Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Βαρέα μέταλλα στο έδαφος του Βόλου – Εντός των ορίων με αυξητικές τάσεις

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 110 πανελλήνιο συνέδριο Γεωργικής Μηχανικής ση Γεωπονική

Βαρέα μέταλλα στο έδαφος του Βόλου – Εντός των ορίων με αυξητικές τάσεις
09.11.2019 | 09:58
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

‘Ερευνα για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο έδαφος, στο κέντρο του Βόλου, παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με θέμα τη γεωργική μηχανική ως βασικό στοιχείο αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας. Η έρευνα παρουσιάστηκε από το εργαστήριο εδαφολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από ομάδες φοιτητών, με επικεφαλής καθηγητές την κ. Ευαγγελία Γκόλια και τον κ. Βασίλειο Αντωνιάδη.

Η έρευνα έγινε τον Αύγουστο του 2018, τον Αύγουστο του 2019 και θα συνεχιστεί και δύο ημέρες μέσα στον Νοέμβριο. Η έρευνα, σύμφωνα με τους καθηγητές και τους φοιτητές, απέδειξε ότι οι συγκεντρώσεις μετάλλων στο έδαφος του Βόλου είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια της Νομοθεσίας, αλλά η τάση καταγράφηκε αυξητική για το 2019, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αυγούστου.
Η αυξητική τάση του 2019 θα διερευνηθεί εάν προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς καταγράφεται χαλκός, ψευδάργυρος, νικέλιο. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων και θα παρουσιαστεί σε επιστημονικό περιοδικό. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

width=840

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
Όπως δήλωσε ο Χρήστος Καβαλάρης, που ανήκει στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος με αντικείμενο τη γεωργική μηχανική, το συνέδριο πραγματευόταν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν ό,τι καινοτόμο υπάρχει στην εκμηχάνιση της γεωργίας , από ρομπότ και drones μέχρι την τηλεπισκόπηση. «Οι τεχνολογίες αυτές είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τις αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν σήμερα τεχνολογίες αλλά δεν ξέρουμε τη χρησιμότητά τους» ανέφερε.
Ακόμη, σημείωσε ότι στο smart farming (έξυπνη γεωργία) υπάρχει το σύστημα που κάνει τις ενέργειες, αλλά πρέπει να έχει κατευθυνθεί από τον γεωργό, τον γεωπόνο ή τον γεωργικό μηχανικό. «Αν το σύστημα αυτό εκπαιδεύεται μόνο του, πρέπει να του δείξει κάποιος τι πρέπει να παρακολουθεί και πως πρέπει να ξεκινήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 57 εργασίες καθηγητών, διδακτόρων ή φοιτητών και οι 19 εξ αυτών αφορούσαν καινοτομίες, ενώ υπήρχαν εργασίες για το έδαφος, τους υδατικούς πόρους και τη διαχείριση.

width=840

«Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Είναι το κλειδί για τη γεωργία. Το έδαφος πρέπει να το διαφυλάξουμε γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορούμε να φάμε, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι καθώς είναι πολύτιμο αλλά και σε άμεσο κίνδυνο σήμερα» σημείωσε ο κ. Καβαλάρης.
Ο κ. Διονύσης Μπόχτης, διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιοοικονομίας -Αγροτεχνολογίας, ανέπτυξε στην ομιλία του τη θέση των επιστημόνων στις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη θέση των αγροτών και των εταιρειών. Σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται μερικώς. «Γι’ αυτό φέρουν ευθύνη οι αγρότες που είναι πάρα πολύ διστακτικοί και οι εταιρείες γιατί παρέχουν προϊόντα που δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Έτσι οι αγρότες δεν μπορούν να πάρουν την προστιθέμενη αξία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο κόστος, σημείωσε ότι αποτελεί πάντα έναν παράγοντα για τον γεωργό αλλά αποτελεί μια επένδυση και η απόσβεση του κόστους είναι μέρος των εσόδων του. «Η πολιτεία πρέπει να προωθεί ανοιχτά συστήματα, με ανοιχτά δεδομένα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γεωργούς ή από πανεπιστήμια» ανέφερε.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Όπως έγινε γνωστό, το 2024 στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωργικής Μηχανικής.

e-thessalia.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^