Η απαίτηση πολλών δεκάδων πολιτών του Βόλου, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, για συμμόρφωση της ΑΓΕΤ με του περιβαλλοντικούς όρους της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, όπως τροποποιήθηκε το 2017, σχετικά με την εκφόρτωση, μεταφορά και αποθήκευση του rdf, που χρησιμοποιεί ως συμπληρωματικό καύσιμο η τσιμεντοβιομηχανία, απασχόλησε τυη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Βόλου, σε μια συζήτηση που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.
Η αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ήταν γεμάτη από πολίτες, στη συζήτηση εξετάστηκαν ένας μάρτυρας από την πλευρά των πολιτών και ένας από την πλευρά της ΑΓΕΤ και απόφαση αναμένεται τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Τους πολίτες και φορείς εκπροσώπησαν επτά συνήγοροι και την ΑΓΕΤ τρεις.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10.10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13.45 με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να αναγκάζεται να επιβάλλει την τάξη για κινητά τηλέφωνα που χτυπούσαν στη διάρκεια της συζήτησης και για σχόλια κατά την κατάθεση ως μάρτυρα του διευθυντή του εργοστασίου Βόλου Μιχάλη Βλάχου.
Από νωρίς το πρωί μέλη της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών κρέμασαν πανό και πλακάτ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ενώ η διαδικασία ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και δεν απαιτήθηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, που βρισκόταν στο κτίριο.
«Η εκφόρτωση και μεταφορά γίνεται με επικίνδυνο τρόπο»
Μετά το τέλος της συζήτησης, το μέλος της επιτροπής πολιτών Στέλιος Λημνιός δήλωσε ότι η διαδικασία ανέλυσε όλο το φάσμα των προσβαλλόμενων σημείων από την πλευρά των πολιτών και ο δικαστής τους έδωσε χρονικά τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αποδείξαμε πως η εκφόρτωση και η μεταφορά αυτών των αποβλήτων γίνεται με ένα τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Αισιοδοξούμε για το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να κάνει έναν και δύο μήνες για να βγει», ανέφερε ο κ. Λημνιός.
Το μέλος της επιτροπής δήλωσε ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου, λέγοντας ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ο κόσμος συμπαραστάθηκε και τα μέλη της επιτροπής συνεχίζουν τον αγώνα τους με αισιοδοξία.
Παρέμβαση φορέων
Στην αρχή της διαδικασίας νομικός σύμβουλος ζήτησε πρόσθετη παρέμβαση, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, με την υπεράσπιση (νομικοί ΑΓΕΤ) να καταθέτουν ένσταση, με το αιτιολογικό ότι μόνο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί πολίτες και όχι οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι, για να απαντήσει η πολιτική αγωγή ότι ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος έχει τις προϋποθέσεις να εκπροσωπεί πολίτες.
Ακόμη, ζητήθηκε πρόσθετη παρέμβαση για λογαριασμό της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και 60 ακόμη πολιτών, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον. Η πλευρά της ΑΓΕΤ ισχυρίστηκε ότι το πολιτικό δικαστήριο δεν μπορεί να μπει στην ουσία διοικητικών πράξεων όπως οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
«Θάνατος η καύση σκουπιδιών»
Ως μάρτυρας εκ μέρους των πολιτών κατέθεσε ο συνταξιούχος περιβαλλοντολόγος Γιώργος Κουμπαρέλος, που ήταν ειδικός σύμβουλος για θέμτα περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδοίκησης Μαγνησίας μέχρι το 2003. Όπως είπε διαπιστώθηκαν πλημμέλειες στον τρόπο εκφόρτωσης του RDF από την Ιταλία στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και η διαδικασία δεν συμβαδίζει απόλυτα με όσα περιγράφονται στην ΑΕΠΟ, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ανοιχτούς ταινιόδρομους.
Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η διαδικασία, ο κ. Κουμπαρέλος απάντησε ότι αν κάποια συσκευασία πέσει στη θάλασσα, θα υπάρξει θαλάσσια ρύπανση. «Ο μεγάλος κίνδυνος, ωστόσο, είναι η ίδια η καύση σκουπιδιών», είπε ο ίδιος και ο δικηγόρος της ΑΓΕΤ τον διέκοψε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν αφορά την καύση αλλά την εκφόρτωση του RDF.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι για την εκφόρτωση του rdf απαιτείται ειδικός γερανός με δαγκάνα και επισήμανε τον κίνδυνο καταστροφής της συσκευασίας του υλικού, όπως επίσης και το γεγονός ότι η μελέτη προβλέπει κλειστό υπέργειο ή υπόγειο ταινιόδρομο μεταφοράς του. «Μέχρι πρότινος ήταν ανοιχτός. Μετά τοποθετήθηκε πλαστικό δίχτυ» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η μεταφορά των δεμάτων δεν γίνεται με κλειστά φορτηγά, όπως προβλέπει η άδεια, και δεν αποθηκεύεται σε κλειστές αποθήκες.
«Πρόκειται για ένα υλικό που είναι επικίνδυνο, είναι απόβλητο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως δεν γίνεται έλεγχος για ραδιενέργεια. Ακόμη, είπε ότι έχει μάθει για μεταφορές που γίνονται τις βραδινές ώρες, για να προκαλείται η πόλη, στην οποία υπάρχουν αντιδράσεις.
Οι επτά δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που προκαλούνται από τη μη τήρηση της ΑΕΠΟ και στις επιπτώσεις που θα επιφέρει τυχόν ατύχημα κατά τη μεταφορά του rdf στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.
Ο κ. Κουμπαρέλλος χαρακτήρισε την καύση σκουπιδιών θάνατο και τόνισε την αύξηση των περιστατικών καρκίνου στην πόλη, από το 2015 που ξεκίνησε η καύση rdf.
«Μη επικίνδυνο απόβλητο»
Η υπεράσπιση της ΑΓΕΤ κατέθεσε ότι η ΑΕΠΟ του 2017 αναφέρει ότι το rdf είναι μη επικίνδυνο απόβλητο, ότι η τσιμεντοβιομηχανία ελέγχεται συνεχώς και στο πόρισμα του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν διαπιστώθηκε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. «Κάθε φορά που έρχεται καράβι μας ελέγχουν και μας βρίσκουν σύμφωνους με την ΑΕΠΟ», ανέφερε ο νομικός της ΑΓΕΤ.
Ο δεύτερος μάρτυρας διευθυντής του εργοστασίου ΑΓΕΤ Βόλου Μιχάλης Βλάχος, ανέφερε ότι το εργοστάσιο παραλαμβάνει rdf από πλοία από το καλοκαίρι του 2017, και δια της χερσαίας οδού από το 2014, πρόσθεσε ότι η ΑΓΕΤ προμηθεύεται και με rdf από τη Φυλή, αλλά επειδή δεν είναι αρκετό, εισάγεται και από την Ιταλία. Όπως είπε, οι όροι της ΑΕΠΟ τηρούνται, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πολλών ελέγχων που έχουν γίνει και χαρακτήρισε το rdf μη επικίνδυνο εναλλακτικό καύσιμο με απορριμματογενή προέλευση . Ο ίδιος κατέθεσε ότι η μεταφορά γίνεται με κλειστά φορτηγά και ότι το δίχτυ που τοποθετήθηκε στον ταινιόδρομο είναι συρόμενο και κλείνει όταν μεταφέρεται το καύσιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, με βάση την ΑΕΠΟ του 2017 το εργοστάσιο μπορεί να μεταφέρει το rdf με τρεις τρόπους: υπόγειο ταινιόδρομο, κλειστό υπέργειο και με κλειστά φορτηγά. Ακόμη τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σκιστούν οι συσκευασίες του rdf κατά τη μεταφορά τους, αν και για παν ενδεχόμενο διαφυγής ελάχιστη ποσότητα καυσίμων υπάρχουν μηχανική σκούπα και εργαζόμενοι με σκούπες που τα απομακρύνουν άμεσα.
Ο διευθυντής της ΑΓΕΤ διαβεβαίωσε ότι ακόμη και να σκιστεί η νάιλον συσκευασία, το rdf είναι συμπιεσμένο και δεν διαφεύγει εύκολα, ενώ απέκλεισε τον κίνδυνο να καταλήξει συσκευασία στη θάλασσα, καθώς να πλοία «δένουν» σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών από την προβλήτα και τα «σακιά» του καυσίμου είναι μεγαλύτερα.
Ο διευθυντής εκτίμησε ότι από το καλοκαίρι του 2017 έγιναν 16-17 εκφορτώσεις πλοίων, κατά τις οποίες υπήρχε έλεγχος και δειγματοληψία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας και σε ορισμένα φορτία και έλεγχος του Λιμεναρχείου. Ακόμη είπε ότι η μεταφορά των συσκευασιών προς το ασανσέρ που οδηγεί στον ταινιόδρομο γίνεται να κλαρκ που έχουν ειδικές περόνες για προσάρτηση ιμάντων, με τους οποίους μεταφέρονται οι συσκευασίες rdf, τόνισε ότι η εναπόθεσή τους γίνεται στον προβλήτα για να μπουν στο ασανσέρ που οδηγεί στον υπέργειο ταινιόδρομο, καθώς ο υπόγειος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λόγω του όγκου των συσκευασιών του καυσίμου.
Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για το υλικό και δεν το φοβούνται διαβεβαίωσε ότι γίνονται οι απαραίτητη έλεγχοι, αν και δεν προβλέπονται έλεγχοι για ραδιενέργεια, καθώς πρόκειται για αστικά – βιομηχανικά απόβλητα που αποτελούνται από ξύλο, ύφασμα και χαρτί και χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία των πολιτών, υποστηρίζοντας ξανά ότι πρόκειται για μη επικίνδυνο υλικό.
Επίσης είπε ότι η ΑΓΕΤ ελέγχεται όσο καμία άλλη βιομηχανία και πρόσθεσε ότι είναι δεκτική και ανοιχτή σε ελέγχους.
Νομικοί της Πολιτικής Αγωγής παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό που έδειχνε διασκορπισμένο υλικό από συσκευασίες και μεταφορά του με ανοιχτά φορτηγά, ενώ έθεσαν και θέματα του ταινιόδρομου, με τον διευθυντή να ισχυρίζεται αρκετές φορείς ότι δεν γνωρίζει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο των δικηγόρων, όσο και των συγκεντρωμένων πολιτών.