Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών θα ανοίξει τις πύλες του – Επισκέψιμο μέχρι το 2023 σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο

Τι ανεφερε ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»

Το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών θα ανοίξει τις πύλες του – Επισκέψιμο μέχρι το 2023 σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο
10.11.2019 | 21:58
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
alphawood
Comfort Suites and Rooms
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Την αισιοδοξία πως μέχρι το 2023 το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στις Μικροθήβες θα καταστεί επισκέψιμο και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο μνημείο, εξέφρασε χθες ο κ. Σταύρος Μπένος.

Ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της πατρίδας μας, μιλώντας στη «Θ» από τις Μικροθήβες, σημείωσε ότι εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2020, τότε σε ορίζοντα τριετίας το θέατρο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. «Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους, θα βγει η σχετική πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας. Έτσι στο ΠΕΠ Θεσσαλίας για έργα πολιτισμού, θα περιλαμβάνεται και το θέατρο αυτό. Υπολογίζω ότι μέσα στο 2020 θα ανοίξει το εργοτάξιο και κατ’ επέκταση μέσα σε μία τριετία θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που απαιτούνται για την προβολή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μικροθηβών», είπε ο κ. Μπένος, ο οποίος χθες το απόγευμα έδωσε το «παρών» σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Μικροθήβες ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Φθιώτιδες Θήβες».

Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, η ανασκαφή του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, βρίσκεται λίγο έξω από τις Μικροθήβες. Είναι της ελληνιστικής περιόδου, αν και οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε αρένα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το λίθινο θέατρο από βασάλτη, το οποίο εντοπίστηκε και ερευνήθηκε πριν από 27 χρόνια από την αρχαιολόγο Βασίλη Σισμάνη-Αδρύμη, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
«Το μνημείο αυτό είναι μέσα στην καρδιά μου. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές τη Μαγνησία για το θέατρο των Φθιωτιδών Θηβών. Και χαίρομαι, γιατί βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο κι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ανασκαφών και των μελετών. Η μελέτη έχει περάσει και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Αγοραστός έχει ανακοινώσει την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο κ. Μπένος, ο οποίος έκανε επίσης ειδική μνεία στον τοπογράφο-μηχανικό κ. Ανδρέα Δογκάκη, για το γεγονός ότι εκπονεί δωρεάν τη μελέτη για την πρόσβαση στο σημείο.

«Όταν ξεκινάς σ’ ένα μνημείο που έχει γίνει μία απλή ανασκαφική τομή και βλέπεις σιγά-σιγά να προχωρά και να αναδεικνύεται, αυτό είναι σπουδαίο. Το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών μόλις αποκατασταθεί, θα αλλάξει τη μοίρα της περιοχής και θα ευεργετήσει την τοπική οικονομία, αφού θα αποτελέσει βασικό κρίκο της Πολιτιστικής Διαδρομής Θεσσαλίας που δρομολογείται», κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

e-thessalia.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος-Κλιάφα
Ευθυμίου Red Inn
thesnea.gr
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
  ^