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δούμε πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί σχετικά γρήγορα. Θα υπάρξουν ad hoc παρεμβάσεις για να αρθούν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.».
Όμως η ελληνική μεταποίηση –αυτή που έχει απομείνει εντός των τειχών, αυτή που έχει εξωστρεφή χαρακτήρα, είναι η μεταποίηση τροφίμων. Και το μοναδικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, παραμένει η ποιοτική πρώτη ύλη, τα αγροτικά μας προϊόντα δηλαδή. Για να συνεχίσουν να τα παράγουν οι Έλληνες παραγωγοί απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις, όπως έλεγχοι στη νοθεία και κυρίως μείωση κι εδώ του ενεργειακού κόστους και του κόστους πετρελαίου. Για το τελευταίο το μόνο που ακούγεται το τελευταίο διάστημα είναι πως θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος το Νοέμβριο. Προς το παρόν δεν προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ούτε καν για το 2020. Άνθρωπος της αγοράς ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιλαμβάνεται ότι με 1,4 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο, ο ‘Έλληνας αγρότης που αυτή την περίοδο φουλάρει το τρακτέρ του για τα οργώματα των χειμερινών σιτηρών, όταν ο Ευρωπαίος συνάδελφός του το αγοράζει προς 70 λεπτά, δεν έχει μέλλον…

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Νέος Αγών
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^