Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Συμφωνία για αγορά πρόβειου γάλακτος στα 90 λεπτά έκλεισε με Μπίζιο ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας

Η συμφωνία δρομολογεί εξελίξεις για άνοδο στην τιμή του πρόβιου γάλακτος

Συμφωνία για αγορά πρόβειου γάλακτος στα 90 λεπτά έκλεισε με Μπίζιο ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας
15.10.2019 | 11:24
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Μια πολύ καλή είδηση, μετά από πολύ καιρό, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σαφή τρόπο την βελτίωση των συνθηκών στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσλία λένε ότι τον τόνο στην αγορά πρόβειου γάλακτος το δίνειο  συνεταιρισμός της Ελασσόνας και αυτό φαίνεται να συμβαίνει φέτος μετά από μία διετία συμπίεσηςτων τιμών, καθώς έχουμε συμφωνία με 90 λεπτά το κιλό με τον μεγάλο τυροκόμο της επαρχίας Νίκο Μπίζιο

Οι τελευταίες πληρφορίες θέλουν το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «γαλα ελαςς» να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να έχει συμφωνήσει με τον γνωστό τυροκόμο Μπίζιο της περιοχής, για τη διάθεση ενός σημαντικού μέρους από την παραγωγή γάλακτος που θα συγκεντρώσει τη νέα χρονιά (σημειωτέον ότι η νέα γαλακτοκομική περίοδος αρχίζει αυτές τις μέρες) στην τιμή των 90 λεπτών το κιλό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη τιμή για το γάλα που παρέλαβε η εν λόγω τυροκομική επιχείρηση από τον Συνεταιρισμό την προηγούμενη χρονιά ήταν στα 80 λεπτά το κιλό, δηλαδή 10 λεπτά χαμηλότερα.

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στο κλίμα της αγοράς και να βελτιώσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων, μετά από μια τριετία μεγάλων δυσκολιών στη διάρκεια της οποίας η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Βεβαίως, η αντιστροφή του κλίματος βασίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως είναι η δραστική μείωση των αποθεμάτων φέτας, ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, όπως και των αποδόσεων σε αιγοπρόβειο γάλα, η ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης και η σταδιακή βελτίωση της τιμής της φέτας.  

Εν τω μεταξύ, νέο κύκλο... ζυμώσεων σε πολλά επίπεδα, έχει προκαλέσει μεταξύ των συντελεστών του κλάδου της Φέτας η πολυσυζητημένη συνάντηση των Τρικάλων την οποία πρώτη αποκάλυψε προ δεκαημέρου η Agrenda. Τόσο στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα, όσο και στην επακόλουθη για την προσεχή Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, συνάντηση κτηνοτρόφων και λοιπών συντελεστών του κλάδου στον Τύρναβο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές του θέματος.

Αυτό το οποίο δείχνει να ανατρέπει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες, μετά τη γνωστή πρωτοβουλία Σαράντη η οποία φαίνεται να βρίσκει ζωηρές αντιδράσεις, είναι το σημείο της διακήρυξης (13 θέσεων) που προέκυψε από τη συνάντηση των Τρικάλων και κάνει λόγο για συμμετοχή στη Διεπαγγελματική της Φέτας, μόνο των παραγωγικών οργανώσεων και όχι των συνδικαλιστικών φορέων των παραγωγών (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων κ.α.)

Αξίζει να αναφερθεί ότι νομικά το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό, παρά την γνωστή γνωμοδότηση του 2002 (νομικό συμβούλιο υπουργείου Γεωργίας) που έχει στη διάθεσή της η Agrenda και η οποία μάλλον κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που πρεσβεύουν οι συνδαιτυμόνες των Τρικάλων. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει εκ νέου με αφορμή την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις το οποίο επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, τριβές ακόμα και εντός του ΣΕΒΓΑΠ φαίνεται να προκαλεί η δημοσιοποίηση των προθέσεων του επιχειρηματία Μιχάλη Σαράνητη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.) να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου στη νέα διεπαγγελματική οργάνωση της φέτας, αμφισβητώντας έτσι ανοικτά τις μέχρι σήμερα συνεννοήσεις, οι οποίες δίνουν προβάδισμα γι’ αυτή τη θέση στον αντιπρόεδρο της Γαλακτοβιομηχανίας  ΔΩΔΩΝΗ, Γιάννη Βιτάλη.

Πηγή: Γιαννης Παναγος-agronews.gr

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^