ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Σουβλάκι... με συνταγή αρχαίας Ελλάδας - Η αδυναμία των Μυκηναίων και Μινωιτών
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα. Αν και ο όρος σουβλάκι δεν είναι ελληνικός, ως γαστριμαργική απόλαυση έχει ελληνικότατη ιστορία.
Αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένου σε μικρή ξύλινη σούβλα από καλαμιά τα οποία για να καταναλωθούν πρέπει να ψηθούν
Η πρώτη αναφορά γίνεται στα Ομηρικά Έπη που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα κομμάτια κρέατος. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).
Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους, εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα.
Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα, που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό subulus. Στη δεκαετία του 1940 αρχίζει να διαδίδεται σε προσφυγικές γειτονιές, ενώ στον Πειραιά ένας Κωνσταντινουπολίτης έφτιαξε το 1950 το πρώτο τυλιχτό σουβλάκι με κεμπάπ.
Αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένου σε μικρή ξύλινη σούβλα από καλαμιά τα οποία για να καταναλωθούν πρέπει να ψηθούν.
Η πρώτη αναφορά γίνεται στα Ομηρικά Έπη που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα κομμάτια κρέατος. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).
Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους, εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα.
Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα, που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό subulus. Στη δεκαετία του 1940 αρχίζει να διαδίδεται σε προσφυγικές γειτονιές, ενώ στον Πειραιά ένας Κωνσταντινουπολίτης έφτιαξε το 1950 το πρώτο τυλιχτό σουβλάκι με κεμπάπ.
Μοναδικό εύρημα που εκτίθεται στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου των Μυκηνών αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο για την προτίμηση των Μυκηναίων στα σουβλάκια: μια φορητή πήλινη εσχάρα όπτησης κρέατος σε καλαμάκια με πλευρά όχι μεγαλύτερη από μισό μέτρο.
Πρόκειται για μια ορθογώνια βάση με ελαφρά ανυψωμένες τις τρεις πλευρές και ανοιχτή την τέταρτη ώστε να καθαρίζεται πιθανότατα η στάχτη και με υποδοχές στις πλαϊνές πλευρές, επάνω στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια και σε απόσταση πέντε έξι εκατοστών από τη βάση της καμιά δεκαριά ράβδοι όπτησης τεμαχίων κρέατος, σουβλάκια. Καθώς είναι φορητή φέρει στις πλαϊνές πλευρές δύο λαβές. Στο Μουσείο εκτίθεται μαζί με ένα χάλκινο μαχαιρίδιο και με ένα μικρό λεκανίδιο γεμάτο με οστά ζώων.
Επίσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε προθήκη υπάρχει η κρητική εκδοχή της σχάρας, πάνω στην οποία οι Μινωίτες έψηναν τα δικά τους σουβλάκια, εύρημα κοινό σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους τόσο της Κρήτης όσο της Σαντορίνης, και βεβαίως ολόκληρης της χώρας. Οι αρχαίες αυτές ψησταριές ήταν πήλινες με εγκοπές για τη στήριξη των σουβλών.
Οι κρατευτές των προγόνων μας ήταν εργονομικοί, καθώς χάρη στις οπές τους επέτρεπαν τη διατήρηση της θερμοκρασίας για το ψήσιμο χωρίς να σβήνουν τα κάρβουνα, και φυσικά υγιεινοί, αφού το λίπος έλιωνε πάνω στις σχάρες. Η συνταγή επιβίωσε στους αιώνες ως οβελίσκος, ονομασία που προέρχεται φυσικά από το οβελός, δηλαδή τη σούβλα, όπως παραθέτουν αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Αριστοφάνης, ο Ξενοφών και ο Αριστοτέλης.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.05.2024 | 12:28
Οι πληρωμές έγιναν αλλά χρήματα λείπουν από τους λογαριασμούς, αγανάκτηση για τα eco-schemes - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.05.2024 | 12:25
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για την Πρωτομαγιά ο Κασσελάκης - Κατέθεσε στεφάνι - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2024 | 12:20
Πρωτομαγιά – Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας - ΒΟΛΟΣ | 01.05.2024 | 12:15
Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Βόλο για την Εργατική πρωτομαγιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2024 | 12:01
Εργατική πρωτομαγιά: Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2024 | 11:47
Ηράκλειο-Τραγωδία στην πλατεία Κορνάρου: Έχασε το παιδί της και έπαθε ανακοπή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2024 | 11:24
Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία νομαρχίας στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΔΙΕΘΝΗ | 01.05.2024 | 11:11
Αγγλία: Της είπαν ότι κέρδισε 100.000 λίρες στο λαχείο και τους απάντησε ότι… «δεν ενδιαφέρεται»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.04.2024 | 10:35
Σκόρπιες οι πληρωμές πληθώρα οι απλήρωτοι, 30 εκατ. τα υπόλοιπα συνδεδεμένων για σήμερα, σειρά παίρνει το δράμα eco-schemes - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.04.2024 | 17:57
Τερμάτισε η πληρωμή συνδεδεμένων, ξεκινά αυτή την ώρα το τρένο των eco-schemes, νέα κρυάδα δικαιούχων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.04.2024 | 19:31
Η μη....θέση Μαμάκου για τον ΟΔΥΘ Α.Ε και η θέση Γκουντάρα που μιλά για ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στη Θεσσαλία (video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 30.04.2024 | 21:01
Βόμβα από AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κορονοϊού προκαλεί σπάνιες παρενέργειες – Μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2024 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 30.04.2024 | 11:19
Mεγάλο «μπάσιμο» της ΕΨΑ σε εταιρεία κολοσσό με εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά-οι λεπτομερειες του deal - ΛΑΡΙΣΑ | 30.04.2024 | 10:27
Η φημισμένη Αγία Παρασκευή στην Κοιλάδα των Τεμπών με το κρυφό προσκύνημα που καθηλώνει (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 30.04.2024 | 17:00
H γυναικεία χορωδία InDONNAtión στις εκδηλώσεις του Make-A-Wish Greece (ΦΩΤΟ)