ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Το ανακοίνωσε ο Ερντογάν
ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Με μια ανάρτηση στο Τwitter, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
«Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό (σ.σ. Σύροι αντάρτες που υποστηρίζει η Αγκυρα), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε ο Ερντογάν στην ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «πηγή ειρήνης».
εροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία
Νωρίτερα την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας είχαν αρχίσει να περνούν σε συριακό έδαφος. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ακούστηκαν εκρήξεις σε περιοχές που βρίσκονται άνδρες της κουρδικής πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα χτυπήματα έγιναν από το τουρκικό πυροβολικό και από μαχητικά αεροσκάφη. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά.
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί. Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών είναι η πόλη Ρας αλ Αιν, στη βορειοανατολική Συρία.
Ακόμη, πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.
Εκρήξεις, καπνός, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την περιοχή
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη.
Με αυτοκίνητα, μηχανές, ή ακόμη και πεζή, οι ντόπιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Το μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία
Το μέτωπο που έχει ανοίξει σε πρώτη φάση η Τουρκία έχει εύρος 120 χλμ., μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αιν, ενώ η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων. Παρόλα αυτά, νωρίτερα την Τετάρτη σύμβουλος του Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας προκειμένου να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα καταλάμβανε όλα τα εδάφη που είναι υπό των έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.
Ερντογάν: Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή
«Με την επιχείρηση θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας. Χάρη στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε, θα διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τους ανθρώπους της περιοχής από την τρομοκρατία», διεμήνυσε ακόμη ο Ερντογάν μέσω Twitter.
Η Τουρκία κινητοποίησε χιλιάδες Σύρους αντάρτες κατά των Κούρδων
Τουλάχιστον 18.000 Σύροι αντάρτες μέλη ομάδων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA), που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί η Άγκυρα, ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι προέρχονται από βορειοδυτικές περιοχές που είχε θέσει η Τουρκία υπό τον έλεγχό της στις προηγούμενες επιχειρήσεις της στη Συρία πέρυσι και το 2016. Συγκεντρώθηκαν σ’ έναν πρώην προσφυγικό καταυλισμό στην τουρκική μεθοριακή πόλη Άκτσακαλε, και σύμφωνα με τον Ανουάρ αλ Χακ, εκπρόσωπο μιας ομάδας εντός του FSA, 8.000 εξ’ αυτών θα επιτεθούν στο Ταλ Αμπιάντ και άλλοι 10.000 κατά του Ρας αλ Αϊν, ενώ απροσδιόριστος αριθμός τους θα κινηθεί κατά του Κομπάνι -τρεις πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG.
Γιούνκερ σε Τουρκία: Σταματήστε την επιχείρηση
Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ ήρθε διά στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μια ζώνη ασφαλείας.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:55
Συνέδριο ΝΔ: Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα της επόμενης 4ετίας -«Εκλογές το 2027, η πατρίδα μάς καλεί σε νέα αποστολή» - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 23:38
Σκιάθος: Στη φυλακή πατέρας και γιος για τα 13 κιλά κάνναβης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:35
Μεσολόγγι: Τροχαίο ατύχημα με πατίνι - Τραυματίστηκε κοπέλα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:32
Μητσοτάκης σε συνέδριο ΝΔ: Θέλουμε 3η τετραετία για να μη ρισκάρουμε να γυρίσουμε 3 τετραετίες πίσω - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.05.2026 | 23:29
Πλακιάς κατά Καρυστιανού: «Τολμά, αυτή που δημιούργησε την αθώωση του Καραμανλή; Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι;» - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:26
Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:33
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ιονία Οδό: Εκτροπή τροχόσπιτου με τέσσερις τραυματίες - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:10
Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 10:20
Κίνδυνος να χαθεί το σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία λόγω κλιματικής αλλαγής-αναπτύσσεται πλέον σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:52
Με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Λάρισας Νικόλαος Ζέρβας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 08:50
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:35
Λαμπρή μέρα για τη Λάρισα: Πλήθη πιστών στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 10:55
Σοβαρό ατύχημα στον Βόλο: Μπέρδεψε τις ταχύτητες και παρέσυρε τη μητέρα της με το ΙΧ της - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 12:37
Η πολιτική επανεμφάνιση του Χρ. Ζώη και η... σχέση του με το Βασίλη Κόκκαλη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 12:15
Παγετός έπληξε τις φιστικιές στα παρακάρλια χωριά- προβλήματα μικροκαρπίας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 08:58
Βρέθηκε η λύση για το σφάλμα κωδικού 54350 προς πληρωμή τα κομμένα στο Κτηματολόγιο δημόσια κτήματα(video)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed