Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Υποσχέσεις από Σκρέκα, για ελέγχους στα εκκοκκιστήρια άνευ ουσίας

Τους έδωσε δίκιο για το θέμα της σύνδεσης τιμής με την αποδοση σε ίνα

Υποσχέσεις από Σκρέκα, για ελέγχους στα εκκοκκιστήρια άνευ ουσίας
23.09.2019 | 14:41
Animus Benefits
alphawood
Comfort Suites and Rooms
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Με «άδεια χέρια»- όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά με υποσχέσεις ότι το θέμα τους θα εξεταστεί, σε σύσκεψη με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος απουσίαζε σήμερα σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Φινλανδία, έφυγαν το μεσημέρι από τη συνάντηση με τον Τρικαλινό υφυπουργό Κώστα Σκρέκα οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί.


Οι αγρότες με επικεφαλής τους Ρίζο Μαρούδα από την ΕΟΑΣΝΛ και τον Κώστα Τζέλλα από τη ΕΟΑΣΚ, έθεσαν στον υφυπουργό το ζήτημα της τιμής η οποία δεν περιλαμβάνει τα ποιοτικά στοιχεία και κυρίως την απόδοση σε ίνα.


Ο υφυπουργός συμφώνησε ότι οι παραγωγοί έχουν δίκιο, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν μπορεί να παρέμβει στο θέμα μιας και αφορά τη διεπαγγελματική. Ζήτησε ωστόσο χρόνο για νε δει το θέμα με τον υπουργό κ. Βορίδη. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι οι αγρότες είχαν έρθει «καλά διαβασμένοι» στη συνάντηση και ανέλυσαν στον υφυπουργό, αλλά και τους υπηρεσιακούς παρ’αγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση, πως με βάση την αναγωγή από το χρηματιστήριο της Νάς Υόρκης και όχι του Λίβερπουλ, οι εκκοκκιστές που αυτή την περίοδο δίνουν τιμές μάξιμουμ 45 λεπτά στην πύλη, θα έπρεπε να δίνουν με αποδόσεις 36 και 37% πάνω από τα 47 λεπτά, όπως μας ανέφερε το μεσημέρι μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας», το μέλος του ΑΣ Πλατυκάμπου Αλέκος Λαχανάς που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ο κ. Λαχανάς πάντως σημείωσε ότι η κινητοποίση των συναδέλφων αγροτών σήμερα στον Πλατύκαμπο και η ανταπόκρισή τους βοήθησε σημαντικά την διαπραγματευτική τους θέση στη συνάντηση με τουν υπουργό.

Εντατικούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια βάμβακος προκειμένου να ελέγχεται ότι αναγράφουν υποχρεωτικά την ημερήσια τιμή του προϊόντος, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προς τους εκπροσώπους τους.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο, ενώ από αύριο ισχύει νέος διακανονισμός στη ΔΕΗ για οφειλές που έχουν οι αγρότες με έναρξη της πρώτης δόσης από 1η Νοεμβρίου , χρόνος που θα έχουν καταβληθεί το μεγάλο τμήμα των ετήσιων επιδοτήσεων σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

 Υποσχέσεις

Στα καλά νέα είναι η μικρή αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της Νέας Υόρκης, -τη Δευτέρα διαμορφώνονταν στα 61,23 σεντς η λίμπρα-, η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το υψηλής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι και ο κάποιος ανταγωνισμός που αρχίζει να εκδηλώνεται μεταξύ των εκκοκκιστών για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να αναλύσουν σε βάθος οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι διαθέτοντες μεγάλες ποσότητες σύσπορου, προκειμένου να «σπάσουν» τις κατευθυντήριες της επίπλαστης διεπαγγελματικής και να διαμορφώσουν ένα κλίμα που λέει ότι το καλό προϊόν πρέπει και να πληρώνεται ανάλογα. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εκκοκκιστές είναι που ζητάνε για τα δικά τους  συμβόλαια με τους κλώστες διεθνώς, τουλάχιστον 5 σεντς ανά λίμπρα, πάνω από την τιμή που κινείται σήμερα το εκκοκκισμένο στα χρηματιστήρια. Γιατί να μην δώσουν με τη σειρά τους 5 λεπτά το κιλό και για το σύσπορο που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς;

 

Σύσκεψη την Τρίτη στον Πλατύκαμπο

Η ΕΟΑΣΝΛ και ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην δήμου Πλατυκαμπου χαιρετίζουν τους συναδέλφους βαμβακοπαραγωγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και έδωσαν μαζικά μαχητικό παρών με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκαμπου-Αγιας.
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην αίθουσα Συνεταιρισμού στον Πλατυκαμπο που θα γίνει ενημέρωση των παραγωγών για την συνάντηση της αντιπροσωπείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 


Υποσχέσεις από Σκρέκα, για ελέγχους στα εκκοκκιστήρια άνευ ουσίας


Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^