ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για το κλίμα: Μίλησε για την τραγωδία στο Μάτι, δεσμεύτηκε για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Την πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, επισήμανε ότι οι συνέπειες είναι ήδη εδώ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη την χώρα από το 2021 και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμε Πηγές στο 35% έως το 2030.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομική ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περυσινή μεγάλη τραγωδία στο Μάτι όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι για να καταλήξει: «Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα της πολιτικής της και εξήγησε: «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050.
Νέα Εθνική Στρατηγική
Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας αλλά και στις δράσεις που θα αναλάβει: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».
Προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος
Η αλλαγή του κλίματος δεν επηρεάζει μόνο το παρόν και το μέλλον μας, επηρεάζει επίσης το παρελθόν μας μπορεί να βλάψει σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. «Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά.», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πέρυσι τον Ιούνιο διοργάνωσε συνέδριο τα συμπεράσματα του οποίου περιελήφθησαν στην πρόταση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται».

- ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 23:49
Ξάνθη: Νεκρά εντοπίστηκαν τα δύο 16χρονα αγόρια που αγνοούνταν - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 23:05
«Έβρασαν» σήμερα Φάρσαλα , Καρδίτσα- Τακούδης αύριο και μεθαύριο 40 με 41 η Θεσσαλία (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:52
Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Καρυστιανού -Τι λένε Βλάχος και Πλακιάς για τις υπογραφές που κατέθεσε στη Βουλή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 22:47
Προς ΥΠΑΑΤ: Σημαντική η ολοκλήρωση των ελέγχων στο σχήμα ενίσχυσης του ΥΠΑΑΤ για τις παρακάρλιες γεωργικές εκτάσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.07.2025 | 22:41
Διαμάντι το σκληρό στις αποθήκες ΕΑΣ Ορεστιάδας βλέπει ψηλά ο διαγωνισμός - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.07.2025 | 22:33
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Εννέα στους δέκα «βλέπουν» πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:29
Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά στη Θεσσαλία-Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 22:24
Κόντρα Κέλλα, Κόκκαλη στη Βουλή: «Θα σας θυμούνται ως νέο Μαυρογιαλούρο» – «Κοιτάξτε τα της παράταξής σας, τις δημοσκοπήσεις»
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 15:49
Στη Λάρισα για τη συλλογή υπογραφών ο Χρήστος Κωνσταντινίδης – «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 21:55
Ενθουσίασε στην πρεμιέρα «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» στην αυλή του Μύλου (ΦΩΤΟ