Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

Το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Λύση τα υδροηλεκτρικά έργα του Αχελώου σε Συκιά και Μεσοχώρα

Το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε.
12.10.2019 | 17:07
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
Bruno Coffe
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παράγει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στη διαμόρφωση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που καταρτίζεται αυτό το διάστημα. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Ελλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με γειτονικές χώρες, με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

 Το θέμα είχε την ευκαιρία να θίξει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο σχετικό ευρωπαϊκό forum, όπως δήλωσε σήμερα στο thessaliatv.gr, τονίζοντας ότι η λύση για την απεξάρτηση από το λιγνίτη που επιβαρύνει και τη ΔΕΗ, λόγω των υπέρογκών ποσών που καταβάλλει στο χρηματιστήριο των ρύπων, είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση και λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών έργων του Αχελώου, του φράγματος της Μεσοχώρας και του φρ΄γματος της Συκιάς.

Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Ιταλίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το β΄ τρίμηνο του 2019 και πιστοποιούν αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαρύτητα του παράγοντα ενεργειακό κόστος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και το μείγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Η πιο κοντινή τιμή με αυτή της Ελλάδας είναι της Μάλτας στα 63,9 ευρώ η μεγαβατώρα και η αμέσως επόμενη της Πολωνίας στα 56,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σύγκλιση με τις δύο αυτές αγορές δεν είναι τυχαία. Η ηλεκτρική αγορά της Ελλάδας προσομοιάζει σε αυτήν της Μάλτας σε ό,τι αφορά το θέμα των διασυνδέσεων, καθώς μπορεί να μην είναι νησί, διαθέτει όμως περιορισμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές της χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εισαγωγές που θα ήταν δυνατό να μειώσουν τις τιμές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι κομβικός για την εφαρμογή του target model ( ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχος) και το ζητούμενο αυτού, που είναι η σύγκλιση τιμών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο λιγνίτης και οι ρύποι

Το κοινό χαρακτηριστικό με την αγορά της Πολωνίας είναι τα υψηλά, για τα δεδομένα σήμερα, ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο λιγνίτης εκπέμπει μεγάλες ποσότητες ρύπων και το αυξημένο κόστος των CO2 είναι ο βασικός παράγων που την τελευταία διετία πιέζει ανοδικά τη χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και βασική αιτία επίσης της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ. Με την αύξηση της τιμής των CO2 και τη μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών συνδέεται και ο ρυθμός αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα στο β΄ τρίμηνο του έτους κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο διάστημα η μέση ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος υποχώρησε σε ποσοστό 1%.

ΈντυπηΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Κοσμηματοπωλείο Πλίτση
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^